×

Warning

JFolder: :files: Path is not a folder. Path: /home/turkavenue/public_html/images/the_most_influential_turk

×

Notice

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/the_most_influential_turk

En Etkin 50 Amerikalı Türk Kimdir? Ne İş Yaparlar?

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Successful Turkish AmericansCemil Ozyurt - Forbes ve Fortune dergilerini yıllardır takip ederim. En beğenerek okuduğum sayıları farklı alanlarda yaptıkları sıralamalardır. 12 yıldır çıkarmakta olduğumuz Turk of America Dergisi olarak bir benzerini Amerikalı Türkler arasında neden yapmayalım diye düşündük. Ve danışma kurulundaki isimlerin de katkısıyla bir liste oluşturduk. 

Dernek temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, işadamları, profesyonel yöneticilerle görüştük. Herkesi memnun edecek bir liste hazırlamaya imkan yoktu. Onun için yaptığı işle Amerikan toplumuna da etkisi, katkısı, faydası olan isimler üzerinde durmayı tercih ettik. Sadece Türk toplumuna olan etkisini değil yaşadığı toplumun geneline kimin ne kadar etkisi var diye araştırdık.

Türk Amerikalı nüfusu Avrupalı Türklere oranla çok az olmasına karşın, özellikle iş ve profesyonel hayatta daha etkin durumda. Avrupalı Türklere göre tek eksik yanları politik alanda fazla gözükmüyorlar.

Bundan 10 yıl öncesine kadar Amerikalı Türkler denince akla gelen iki isim Ahmet Ertegün ve Arif Mardin olurdu. Her ikisi de rahmetli olduktan sonra Amerikalı Türklerin öncüsü diyebileceğimiz başka isimler ön plana çıktı. Ertegün ve Mardin gibi isimlerin boşluğu Doktor Mehmet Öz ve Muhtar Kent tarafından doldurulmuş durumda. Ancak artık zirvede yanlız değiller.

İş hayatında, profesyonel hayatta, sporda, sanatta, akademi çevrelerinde pek çok isim Amerika genelinde tanınır, bilinir duruma geldi. Listedeki isimler Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı altında Kürt, Ermeni, Süryani, Yahudi, Boşnak, Kıbrıslı, Arap etnik kökene sahip isimlerden oluşuyor. Bu anlamda Anadolu coğrafyasının da güzel bir mozaiği.

50 kişiden oluşan listemizin ilk sırasında Dr Mehmet Öz var. Dr Öz ve yaptığı TV programının Amerikalılar üzerindeki etkisi gerçekten yadsınamaz. Günlük televizyon programı ile Amerikalılara eğlenceli bir dille sağlıklı olmanın yollarını anlatıyor. İşaret ettiği ürün milyonlar satıyor, anlattığı teknik kısa sürede popüler oluyor. 

Listenin ikinci ve üçüncü sırası Fortune 500 listesindeki iki Türk CEO var. Coca Cola CEO ve President koltuğunda oturan Muhtar Kent ve Western Union CEO ve President görevinin üstlenen Hikmet Ersek. Nüfusca Türkler oranla çok daha fazla olmasına rağmen Fortune 500 listesine CEO sokamayan çok etnik grup var.

Listede dördüncü sırada Amerikalı Türklerin en fazla tartıştığı isimlerden biri Chobani yoğurtlarının sahibi Hamdi Ulukaya var. Eğer şirketinin bu kadar büyüyeceğini bilseydi markasını yine Yunan Yoğurdu olarak tanıtır mıydı bilinmez ancak Amerikan gıda endüstrisine etkisi göz ardı edilemez.

En etkin Türkler listesinin gizli kahramanlarından biri de Yalçın ve Serpil Ayaslı çifti. Kendi şirketlerinden kazandıkları milyonlarca doları Türk Amerikan toplumunun hizmetine sunan çift politik ve kültür alanda Amerikalı Türklerin en aktif isimleri. Ve çabaları ile gerek Kongre, gerekse kültürel hayatta Türkler ismini daha fazla duyurabiliyor.

