İzmir Türk Koleji Öğrencileri NASA Marshall Uzay Üssüne Bağlandı

User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 

İzmir Özel Türk Kolej Mithatpaşa Kampüsü öğrencileri Uzay Kampı Türkiye üssünden NASA Marshall Uzay Merkezi üssüne bağlanarak, program başlangıcından bu yana NASA ile yapılan konferanslardan 100. gerçekleştirdi. Konferansa pasta keserek başlayan öğrencilere, programda yer alan diğer okullar Johnson Ericson School (ABD), School4Child (Polonya), Ataşehir Doğa Okulu (İstanbul), Kemerburgaz Doğa Okulu (İstanbul), SEV İlköğretim Okulu (İzmir) ve Acıbadem Doğa Okulu (İstanbul) temsilcileri de sürpriz misafir olarak katılıp NASA Marshall Uzay Merkez üssünde görev yapan Anderson isimli yetkiliye verdiği desteklerden dolayı teşekkür ettiler. Sürprizi şaşkınlıkla karşılayan Anderson, memnuniyetini Tüm okullara çok teşekkür ederim, böyle bir programda yer almaktan dolayı çok mutluyum, sözleriyle aktardı.
 



Sunumunda Mars yüzey ve atmosfer koşullarının yaşam formu oluşabilmesi için diğer gezegenlere göre daha uygun olduğunu, geçmişte de kompleks karbon molekülleri bulma ümidiyle birçok robot gönderildiğini aktaran Anderson, daha detaylı araştırmalar yapmak için gönderilmesi planlanan astronotların 2,5 yıl sürecek yolculuk boyunca tüketecekleri gıdalar ve oraya vardıklarında uygun yaşam koşullarının nasıl oluşturulacağıyla ilgili bilgiler verdi.
 
Anderson, fotoğraflarla aktardığı sunumda iniş yapıp çalışmak için en uygun alanların kutuplar ve ekvator bölgesi olduğunu, Marsa gidecek mürettebatın orada kuracakları sistemle kendi yiyeceklerini yetiştireceğini. Yüksek radyasyon tehdidine karşı da lav tüpleri projesi üzerinde çalışıldığını söyledi. Sunumu dikkatle dinleyen İzmir Özel Türk Koleji öğrencileri Mars gezegeninde yaşayacak insanların karşılaşabilecekleri problemlere çözüm olarak hazırladıkları su filtrelenmesi, ulaşım, Dünya ile iletişimin kurulması projelerini anlattılar.
 
Uzay Bilimleri Eğitimiyle Küresel Dostluk Vakfı (GFTSE) Müdürü R. Tolga Yıldırım, PSSP ile toplamda altı bin öğrenciye ulaşıldığını ve bu programın öğrencilerin gelişimine çok olumlu katkılarda bulunduğunu ifade ederek, yapılan proje hakkında şu bilgileri verdi: İlkini 18 Temmuz 2003 yılında Johnson Uzay Merkezi ile yaptığımız videokonferans bağlantılarının bugün 100. gerçekleştirdik. Toplamda yaptığımız videokonferans sayısı da 189 gibi bir rakama ulaştı.  Bu hem bizim hem de projede bizimle birlikte yer alan tüm eğitim ve bilim gönüllüleri için gurur verici. Projeye ilk başladığımızdan bu yana, dünyanın çeşitli yerlerinden altı bini aşkın öğrenci birlikte çalışarak sunumlar yaptı ve yine NASA uzmanlarınca verilen eğitimlere katılarak uzay, mühendislik ve diğer bilimsel konularda bilgiler aldı. Projede bu yıl Gaziantep, İstanbul, Ankara ve İzmir gibi illerden 13, ABD 5, Kanada, İtalya ve Polonya 1, olmak üzere toplam 21 okul yer alıyor. Dünyanın farklı yerlerindeki geleceğin liderlerini  uzay çatısı altında bir araya getirmek ve birlikte çalışmalarını sağlamak muhteşem bir duygu.
 
Kardeş Okullarla Bilim Programı Öğrencilerin Ufkunu Açıyor
 
Türk ve dünya gençlerine uzay bilimlerini sevdirirken aynı zamanda öğrencilerin birbirleriyle uzun süreli küresel dostluklar kurmalarını amaçlayan Kardeş Okullarla Bilim Programı, Uzay Kampı Türkiye ve Uzay Bilimleri Eğitimiyle Küresel Dostluk Vakfı (GFTSE) birlikteliğinde yürütülüyor.  Bu programa katılan öğrenciler, önce farklı ülkeden okullarla eşleştiriliyorlar daha sonra da NASAnın uzaktan öğrenim websitesinden uzayla ilgili seçtikleri konuları birlikte çalışıyorlar. Yaptıkları çalışmaları NASA tarafından konunun uzmanına videokonferans bağlantısıyla sunup, onun aktardığı ilginç bilgileri dinleme ayrıcalığına sahip oluyorlar. Program sonunda da Uzay Kampı Türkiye’de düzenlenen özel 6 Günlük Yaz Kampına katılarak hem birbirleriyle yüzyüze tanışmış oluyorlar hem de bir NASA astronotundan bilgi alma ayrıcalığına sahip oluyorlar. Bu yıl 29 Haziran-5 Temmuz döneminde düzenlenecek programa NASA Astronotu Richard Linnehan katılarak öğrencilere uzayla ilgili tecrübelerini aktaracak. Ayrıca öğrenciler videokonferanslar aracılıyla eğitimler aldıkları NASA uzmanı Scott Anderson’la da bir araya gelerek kendisinden eğitim alma imkanına kavuşacaklar.

Facebook

Youtube