Son Osmanlı Ressamı Buffalo’da Sergi Açtı

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

 

Osmanlı’nın ihtişamı New York eyaletinin Buffalo şehrindeki Castellani Müzesi’nde açılan Haydar Hatemi sergisi ile yeniden hayat buldu. “Haydar Hatemi: İstanbul Ressamı” adlı sergi 27 Mayıs’a kadar devam edecek. 18 ve 19’uncu yüzyıl Osmanlı’sının ihtişamını yansıtan büyük boyutlu yağlıboya tablolar ve devekuşu yumurtaları üzerine çalışılmış Osmanlı portrelerinden oluşan sergi izleyenleri geçmişte bir yolculuğa çıkarıyor.

 
Haydar Hatemi İran doğumlu, klasik İran minyatür ve tezhip sanatı üzerine eğitim almış bir sanatçı. 1983 yılında Şah devrilince Türkiye’ye gelen Hatemi İstanbul’un zengin tarihinden ve kozmopolitliğinden çok etkileniyor. Osmanlı minyatürlerinden ve Oryantalist ressamlardan aldığı ilhamla, İstanbul’u eserlerine konu edinerek Osmanlı hayatını ve yaşam tarzını betimleyen eserler üretiyor. Kendisine “İstanbul Ressamı” lakabı takılan sanatçının amacı Doğu ve Batı’nın sanat formlarını harmanlamak. Ayrıca geleneksel Osmanlı stilinde resim yapan günümüzdeki en son sanatçı konumunda.
 
1997 yılında Kentucky Üniversitesi’nde okumak için Amerika’ya gelen çocuklarıyla birlikte bu ülkeye yerleşen Hatemi, on yılı aşkın bir süredir de Katar Kraliyet Ailesi Ressamı ünvanına sahip. Prince Al-Thani sarayı Osmanlı’yı tüm detaylarıyla tasvir eden tablolarla dolu. Sergideki birçok eser de Katar kraliyet ailesi koleksiyonundan ödünç alınmış.
 
Sergideki en ilginç eserler devekuşu yumurtaları üzerine betimlenmiş padişah portreleri olsa gerek. Dünyada devekuşu yumurtalarını tuval olarak kullanan tek sanatçı Hatemi. Devekuşu yumurtasını seçmesindeki neden ise porselene yakın dokusu, özgün formları ve boyutları. Fakat son derece narin ve kırılgan bir yapıları olduğu için de bunları boyamak ve sonrasında saklamak dikkat istiyor.
 
Sergi ile bağlantılı olarak 29 Nisan’da Castellani Müzesi’de Mevlana Rumi’nin şiirlerinin okunacağı bir etkinlik düzenleniyor. Gecede ayrıca bir de Sema Gösterisi gerçekleşecek. Detaylı bilgi için www.castellaniartmuseum.org

Facebook

Youtube