ABD'de Lidya Dönemine Ait Eserler Türk Yetkililere Teslim Edildi

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

ABD'de FBI yetkilileri, operasyonla ele geçirdikleri Anadolu'dan yurt dışına kaçırılan Lidya Dönemi'ne ait tarihi eserleri Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği'ne teslim etti. Türkiye'nin yoğun girişimleri ve Amerikan emniyet makamlarıyla işbirliği sonucu, FBI yetkilileri tarafından ele geçirilen Lidya Uygarlığına ait 10 tarihi eser, Washington Büyükelçiliği'nde düzenlenen törenle Türk yetkililere teslim edildi. Törene Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç, ABD Federal Araştırma Bürosu FBI'ın Uluslararası Operasyonlar Birimi Direktör Yardımcısı John Boles ile Büyükelçilikteki Kültür ve Tanıtma Müşavirliği yetkilileri katıldı.

 

Törende konuşan Büyükelçi Serdar Kılıç, eserlerin Lidya Dönemi mezarları ve adak stellerinden (dikili taşlardan) oluştuğu bilgisini vererek, bu eserlerin Türkiye'ye geri kazanılmasında Türk ve Amerikan makamları arasındaki işbirliğini anlattı. Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik adına, FBI yetkilileriyle operasyona katkı sağlayan diğer Amerikalı yetkililere teşekkür eden Kılıç, eserleri tespit edilmesinde emeği bulunan Prof. Dr. Hasan Malay'a ayrıca şükranlarını sundu.

Eserlerin önce Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde, daha sonra da Manisa Müzesi'nde teşhir edileceği bilgisini veren Kılıç, "Bu eserler doğal olarak anavatanına dönmeyi hak ediyor" diye konuştu.

FBI Uluslararası Operasyonlar Birimi Direktör Yardımcısı Boles da eserleri Türkiye'ye geri kazandırmaktan büyük mutluluk duyduklarını kaydetti. 2006'da Lidya bölgesine ait mezar ve adak stellerinin internette satışa çıkarıldığı, yaklaşık iki ay önce de bu stellerin 10'nun yerinin Türk makamları tarafından iletildiğini anlatan Boles, "Şimdi eserler doğru sahiplerine geri dönüyor" ifadesini kullandı. Boles, M.S. 1-3. yüzyıllara tarihlendirilen stellerin nereden ve ne zaman kaçırıldıklarına dair bir bilginin bulunmadığını kaydetti. Eserlerin Manisa kökenli olduğu düşünülüyor.

Facebook

Youtube