 


18 EYALETTEN İSİM

En etkin 50 Türk listesindeki isimler Amerika gibi 50 eyaletten oluşan bir ülkenin 18 farklı eyaletinde yaşıyor. Listedekilerden 10 kişi New Yorklu, 9 kişi Californialı, 5 kişi Massachusettsli. 3 kişi New Jersey, Pennsylvania ve Washington, DC gibi eyaletlerde yaşıyor. Alabama, Indiana, Arizona, Nevada, Tennesse, Georgia gibi Türklerin az sayıda olduğu eyaletlerde de etkin isimler var listede.  

Politik alanda etkin iki isimden biri olan Osman Bengür, Amerikan Kongresi için iki kez aday olan tek Türk. İş hayatının yanı sıra politik alanda ilerleyen bir diğer isim ise Demokrat Parti delegesi Murat Güzel. Barack Obama 2012 kampanyasında Amerikan Başkanına imzayla oy veren Demokrat delegelerden biri.  

Listede ülkede seçimle iş başına gelmiş en üst düzeydeki isim Houstonlu Savcı Jay (Ceyhun) Karahan.

Listede iki isim ise Amerikalı Türklerin yaşamına sağladıkları katkı ve etkilerine rağmen ülke dışında yaşayan isimler. Onlardan biri ülkedeki ilk Türk otelini açan isim, Kiska inşaat şirketinin kurucusu Oğuz Gürsel. Kiska dışında Türkiye merkezli başka büyük müteahhit firma Amerika pazarında yok. Diğer isim de ülkeye Türk televizyonlarını getiren adam olarak bilinen reklamcı Alinur Velidedeoğlu. DFH ile 1998 yılından beri Türk televizyonları evlere ulaşıyor.

İnşaat işlerinde yoğunlaşan üç isim dikkat çekiyor. İzak Şenbahar New York bölgesinde 1 milyar dolara yakın gayrımenkul portföyü ile tanınan bir isim. Indiana eyaletinde yaşayan ve büyük inşaat projelerine imza atan Ersal Özdemir ve California eyaletinde pek çok alt yapı ve bina projesine imza atan Transtech şirketinin kurucusu ve yönetim kurulu başkanı Ali Çayır.

Teknoloji alanında 55 milyon insanın bilgisayarını koruyan ürünleri üreten Comodo internet güvenlik şirketinin kurucusu ve sahibi Melih Abdulhayoğlu, Silikon Vadisi gibi binlerce melek yatırımcısının faaliyet gösterdiği bir alanda sihirbaz olarak da bilinen Felicis şirketinin kurucusu melek yatırımcı Aydın Şenkut, ön plana çıkan isimler.

Sporda ise NBA liginde en uzun süreli kariyere sahip yabancı oyuncularından biri olan Hidayet Türkoğlu ve ligte şampiyonluk ve All-Star oynayan tek Türk oyuncu Mehmet Okur listede yer aldı.

Sanatta Maryland eyaletinde yaşamını sürdüren ünlü müzisyen Fahir Atakoğlu, Amerikan caz dünyasında kendisine isim yapmış isimlerden biri. 20 yılı aşkın süredir büyülü Hollywood dünyasında dizi, film, reklamlarda rol alan aktör Murad Demir, en uzun soluklu Hollywood kariyeri olan Türk olarak biliniyor. Televizyon dünyasının Mehmet Öz isminden sonra en çok tanınan ismi ise şüphesiz The Young Turks internet programı ile bir fenomen olan Cenk Uygur. Uygur tarafından sunulan ve youtube üzerinden yayınlanan videolar bir milyar kezden fazla seyredildi. Bir dönem ana akım medya kanallarında MSNBC kanalında da haber programı da yapan Uygur, halen Huffington Post sitesinin en aktif yazarlarından biri.
 
