Türkiye'de 1.3 Milyon Göçmen Yaşıyor

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın (UNDP) 2009 İnsani Gelişme Raporu’na göre Türkiye’nin durumu çok içaaçıcı görünmüyor. 1990 yılından beri İnsani Gelişme Raporu hazırlayan UNDP, fakirlik, cinsiyet, demokrasi, insan hakları, kültüren özgürlük, glabalizasyon ve iklim değişiklikleri konularında ülkelerin durumlarını gözler önüne seriyor. Fakirlik sıralamasında 135 ülke arasında Türkiye 40. sırada yer alıyor. UNDP’nin araştırmasında günde 1.25 doların altında geçimini sağlayanlar fakir olarak değerlendiriliyor. Fakirlik sıralamasında  Çek Cumhuriyeti ilk sıra yer alırken, Türkiye Bahreyn’den sonra geliyor. Türkiye’yi ise Tayland ve Özbekistan takip ediyor. Türkiye’de 15 yaş ve üstü kısımda okuma yazması olmayanların oranı nüfusun yüzde 11.3’üne denk geliyor. 40 yaşına kadar yaşamını sürdüremeyenlerin oranı ise nüfusun yüzde 5.7’si. Türkiye’de insanların yüzde 3’ü sağlık ve su kaynaklarından yararlanamıyor. Beş yaş altındaki çocukların yüzde 4’ü olmaları gereken kilonun altındalar.

Her yıl milyonlarca insanın ülke değiştirdiği dünyada göçmen kabul eden ülkeler sıralamasında Türkiye 30. sırada yer alıyor. Türkiye, UNDP raporuna göre nüfusunun yüzde 1.9'una karşılık gelen 1 milyon 333 bin kişi göçmenlerden oluşuyor. Bu sıralamada ABD 40 milyona yakın göçmenle ilk sırada yer alıyor. Dünya genelinde toplam 195 milyon 245 bin kişi göçmen olarak bir ülkeden diğerine göç ediyor.

Türkiye’den yurt dışında göç edenlerin sayısı ise  nüfusun yüzde 4.2’sine karşılık geliyor. Nufüsunun yüzde 45.3’ü göç eden Antigua & Barbuda ilk sırada yer alırken, Bosna’nın yüzde 25.1’i, Polanya’nın yüzde 5.1’i göç yoluyla yurtdışına çıkıyor. Türkiye’den göç edenlerin yüzde 84 gibi ezici bir çoğunluğu Avrupa ülkelerini tercih ediyor. 2007 yılında yurt dışında yaşayan göçmenlerin ailelerine gönderdikleri paranın toplamı 270 milyar dolara ulaşırken, aynı yıl Türkiye’ye yurt dışında yaşayan Türkler tarafından 1.2 milyar dolar para gönderildi.

Yurt dışından para gönderiminde Hindistan 35.2 milyar dolarla ilk sırada yer alırken, Polonya’ya yılda 10 milyar dolar, Çek Cumhuriyeti’ne 1.3 milyar dolar, Azerbaycan’a 1.2 milyar dolar, Ermenistan’a 836 milyon dolar para gönderildi.


Facebook

Youtube