El Maktum Türkiye’de Finansal Varlıklarını Satıyor

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

 

Ortadoğu'nun en ünlü ve varlıklı kişilerinden biri olan Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid El Maktum, Türkiye'deki finansal varlıklarını satıyor. Taib Yatırım Bankası ve Dubai Sigorta'nın sahibi olan El Maktum'un, bu varlıkları satarak yüksek sermaye gerektirmeyen turizm sektöründe büyümek istediği öğrenildi.

 
Vatan gazetesinden Ufuk Şanlı'nın haberine göre; Dubai Emiri El Maktum'un Türkiye'de yatırım bankacılığı alanında faaliyet gösteren bankası Taib Bank'ın satılacağı uzun zamandır konuşuluyordu. Hatta bir dönem bankaya Eczacıbaşı Grubu da talip olmuştu. Ancak daha sonra satıştan vazgeçilmişti.
 
Düğmeye basıldı
 
Vatan'ın edindiği bilgilere göre, Dubai Emiri El Maktum, Dubai Group çatısı altında faaliyet gösteren şirketlerin satışı için düğmeye bastı. Nedeni ise Dubai Group'un 2009'da patlak veren 'Dubai Borç Krizi'nin yaralarını bir türlü saramamış olması.
 
Kriz yüzünden sahibi olduğu Taib Bank birtürlü büyüyemedi. Dolayısıyla bankanın Türkiye operasyonu da birtürlü beklenen patlamayı yapamadı. 2009'dan bu yana bilanço büyüklüğü hiç değişmeyen banka o günden bu yana sürekli yerinde saydı. Taib Bank'a buna rağmen biri yerli, ikisi yabancı toplam 3 grubun ciddi anlamda ilgi gösterdiği öğrenildi. İlgilenen gruplar arasında bu kez Eczacıbaşı Grubu yer almıyor.
 
Sigortayı da satıyor
 
Ünlü işadamının Türkiye'deki bir diğer önemli finansal yatırımı da Dubai Group Sigorta. 2008 yılında sigorta sektörüne hızlı ve güçlü bir giriş yapan Dubaili şirket, küresel ekonomik kriz ve hemen ardından Dubai'yi etkisi altına alan ekonomik krizden ciddi anlamda etkilendi. Buna rağmen 2011 sonu itibarıyla 115 milyonluk prim üretimiyle sektörde orta sıralarda bir yer edinmeyi başardı. Sektörden sızan bilgilere göre Dubai Sigorta ile Katarlı ve Batı Avrupalı bir grup yakından ilgileniyor.
 
Adının açıklanmasını istemeyen bir yatırım bankacısı, "Banka ve sigorta şirketi bir paket halinde satılırsa alıcı grup açısından daha değerli olabilir. Bu durumda potansiyel alıcının yine Körfez Bölgesi'nden olacağını düşünüyorum. Bahreyn, Katar ve Abu Dhabi'den bu sektörlerle ilgilenen çok sayıda şirket olduğunu biliyoruz" derken, bir yabancı bankacı varlıkların ayrı ayrı satılabileceğini söyledi. Bankacı, "Sigorta sektörüne ilgi duyan yabancı sayısı bir hayli fazla. Bu yüzden sigorta şirketinin daha çabuk satılacağını düşünüyorum" diye konuştu.

Facebook

Youtube