Daron Acemoğlu ekonomist olarak, Gökhan Hotamışlıgil diabet alanında, Mehmet Toner de kanser alanındaki çalışmaları ile MIT ve Harvard gibi en saygın üniversitelerin gözde öğretim görevlilerinden. Yale üniversitesi öğretim görevlilerinden Dr Sükrü Emre de ülkede en fazla karaciğer nakli gerçekleştiren doktor olarak ün yapmış durumda. Dr. Hasan Pirkul, 19 yıldır Naveen Jindal School of Management at the University of Texas at Dallas kampüsünde dekan olarak görev yapıyor. Pirkul, sıfırdan kurduğu bölümü 19 yılda ülkenin en saygın işletme fakültelerinden biri haline getirdi. MIT Üniversitesi için yaptığı 100 milyon dolar bağışla adını duyuran Dr Kenan Şahin, gösterişi sevmeyen yapısı ve mütevaziliği ile listenin en ilgi çeken isimlerinden. Bir Türk iniversitesine de bağışta bulunan Şahin, reklamı yapılmaması şartı koyduğu için hangi okul olduğu söylemiyor.

Genç toplum liderlerinden Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu (TADF) eski Başkanı Ali Çınar, Amerika genelinde Türk tezlerini savunan ve takipçisi olan bir isim olarak ön plana çıkarken, Türk-Amerikan dernekleri çatı kuruluşlarından Amerikan Türk Dernekleri Asemblesi (ATAA) Başkanı Mehmet Çelebi ve ülke genelinde 22 cami, 11 öğrenci yurdu işleten Amerika Müslümanlar Birliği Başkanı Mustafa Yılmaz listenin kayda değer diğer isimleri.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Ajansı başkanlığı görevinden sonra ülkenin en prestijli think-tanklerinden biri olan Brooking Institute için Vice President görevini üstlenen Kemal Derviş, dört kez Nobel Barış Ödülü için aday gösterilen ve dünyadaki anlaşmazlıkların çözüme kavuşturulmasında geliştirdiği tekniklerle bilinen Prof Vamık Volkan, akademik alanda en etkin isimlerden.

İHTİYAR KURTLAR
Listedeki 50 isimden özellikle bahsetmek istediğim üç isim var: 1930 doğumlu Muammer A. Öztekin, 1931 doğumlu Rahmi Soyugenç ve 1935 doğumlu Dr Byram Karasu.

Muammer A. Öztekin, Amerikalı Türk sanayicilerinin babası. Öztekin, 1947 yılında University of Michigan Üniversitesine kaydolan ve 1953 yılında ülkenin ilk ayarlanabilir raflarını icat eden bir girişimci. Patenti kendisine ait raflarla milyoner olan Öztekin, inşaa ettiği binalara, fabrikasının bulunduğu yollara Türkçe isimler vermiş, Başkan Nixon ve Reagan tarafından Beyaz Saray binasında misafir edilmiş, yeni neslin çok da tanımadığı ama iş dünyasında duayen olmuş bir isim. Oğlu Kent ile görüştüğümde kendisini listeye almamızdan büyük mutluluk duydu ve babasının albümünden en güzel fotoğraflarını bizimle paylaştı.

Bir diğer ihtiyar kurt, Indiana eyaletinde ülkenin en eski döner kapı şirketi International Revolving Doors şirketinin sahibi Rahmi Soyugenç. Aslen Eskişehirli olan ve Öztekin gibi ülkeye okumaya gelen Soyugenç, hala işinin başında. 100 yılı aşan tarihi ile ülkenin en büyük binalarının döner kapılarını üreten şirket, Soyugenç Ailesi tarafından yönetiliyor.

43 yılını Albert Einstein College of Medicine of Yeshiva University gibi ülkenin tanınmış okullarından birinde harcayan Profesör Byram Karasu, 1960larda Yale gibi saygın bir okulun psikoloji bölümüne kabul edildi. Ülkenin en etkin psikoloji okullarından birinde 43 yıldır dekan olarak görev yapıyor. Karasu, New Yorklu milyarderlerin psikoloğu olarakta biliniyor ve ana dili Türkçe olmasına karşın psikoloji gibi zor bir meslek dalında milyarderler, mega figürlere psikologluk yapıyor.

