Türkiye'yi Eleştiren Uyahya'ya Ülkesinden Tepki

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
Fransa ile Türkiye arasında yaşanan "soykırım" krizinde ülkesindeki kanlı Fransız geçmişini hatırlatan Türkiye'yi eleştiren Cezayir Başbakanı Ahmed Uyahya'ya koalisyon ortaklarından ve muhalefetten tepki yağdı. Parti liderleri, ayrı ayrı basın toplantısı düzenleyerek, "Türkiye, Cezayir'in kolonileştirilmesinin ticaretini yapmaktan vazgeçmeli. Hiç kimsenin Cezayirlilerin kanından faydalanmaya hakkı yoktur." diyen Uyahya'yı eleştirdi.
Koalisyon ortaklarından Cezayir Toplumsal Barış Hareketi lideri Ebu Cerrah Sultani, Uyahya'nın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı eleştiren sözlerinin kabul edilemez olduğunu söyledi. Sultani, "Fransız sömürgeciliğinin 1,5 milyonu devrim sırasında olmak üzere 5,5 milyon Cezayir evladını katlettiği gerçeğini biri dile getiriyorsa onu saygıyla karşılamamız ve teşekkür etmemiz gerekiyor. Ona sen 'kanımız üzerinden çıkar sağlıyorsun' denilmez." diye konuştu.

Muhalefetteki Cezayir Ulusal Cephesi lideri Musa Tuvati de, basına yaptığı açıklamada, "Başbakan'ın, Cezayir'in dostu olan bir devlet hakkında kötü konuşmaya hakkı yok." diye konuştu. "Bu sözler bizi, Uyahya'nın baskısı sonucu Cezayir Meclisi'nin bir yıl önce dondurduğu yasa tasarısını hatırlattı. Burada tekrar sormak istiyorum; Başbakan'ın bu tasarının yeniden gündeme getirilmesindeki isteksizliğinin ardındaki sebep neydi acaba?" diyen Tuvati, 2010 yılında Cezayirli 152 vekilin 1830-1962 arasındaki Fransız sömürge döneminin sorumlularının yargılanmasını talep eden yasaya dikkat çekti. Sömürge suçu işleyen sorumluları yargılayan bir mahkeme kurulmasını ve sorumluların uluslararası mahkemelerde yargılanmasını öngören teklifin yasalaşmasını, Başbakan Uyahya'nın partisi Demokratik Milli Birlik engellemişti. Cezayirli gazetecilerin 'liberal, cunta yanlısı' olarak tanımladıkları Uyahya'nın, güçlü ilişkiler içinde olduğu Cezayir ordusunun kendisine sağladığı destekle başbakanlık koltuğuna oturduğu ifade ediliyor. Türkiye'ye karşı tutumuyla dikkat çeken Uyahya, Fransa'nın sömürge döneminin eleştirilmesine karşı çıkarken, Osmanlı idaresini eleştirmekten kaçınmıyor.

Diğer bir muhalif partiCezayir Milli Değişim Cephesi de Uyahya'nın açıklamalarından hoşnutsuzluğunu dile getirdi. Cephenin sözcüsü Ahmed Ed Dan, "Uyahya'nın sözleri, Cezayir halkının genelinin konumunu yansıtmamaktadır. Aksine bu, çok az ve belli bir grubun görüşüdür." dedi. Cezayirli diplomat ve eski Enformasyon Bakanı Abdülaziz Rihabi de Cezayir'in kurtuluş mücadelesi sırasında bağımsızlık karşıtı oy kullandığını söylediği Türkiye'nin, yazılı özür sunduğunu hatırlattı. İSTANBUL AA

Facebook

Youtube