Digiturk'ten TFF'ye İndirim Talebi

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

TFF (Türkiye Futbol Federasyonu) ve kluplere rest çeken Digitürk abone kaybından mı yoksa abone başına gelir kaybından mı muzdarıp? Yayın ihalesi yapıldığı Ocak 2010’da dolar 1.45 TL’yken ödemenin bitirildiği Haziran 2011’de kur 1.65’i gördü. Bugün 50 milyon dolar olan kur zararı seneye 150 milyona çıkabilir.


Digiturk’ün abone kaybedip kaybetmediği ise bilinmiyor. Ancak şirketin yıllık 877 milyon liralık cirosunun en az yüzde 10’unu bir futbol sezonu içinde kaybettiği aşikâr!

 

Digiturk, şike soruşturması, yükselen döviz kuru ve enflasyon nedeniyle şirketin 100 milyon dolar zarar ettiğini ve futbol yayın ihalesinin bedelinde indirime gidilmesini istedi. Aksi halde şirket indirim için yargı yoluna da başvurabileceğini belirtti.

 

Bu talebe Türkiye Futbol Federasyonu’nun ne cevap vereceği ise merak konusu. Peki bu zararın ne kadarı kurdan, ne kadarı şike soruşturması nedeniyle yaşanan abone kaybından oluştu? Digiturk’ün dün yaptığı açıklamada kurdan ve enflasyondan kaynaklanan zararın 50 milyon doları bulduğu ifade edildi. Ocak 2010’da yapılan yayın ihalesi sırasında dolar kuru 1.45 TL civarındaydı.

 

Digiturk’ün kulüplere ve Futbol Federasyonu’na ödemeleri tamamladığı tarih olan Haziran 2011’de ise dolar kuru 1.65 TL düzeyindeydi. Yani KDV dahil 424 milyon dolarlık ödemenin kur farkı haziran sonrasındaki ödemeler de dikkate alındığında 50 milyon doları buldu. Ancak asıl sorun kurun hâlâ yükselişini sürdürmesi.

 

KUR ZARARI YILLIK 100 MİLYONA ÇIKAR

 

Çünkü dolar kurunun önümüzdeki bir futbol sezonu içinde (Haziran 2012’ye kadar) 1.90’lar düzeyinde kalması halinde Digiturk’ün kur zararı yıllık 50 milyon dolardan 100 milyon dolara çıkacak. Şirketin 2 yıllık toplam kur farkı zararı da 150 milyon doları bulacak. Gelelim abone kaybına… Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) verilerine göre Digiturk’ün yurtiçi bireysel abone sayısı (Bu rakam Lig TV abonelerini de kapsıyor) futbolda şike soruşturmasının başladığı haziran-eylül dönemi arasında ifade edilenin aksine 81 bin adet artmış görünüyor.

 

BTK verilerine göre haziranda Digiturk’ün yurtiçi bireysel abone sayısı 2 milyon 318 binden eylül sonunda 2 milyon 399 bine yükselmiş. Bu veriler yurtdışı ve kurumsal aboneleri kapsamıyor. Digiturk’ün toplam abone sayısının ise 2.7 milyon olduğu ifade ediliyor. Bu rakamın da 1.2 milyon kişisinde Lig TV aboneliği olduğu ileri sürülüyor. İnterpromedya Bilişim 500 Araştırması’na göre Digiturk’ün 2010 cirosu 45 milyon TL’si yurtdışı abonelerden gelmek üzere toplam 877 milyon lira. Yani kaba hesapla Digiturk’ün abone başına geliri aylık 27 TL. (Yıllık 325 TL)

 

ABONE KAYBI MI VAR ABONE BAŞINA GELİR Mİ?

 

Bu hesaba bakıldığında Digiturk’ün 1 sezon boyunca toplam cirosunun bugünkü dolar kuru ile yüzde 10’unu kaybettiği görülüyor. Bu da şirketin açıkladığı 50 milyon dolara denk geliyor. Şirketin abone kaybedip kaybetmediği ise bir muamma. Kısıtlı BTK verileri öyle söylemiyor. Ancak şirket yetkilerine sormamıza karşın biz de bu kaybın ne kadarının iptal edilen Lig TV aboneliklerinden kaynaklandığını öğrenemiyoruz. Çünkü yeni abonelere yüzde 30’a varan indirim kampanyaları düzenleniyor, eskilere de bırakmamaları için çeşitli hediyeler veriliyor. Yani özetle kayıp, abone sayısında değil ama abone başına gelirde olabilir…

 

Sadece yeni abone için fiyatları yüzde 30 indirdi
Futbolda şike operasyonunun gölgesi altında başlayan 2011-2012 sezonu ile birlikte abone kaybı yaşamak istemeyen Digiturk, yeni abonelere yüzde 30’u bulan indirimli paketler sundu.

 

2010-2011 futbol sezonunda, Ekonomik Paket 22.90 TL’den kullanıcılara sunulurken, Ekonomik Paket + Lig TV’den (tüm maçlar) oluşan Ekospor Paketi’nin aylık ücreti 68.80 TL idi. Diğer bir deyişle sadece Lig TV’nin maliyeti aylık 45.90 TL’ye geliyordu.

 

2011-2012 yılında paket içeriklerini ve ücretlerini farklılaştıran Digiturk’ün, yeni abonelere sunduğu tüm maçları kapsayan Süper Lig Paketi için fiyat, aylık 49 TL, 12 ay taahhüt karşılığında ise 41 TL olarak belirlendi. Digiturk, bu yıl için Giriş Paketi ücretini ise 9.90 TL’ye çekti. Diğer bir deyişle tüm maçları seyretmek isteyen futbolseverler için paket fiyatı 68.80 TL’den yüzde 26’lık indirimle 48.90 TL’ye gerilemiş oldu.

 

TEK DERBİ MAÇI FİYATI 40 TL’YE YÜKSELDİ

 

Öte yandan eski aboneler, futbol yayınlarını yeni abonelere oranla yüzde 10 ile yüzde 30 arasında değişenler oranlarda daha pahalıya izlemek durumunda kaldı. Bununla birlikte izle öde sistemine dayanan tek maç satın alma fiyatlarında derbi maçları için ücret 36 TL’den 40 TL’ye çıkarıldı.

Facebook

Youtube