Çalık Holding'in Arnavutluk ve Kosova'daki Bankalarına Durağan Görünüm Notu

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
Uluslararası derecelendirme kuruluşu JCR-Eurasia, Çalık Holding'in Arnavutluk ve Kosova'da faaliyet gösteren bankası Banka Kombetare Tregtare'nin (BKT) Uzun Vadeli Ulusal Notunu ''AAA(Alb)'', görünümü ise ''durağan'' olarak teyit etti. Konuya ilişkin yazılı açıklamada, Çalık Holding ailesine yaklaşık 6 yıl önce katılan BKT'nin başarılı performansına, uluslararası derecelendirme kuruluşu JCR-Eurasia'dan onay geldiği belirtilerek, ''BKT'yi en yüksek düzeyde yatırım yapılabilir kategori içerisinde değerlendiren JCR-Eurasia, Uzun Vadeli Ulusal Notunu 'AAA(Alb)', görünümü ise 'durağan' olarak teyit etti. Uzun Vadeli Uluslararası Yabancı Para Notu 'BB ', Uzun Vadeli Uluslararası Yerel Para Notu da 'BB' olarak belirlendi'' denildi.

Açıklamaya göre, JCR-Eurasia'nın değerlendirmesinde, Arnavutluk'ta faaliyet gösteren ikinci büyük banka olan BKT'nin, son dönemde varlık, kredi, mevduat, özkaynak gibi hacimsel ve karlılığa yönelik performans göstergeleri açılarından sektörün üzerinde büyüme sağladığı kaydedildi.

BKT'nin sorunlu kredilerinin toplam kredilere oranının sektör ortalamasının oldukça altında kaldığı, bu durumun bankanın aktif kalitesinin korunduğunu gösterdiği belirtilen değerlendirmede, ''Bankanın uzun vadeli ve yaygın tabanlı mevduat yapısı likidite yönetiminde kendisine kolaylık sağlamaktadır. Arnavutluk'taki faaliyetlerinin yanı sıra Kosova'da bulunan şubeleri vasıtasıyla bölgedeki etkinliğini artıran Banka'nın ana sermayedarı Çalık Grubu'nun Arnavutluk ve civar ülkelerdeki stratejik sektörlerdeki faaliyet alanları bireysel bankacılıkta büyüme fırsatları sunmaktadır'' ifadelerine yer verildi.

Ortaklık yapısının, BKT'ye finansal yeterliliği paralelinde uzun vadeli likidite veya özkaynak temin edebileceği, gerektiğinde operasyonel destek sunabileceği kanaatine ulaşıldığı belirtilen değerlendirmede, ''Banka'nın aktif kalitesi, pazar payı, büyüme oranları ve karlılık rasyoları dikkate alındığında, mevcut müşteri tabanını ve piyasadaki etkinliğini koruması, piyasa koşullarının bu haliyle devam etmesi kaydıyla üstlendiği yükümlülükleri yönetebilecek yeterli deneyim ve altyapıya ulaştığı düşünülmektedir. Bu kapsamda, JCR-ER notasyonu içerisinde, Banka Kombetare Tregtare Sh.A.'nin Desteklenme notu (3) ve Ortaklardan Bağımsızlık notu (AB) olarak belirlenmiştir'' denildi.

Açıklamada, BKT'nin, Financial Times'ın bankacılık sektör dergisi The Banker tarafından da ''Arnavutluk'ta 2010 Yılının En İyi Bankası'' ödülüne layık görüldüğü hatırlatıldı. (Kaynak: Sabah)

Facebook

Youtube