Türkiye’nin Markalaşma Çabasına Kadın Eli Değmeli

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Gurbette yaşadığımızdan Türklerin yaptığı işlerle daha ilgiliyiz. Şu anda önümde iki proje var ikisi de Türkiye’nin dünyada markalaşmasına inanılmaz katkıda bulunabilecek projeler. Daha da önemlisi bu iki girişimde Türk kadın girişimciler tarafından yapılıyor. İkisi de havalanmaya hazır sadece depolarına benzin koymak lazım.

İlk proje Müge Karslı tarafından yapılan ve sunulan Feast Delight adlı yemek programı. ABD TV’lerinde ilk defa Türk mutfağı ile ilgili bir program yapılıyor. Bu program PBS adlı daha çok eğitim ve kültüre ağırlık verenTV kanalında  gösteriliyor ve milyonlarca insana ulaşıyor. Feast Delight şu anda ilk sezonunu 2011’de bitirdi ve çok başarılı oldu. 2012 sezonu Türkiye’de çekilecek ve Eylül ayında yayına girecek. 

Müge Karslı Türkiye’de çekilecek programlarda İstanbul, Ankara, İzmir, Trabzon / Samsun, Erzincan ve Bodrum’a gitmeyi planlıyor. Türk yemekleri haricinde otelleri, restorantları, Türk ahçılarını da tanıtacak olan programın amacı Türk mutfağını, yemeklerini Amerikalılara tanıtmak.

İkinci proje Gizem Salcıgil’e ait. Türkiye’yi bireylerin katılımı ve sosyal medya aracılığıyla daha etkili tanıtmayı amaçlayan ve uluslararası dijital bir kahve evi olan Turkayfe’nin kurucularından olan Salcıgil  Türkiye’yi ve en önemli kültürel miraslarından biri olan ‘Türk Kahve’sini kültürel etkinlikler serisi çerçevesinde  Amerikalılara tanıtmayı amaçlıyor. Daha geniş bir hedef kitlesine ulaşabilmek için ‘Mobil Kahve Evi’ projesiyle ABD’nin 9 büyük şehrine seyahat ederek Türk kahvesi ikramı ve tanıtımın yapılmasını hedefliyor. Bir çok ABD’linin tercih ettiği ve güvendiği bir servis olan şehir merkezlerinde özellikle öğlen vakti gördüğümüz yemek-içecek dağıtım arabaları ABD’de kültürün bir parçası olup, özellikle büyük şehirlerde köşe başlarında hizmet vermektedir. Amaç, bu aracın bir benzerini Türk kahvesi ve Türkiye’yi tanıtıcı görsellerle giydirerek Amerikan toplumuyla daha yakın bir iletişime girmek.

4 Nisan 2012 tarihinde faaliyete geçmesi hedeflenen mobil kahve evi ve belirlenen dokuz ana şehirde düzenlenecek turla Amerikalılara tanıtılacak. Tura dahil olan şehirler

Boston, New Haven, New York, Washington, DC ,Pittsburgh, Cleveland, Colombus, Indianapolis, Chicago.

 

Bu iki girişim de 310 milyon insanın yaşadığı Amerika Birleşik Devleti’nde Türkiye’yi marlaştırmak şansına sahip. Bugün bir Yunan yoğurdu veya salatası, İtalyan makarnası veya kahvesinin büyük bir marka değeri var. Sokaktaki en averaj adam bile Yunan salatasını veya Cappucinoyu biliyor. Çok başarılı iş adamlarına sahibiz ve piyasada bir çok ürünle varız ama bir Türk markasına sahip değiliz. Umarım bu iki proje bize bu şansı verecek.

 

21 Şubat 2012

Washington, DC

Ali Gunertem'i Twitter'dan takip etmek icin

@aligunertem

Facebook

Youtube