Balkan Ülkelerine 2023'te İhracat Hedefi $50 Milyar

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
Türkiye İhracatçılar Meclisi Yönetim Kurulu Üyesi Eli Alharal, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. Yıldönümü olan 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefi olduğunu, bu hedefin 50 milyar dolarlık bölümünün Balkan ülkelerine yapılmasının hedeflendiğini bildirdi.
Ege İhracatçı Birlikleri’nden (EİB) yapılan açıklamaya göre Dış Ticaret Müsteşarlığı, İhracatı Geliştirme Merkezi, İzmir Ticaret Odası ve Ege İhracatçı Birlikleri tarafından İzmir’de ortaklaşa düzenlenen, “Balkan Ülkeleri Buluşması” ve “Balkan Ülkeleri Alım Heyeti Programı” açılış toplantısında konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi Yönetim Kurulu Üyesi Eli Alharal, Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın 2000 yılından bu yana yürüttüğü Komşu ve Çevre Ülkelerle Ticaretin Geliştirilmesi Stratejisi’nin Balkan Ülkelerini kapsar şekilde devam ettiğini vurguladı. 2023 yılında Türkiye olarak Balkan ülkelerine 50 milyar dolar ihracat hedeflediklerini söyleyen Eli Alharal, “Bu ihracatın 10 milyar dolarlık bölümünün ise Ege Bölgesi’nden gerçekleştirilmesi için Balkan Ülkeleri Alım Heyeti Organizasyonu ve bu tür organizasyonları kesintisiz sürdüreceğiz” dedi.

“TARİHİ VE KÜLTEREL BAĞLARI EKONOMİK AÇIDAN İKİ TARAFIN DA AVANTAJINA DEĞERLENDİRMEK İSTİYORUZ”
Türkiye’nin 2010 yılı sonunda Balkan ülkelerine ihracatının 7.5 milyar dolar seviyesinde olduğuna işaret eden Alharal, şu açıklamalarda bulundu:
“Aradaki tarihsel ve kültürel bağlarımız aslında bu rakamların çok üstünü hak etmektedir. Türkiye ve Balkan ülkeleri birbirlerine yüzyıllara dayanan tarihi, kültürel, sosyal ve ekonomik bağlarla bağlıdır. Bugün Türkiye’de milyonlarca vatandaşımız balkanlardan gelip Anadolu’nun dört bir tarafına yerleşmişlerdir. Bu vatandaşlarımızın günlük yaşamlarında Balkanlardan etkileşimlerini yoğun bir şekilde görmek mümkündür. Bu vatandaşlarımız halen geldikleri ülkelerin dillerini konuşabilmekte, sofralarını balkan yemekleri süslemekte, kurdukları işyerlerine geldikleri yerlerin isimlerini vermektedir. Bu tarihi ve kültürel bağları ekonomik açıdan iki tarafın da avantajına değerlendirmek istiyoruz.”

“BÖLGEYİ VE HASSASİYETLERİNİ DAHA İYİ TANIYORUZ”
Balkanlar ile çok uzun süredir sürdürülen köklü ilişkilerin bize büyük avantaj sağladığını dile getiren Eli Alharal, bölgeyi ve hassasiyetlerini daha iyi tanıdıklarını ifade etti. Türkiye'nin Balkan ülkeleriyle yüzyıllarca geriye giden tarihsel ve kültürel bağları ile zengin siyasal deneyiminin, etkin bir politikayla bize büyük katkı sağlayacağını kaydeden Alharal “Türkiye çok kalite üretim altyapısıyla bu bölgede önemli rol oynayacak. Bunun için üst düzeyde ilgili kurum ve kuruşların ve sivil toplum örgütlerinin işbirliği gerekiyor. Bunun yanı sıra bu bölgede düzenlenecek etkinlik ve faaliyetlere destek verilmesi lazım. Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşmada ticaret müşavirlerimizin büyük rol oynayacağını düşünüyoruz. Bugünkü organizasyonumuzda aslan payı ticaret müşavirlerimize aittir. Ticaret Müşavirlerimizi Türk İhracat Ordusunun uçbeyleri olarak görüyoruz. Ticaret müşavirlerimizin başarısı Türk ihracatçısının başarısı olacaktır. Hep birlikte çaba göstererek Türkiye'nin yeni dönemde bu büyük ihracat vizyonunu gerçekleştireceğimize olan inancımız tamdır” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE’DE 25 MİLYON BALKAN GÖÇMENİ YAŞIYOR”
Toplantıda konuşan isimlerden bir diğeri ise İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Akın Kazançoğlu’ydu. Günümüzde Türkiye’de Balkanlardan Türkiye’ye göç etmiş 25 milyon kadar Balkan göçmeni bulunduğunu belirten İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Akın Kazançoğlu, Balkanlarda ise 2 milyon Türk’ün yaşadığını kaydetti. İzmir’de ve çevresinde Makedonya, Bosna-Hersek ve Bulgaristan’dan göç etmiş 1 milyon civarında insanın yaşadığını anlatan Kazançoğlu, “Balkan ülkelerinin toplam nüfusu 70 milyon kadardır. Bu da neredeyse bir Türkiye nüfusudur. Bu güçlü bir potansiyeldir. Mesafe yakın, kültürel ve ticari beraberlik var, soydaşlar var. Bize düşen, bunu güçlü ekonomik ilişkiye dönüştürmek. Şu anda Balkan ülkelerinde 2 milyar dolar civarında yatırımımız var. Bu anlamda, 10 büyük yatırımcı ülke arasındayız” diye konuştu.

İzmir Ticaret Odası olarak son 10 yılda Balkan ülkeleri ile ilişkilerin geliştirilmesi adına yoğun mesai harcadıklarına işaret eden Kazançoğlu, Türkiye Ege Kıyıları ve Yunanistan Ege Adaları Ekonomi Zirveleri’nin iki ülke ilişkilerinde sembol niteliğinde olduğunu, Yunanistan ile 1992 yılında 200 milyon dolar olan ticaret hacmimizin bugün 4 milyar dolara ulaşmasında İzmir Ticaret Odası’nın büyük katkısı olduğunu sözlerine ekledi.

6 ÜLKEDEN 26 FİRMA 130 TÜRK FİRMASIYLA İKİLİ İŞ GÖRÜŞMESİ YAPTI
İGEME İş Geliştirme Başkanı Hayrettin Yücel, İzmir Ticaret Odası Dış Ekonomik İlişkiler Şefi Dilara Sülün ve Ege İhracatçı Birlikleri Uzmanı Ekin Taşkın’ın yaptıkları sunumlar sonrasında, “Balkan Ülkeleri Buluşması” ve “Balkan Ülkeleri Alım Heyeti Programı” kapsamında 6 ülkeden Türkiye’ye gelen 26 firma, Türkiye’den 130 firma ile ikili iş görüşmeleri gerçekleştirdi.(ANKA)

Facebook

Youtube