Yarım asıra yakın zaman harcayan bu isimlerin yanında genç nesil de kendinden emin bir şekilde yolunda ilerliyor. Listenin en genç ismi olan 38 yaşındaki Ercüment Tokat, 10 yıllık profesyonellik hayatında 200 milyar dolara yakın şirket evliliği gerçekleştiren bir finanscı biliniyor.

LİSTEDEKİ BAŞARILI TÜRK KADINLARI
Amerikalı Türk kadınların iş hayatındaki etkinlikleri de giderek artıyor. Listede 4 Türk kadını başarıları ile yer aldı. Derginin kapağını da süsleyen ve uzaya ticari araç gönderecek 3 firmadan biri olan Sierra Nevada Corporation şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Eren Özmen, Dünya Bankası Araştırma Departmanın başındaki isim Aslı Demirgüç Kunt, Turkish Cultural Foundation ve Turkish Coalition of America gibi ülkenin en etkin iki derneğinin kuruluşunu kendi kişisel serveti ile finanse eden aynı zamanda akademisyen Serpil Ayaslı, Intel giyilebilir teknolojileri üreten departmanın Başkan Yardımcısı konumundaki ismi Ayşegül İldeniz.

İŞ DÜNYASININ YILDIZLARI
10 milyar dolar ciroya sahip Maxim Integrated Products Inc. şirketinin 2007 yılından beri President ve CEO ünvanıyla görev yapan Tunc Doluca, Kent ve Ersek gibi ülkenin en tanınmış üst düzey yöneticilerinden biri.

Amerika genelindeki 40 bini aşkın mücevher mağazasının yüzde 60 gibi büyük bir kısmına mal veren Unique Settings of New York şirketinin sahibi Ekmel Anda, kadın gece çantası pazarında lider durumda olan Sasha Bag şirketinin sahibi Erol Devli, 350 milyon dolara yakın bir emlak portföyünü yöneten Lexin Capital şirketinin sahibi Metin Negrin, 106 şubeli Vocelli Pizza zincirinin sahibi Varol Ablak, Los Angeles şehrinin en büyük şirket değerlendirme şirketlerinden biri olan Sanlı, Pastore & Hill şirketinin kurucusu ve partneri olan Nevin Sanlı, Amerika-Türkiye arasında taşınan toplam mal ve hizmetin yüzde 35 gibi büyük bir kısmını taşıyan Turkon Line gemi taşıma şirketinin kurucu genel müdürü ve hissedarı Mustafa Merç, İtalyan kablo devi Prysmian Amerika CEOsu Hakan Özmen, ünlü CAO puro markasının kurucusu Cano Özgener, yine kendi servetini ülkedeki et etkin Türk hayır kurumlarından birini kurmaya adayan Turkish Philanthropy Funds Yönetim Kurulu Başkanı Haldun Tashman iş dünyasındaki en etkin isimlerden.

{gallery}the_most_influential_turk{/gallery} 

 


