Dexia Rekor Zarar Açıkladı, Denizbank da Grubu Kurtaramadı

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

FRANSA-Belçika ortaklı bankacılık devi Dexia, Yunanistan’dan kaynaklanan devasa zararları nedeniyle Belçika, Fransa ve Lüksemburg hükümetlerinin müdahalesiyle iflastan kurtarıldığı 2011 yılında, aldığı desteğe rağmen 11.6 milyar Euro’luk (15.4 milyar dolar) rekor zarar açıkladı. Dexia’nın satışa çıkardığı Türkiye’deki iştiraki Denizbank ise, 2011’de elde ettiği 494 milyon Euro vergi öncesi kâr ile bankanın en kârlı birimi oldu.


 

Denizbank’ın satış sürecinin devam ettiği, bu konuda takvimin henüz kesinleşmediği belirtilen Dexia açıklamasında şunlar dile getirildi: “Türkiye’de Merkez Bankası’nın zorunlu karşılıkları yükseltmesi nedeniyle artan bankacılık maliyetlerine rağmen, ülkedeki ekonomik ortamın çok iyi olması sonucunda Denizbank çok iyi performans gösterdi. 88 yeni şube açarak şube sayısını 600’e çıkarırken, 875 bin müşteri kazandı. Denizbank’ın 2011 sonunda toplam müşteri sayısı 5.1 milyon oldu. Denizbank geçen yıl mevduatını yüzde 34, kredilerini de yüzde 30 artırdı. 2011’de Denizbank’ın iştiraki Deniz Emeklilik’in satışından 135 milyon Euro gelir elde edildi.”

‘Şok edici’ bir durum

Fransa Hükümet Sözcüsü Valerie Pecresse, 11.6 milyar Euro’luk zararı Dexia’nın eski yöneticisine rekor emeklilik ikramiyesi vermesine bağladı. Durumu ‘şok edici’ olarak değerlendiren Peresse, “Bankanın önceki yöneticisine büyük emeklilik imkanları sağlandı. Cumhurbaşkanı Sarkozy, bu tür büyük emeklilik ödemelerinin ve maaş ödemelerinin önüne geçecek” dedi.
 

Facebook

Youtube