Yurt Dışında Yaşayanlar 112 Hızır Acil Servis Ne İşe Yarar Biliyor mu?

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Yurt dışında yaşayan biz Türkler için en büyük sıkıntılardan biri de, ülkemize gittiğimizde kurumların nasıl işlediği ile ilgili yeterli bilgiye sahip olamamaktan kaynaklanan sorunlardır. Devlet kurumlarıyla yapılması gereken resmi işlemler mutlaka birilerinin yardımıyla yapılması gerekir

 
 
Åžimdi, sizlerle hiç kimsenin başına gelmesini istemediÄŸim ama bilmenizde fayda olan bir hikayeyi  paylaÅŸmak istiyorum. Türkiye'desiniz ve bir yakınınızı kaybettiniz. Türkiye'de bu iÅŸlerle ilgilenmesi gereken kiÅŸi de sizsiniz. Cenaze iÅŸlemleri, mezar yeri bulunması, defin iÅŸleri vesaire
 
Uzak kaldığınız ülkenizde bu iÅŸlerin nasıl yapılacağını bilmenize de imkan yok. EÄŸer daha önce bir tecrübeniz olmamışsa. AÅŸağıdaki hikaye bir arkadaşımın yaÅŸadığı gerçek bir olay. Olayın kahramanı kiÅŸi Ä°zmit'te yaşıyor ve anneannesini Ä°stanbul'da bir hastanede kaybediyor. Bırakın Amerika'dan gelen bir Türk olmayı, Türkiye'de farklı bir ÅŸehirde yaşıyor olsanız dahi yaÅŸaması güç bir durum: 
 
 
1 Nisan 2012 Kocaeli – Gece yarısına gelmeden arkadaşımın anneannesi evinde aniden rahatsızlanıyor. Aile hemen 112 Acil servisini arıyor ve hanımefendi gelen ambulans ile Kocaeli Devlet Hastanesi'ne getiriliyor.  Hasta yatırıldığı odada soluk alma zorluÄŸu çekerkendoktorlar aileye hastanın yoÄŸun bakıma alınması gerektiÄŸini ama hastanede boÅŸ bir yoÄŸun bakım odası olmadığı haberini veriyorlar. Hastane yetkilileri kendilerine 112 Acil'e haber verildiÄŸi ve 112'nin en yakın hastanede boÅŸ bir yoÄŸun bakım odası aradığını söylüyorlar
 
Ertesi sabah 5:30 gibi aile hastaya boş bir yoğun bakım odası bulunduğu haberini alıyor ve şaşkın bir şekilde 112 Acil'den gelen ambulans ile İstanbul’a doğru yola çıkıyorlar. Kocaeli ve çevresinde oda bulamayan 112 Acil araştırma çemberini genişleterek ilk boş odayı Zeytinburnu'nda özel bir hastane buluyor ve hastayı oraya sevk ediyor.
 
Hemen yoÄŸun bakıma alınan hasta 5 gün yaÅŸam mücadelesi verdikten sonra 6 Nisan 2012'de vefat ediyor. Kocaeli'de ikamet eden aile Ä°stanbul'da rahmetliyi nasıl Kocaeli'ne geri götüreceÄŸini düşünürken özel hastane yetkilileri, hastane masraflarının 112 Acil (devlet) tarafından ödendiÄŸi, hiç bir borç olmadığı ve rahmetlinin cenaze iÅŸlemlerinin yapılması için Zincirlikuyu Mezarlığı'na sevk edilmek üzere hazırlandığı haberini aileye veriyorlar. 
 
Hastanın vefatı ile 112 Acil'in sorumluluÄŸu bu aÅŸamada bitiyor. Mezarlıklar Müdürlüğü tarafından Zincirlikuyu Mezarlığı'na getiren rahmetli yıkanıp tabuta konulduktan sonra son yolculuÄŸuna çıkmak üzere cenaze aracına yerleÅŸtiriliyor. Cenaze hiç bir ücret alınmadan Kocaeli'ne sevk ediliyor. Mezarlık yetkililerine ödeme yapmaya  Ã§alışan arkadaşıma bu hizmetin belediye tarafından ücretsiz olarak yapıldığı söyleniyor.  Cenazeyi alan arkadaşım bahÅŸiÅŸ vermek istese de burada bahÅŸiÅŸ alınmadığı ve dışarıda ihtiyacı olan bir aileye bağış yaparak kendisinin bu borcu ödemesi tavsiye ediliyor.  ÅžaÅŸkın bir ÅŸekilde rahmetli anneannesini alan ve Mezarlık Müdürlüğü yardımı ile Kocaeli'ne geri getiren aile, Kocaeli BüyükÅŸehir Belediyesi mezarlıklar müdürlüğü  tarafından masrafları karşılanan cenaze töreni ile anneanneyi topraÄŸa veriyor.
 
Canım arkadaşım, sevgili anneannnenin mekanı cennet olsun. Sana ve ailene sabır diliyorum.
 
Bu hikayeyi neden mi paylaÅŸtımÄŸ başınıza böyle bir durum gelirse, nereyi aramanız gerektiÄŸi ve nelerle karşılaÅŸacağınızı bilmenizi istedim. Türkiye'de 112 diye bir servis var. Belki günlük yaÅŸantıda eksikleri, yanlışları da oluyordur. Ancak böyle bir hizmeti veriyor olması çok önemli ve paha biçilmez. 
 
Ali Günertem - 6 Mayıs 2012

Twitter'da takip etmek için @aligunertem

Facebook

Youtube