İŞTE AMERİKALI EN ETKİN 50 TÜRK
#1 Dr. Mehmet Öz, Dr Oz Show Host, Kalp Cerrahı
#2 Muhtar Kent, CEO, Coca-Cola
#3 Hikmet Ersek, President ve CEO, The Western Union Company
#4 Hamdi Ulukaya, Kurucu, CEO, Chobani
#5 Yalcin Ayasli, Kurucu, Turkish Coalition of America, Turkish Cultural Foundation
#6 Melih Abdulhayoglu, CEO, Kurucu, Comodo Internet Security
#7 Aydin Senkut, Kurucu, Felicis Ventures
#8 Eren & Fatih Ozmen, President, CEO, Sierra Nevada Corp
#9 Dr. Kenan Sahin, President TIAX LLC
#10 Cenk Uygur, Sunucu, The Young Turks
#11 Kemal Derviş, VP ve Direktör, The Brookings Institution
#12 Tunc Doluca, President, President and the CEO, Maxim Integrated Products Inc.
#13 Ersal Ozdemir, Kurucu, President, Keystone Group / Indy Eleven Futbol Takımı
#14 Dr. Mehmet Toner, The Harvard-MIT Division of Health Sciences & Technology
#15 Murat Güzel, 2012 seçimlerinde ABD Başkanını seçen ilk Türk Demokrat delege
#16 Dr. Vamık Volkan, Nobel Barış Ödülüne 4 kez aday gösterilen tek Türk
#17 Dr. Bayram Karasu, 44 yıldır Albert Einstein College of Medicine dekanı, milyarderlerin psikoloğu
#18 Haldun Tashman, Yönetim Kurulu Başkanı, Turkish Philanthropy Funds.
#19 Dr. Hasan Pirkul, 19 yıldır Dekan, Naveen Jindal School of Management at the University of Texas at Dallas (UTD)
#20 Oğuz Gürsel, Manhattan merkezli ilk Türk oteli The Marmara Manhattan markasını yaratan isim.
#21 Mehmet Çelebi, ATAA Başkanı
#22_Muammer A. Öztekin, Ayarlanabilir raf sisteminin mucidi, patent sahibi, Kent Corp şirketinin kurucusu
#23 İzak Şenbahar, President, Alexico Group
#24 Ekmel Anda, President, Unique Settings of New York
#25 Ercument Tokat, Partner, Centerview Partners, 10 yılda 200 milyar dolarlık şirket evliliği gerçekleştiren isim.
#26 Aslı Demirgüç Kunt, Director of Research at the World Bank.
#27 Mustafa Abadan, Partner, SOM
#28 Alinur Velidedeoğlu, Kurucu, DFH Network, ilk Türk televizyon kanallarını Amerika kıtasına getiren isim.
#29 Daron Acemoğlu, Ekonomist, MIT
#30 Jay Karahan, Houston şehrinde Savcı, ülkedeki en yüksek derecede seçilmiş Türk.
#31 Mustafa Merç, Amerika-Türkiye arası toplam taşımanın yüzde 35 gibi büyük bir bölümünü gerçekleştiren Turkon şirketinin kurucu genel müdürü
#32 Serpil Ayasli, Kurucu, Turkish Cultural Foundation
#33 Metin Negrin, kurucu ve President Lexin Capital, emlak yatırımcısı
#34 Cano Özgener, Kurucu, CAO Cigars, OZ Art Gallery
#35 Mustafa Yılmaz, Ülkedeki en büyük müslüman çatı örgütlerinden Amerika Müslümanlar Birliği Başkanı. 22 cami, 11 yurt yönetiyor.
#36 Varol Ablak, 105 şubeli Vocelli Pizza kurucusu, Rock & Joe zincirinin sahibi
#37 Ali Çayır, California eyaletinin en büyük Türk müteahhiti
#38 Dr. Şükrü Emre, Ülkede en fazla karaciğer nakli yapan doktorların başında gelen isim.
#39 Ayşegül İldeniz, VP, Intel
#40 Mehmet Okur, NBA liginde şampiyonluk tadan ve All-Star seçilen ilk Türk.
#41 Dr. Gökhan Hotamışlıgil, Diabet alanındaki araştırmalarla ilk sırada yer alan bilimadamı. (Harvard School of Public Health)
#42 Erol Devli, Ülkenin en büyük gece çantası üreticisi Sasha Bag sahibi.
#43 Fahir Atakoğlu, Müzisyen, besteci, piyanist
#44 Ali Çınar, Türk-Amerikan toplumunun en aktif üyelerinden, TADF eski başkanı
#45 Murad Demir, Hollywood film dünyasında en uzun süreli kariyere sahip aktör
#46 Osman Bengür, Amerikan Kongresine aday olan ilk Türk.
#47 Rahmi Soyugenc, Indiana eyaletindeki ülkenin en eski döner kapı şirketi International Steel Company sahibi
#48 Nevin Şanlı, Kurucu, Partner, Sanlı, Pastore & Hill / Managing Director of Astrum Investment Management (AIM).
#49 Hidayet Türkoğlu, En uzun süre NBA liginde oynayan Türk oyuncu
#50 Hakan Özmen, İtalyan kablo şirketi Prysmian Amerika CEOsu.


 

Facebook

Youtube