102 Yıllık Tarihi Bina İçin Kuyruğa Girdiler

User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 

İstanbul Karaköy’de satışa çıkarılan tarihi Tütün Han’a yatırımcıların ilgisi yoğun. İtalyan mimarisine sahip 102 yıllık Tütün Han’ın müzayede yolu ile satışı bu ayın sonunda yapılacak. 25 milyon lira bedelle satışa konulan Tütün Han için toplam 21 firmanın incelemde bulunduğu, bina ile ilgili bilgi aldığı öğrenildi. Eskidji Müzayedecilik’in satışa çıkaracağı Tütün Han için 19 yerli ve iki yabancı firmanın incelemede bulunduğu öğrenildi.

Yabancı firmalardan birisi İngiliz yatırım fonu, diğeri ise Ortadoğu merkezli bir şirket.Tütün Han’da incelemelerde bulunan ve fizibilite yapan yerli yatırımcılar arasında The Marmara Grubu, Yılmaz Ulusoy Holding,  İnter Yapı (Özak Global Holding), lüks araç kiralama şirketi Golden Line ve Sabancı Vakfı’nın olduğu öğrenildi.

Özak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Tütün Han için teklif vereceğini dün Kamu Aydınlatma Platformu’na (KAP) bildirdi. Özak GYO hisselerinin halka arzı geçtiğimiz Şubat ayında tamamlanmış, şirketin yüzde 25’lik hissesi borsada işlem görmeye başladı. Bankalar Caddesi üzerindeki Han ile ilgilen firmaların, Tütün Han’ı otel olarak işletmek istedikleri ifade edildi.


Otel yatırımı için uygun

ING Bank’ın sahibi olduğu yedi katlı Han, Karaköy Bankalar Caddesi’ndeki en eski binalardan biri konumunda. 433 m2 arsa üzerine kurulu 66 odalı Han dokuz katlı. İstanbul’un en iyi manzaralarından birine sahip olan Han, Galata Kulesi’nin önünde Bankalar Caddesi’nde yer alıyor.

Halen ING Bank'ın şubesinin olduğu Tütün Han'a alıcı çıkması durumunda banka 4 ay içinde boşaltacak.

Turizm yatırımlarının ve holding merkezlerinin bulunduğu alanda kalan Tütün Han’ın en çok tarihi doku içerisinde butik otel işletmecilerinin ilgi gösterdikleri ifade ediliyor.

Temeli 1910’da atıldı

Tütün Han 1911 yılında açıldı. 1934 yılında Banco di Türkiye Milli Bankası Ofisi olarak hizmet verdi. Türkiye İş Bankası’nın ilk Galata şubesi oldu. 1940’larda/_np/4625/16074625.jpg Union Sigorta A.Ş. ofis olarak buraya taşındı.

Bu dönem boyunca, binanın üst katları çok sayıda sigorta şirketi ve avukatlarca kiralandı. Bina son olarak Tütün Bank tarafından satın alınıp nihayetinde adını Tütün Han olarak korudu. Tütün Han, hemen karşısında bulunan İş Bankası binası ile birlikte “Ulusal Mimari Hareket”in Bankalar Caddesi üzerindeki en önemli yapılarından biri konumunda.

Dincer Gokce - Hurriyet

 

Facebook

Youtube