Bükreş'teki Türk Şehitliği

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
Altıncı Kolordu "Romanya cephesine" gitmiş. "Müttefik ordular" emrine girmiş. Eylül 1916-Mayıs 1918 arasında "çok başarılı muharebeler" yapmış. 42 bin kişilik mevcudundan "19 bin 100'ünü" kayıp vermiş. Ve sene 1932... Bükreş Büyükelçimiz Hamdullah Suphi Tanrıöver'in girişimiyle "Bükreş Türk Şehitliği" kurulmuş. "400 şehidimiz" isim isim "tek kabirlerde." 535 şehidimiz de "toplu kabirde."
1969'da Başbakan Süleyman Demirel Bükreş'e gidince "yıkık dökük şehitliği" görmüş ve:
- Derhal onaralım... Şehitlerimize layık, Türkiye'ye yakışır bir hale getirelim.

* * *

Bir şehitlik ancak "bu kadar düzgün" olabilir. Kentin göbeğinde, yeşillikler içinde, tertemiz bir "huzur adası."

Din ve dil... Evladı fatihanı... Romanya'daki Türkleri bir arada tutan en önemli "tutkal." TV'de Türk dizilerini izliyorlar. Rumen okullarında okuyorlar ama Türkiye'yi, Türk tarihini ezbere biliyorlar.

* * *

Evladı fatihan "düğünde bir arada." "Bayramda" bir arada. "Camide" bir arada. "Son buluşma noktaları" ise mezarlık.

* * *

Mezar taşlarını okuyoruz: Enver Memish... Recep İsmigül... Amet Nazime... Memet Sabri... Albay İbrahim Ramis... Memet Hidaet... Kara Molla Sheanie... Ablamit Sinan.

Romanya'da "türbe" çok. En "bilinenlerden" biri Babadağ kentindeki "Sarı Saltuk Türbesi." Sarı Saltuk, Balkanlar'da Müslümanlığı yayan isimlerden.

* * *

Sarı Saltuk Türbesi "harapmış." Ekmeğini Romanya'da aramaya giden, "otogaz sistemleri" üzerine iş yapan, Romanya'nın her şehrinde bayilik açan "Kırıkkale-Hasandedeli" Ertan Demirhan "70 bin euro" harcamış. Türbeyi onarmış.

* * *

Bu "onarım" medyaya konu olunca, Ertan Demirhan'a "teşekkür plaketi falan" verilince...
Hasandede'deki babası kızmış:
- Oğul oğul!.. Yaptığın hayır işi söylenir mi?.. Söylenince şehit (Sarı Saltuk) rahatsız olmaz mı?.. Allah'ın gücüne gitmez mi?

Yavuz Donat, Sabah Gazetesi, 1 Temmuz 2010

Facebook

Youtube