Türk İşadamına Türkiye Hükümetiyle İstihbarat Paylaştığı İddiası

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

MG Amerikan eski başkan yardımcılarından Dick Cheney’in danışmanlarından 20 yıllık gazeteci Neil Patel tarafından 2010 yılında kurulan ve Amerika’nın en hızlı büyüyen online haber sitelerinden biri olan Daily Caller, Türk işadamı Murat Güzel’in Türk hükümetiyle istihbarat paylaştığı ve Türkiye lehine yazı yazdırmak için Kongre üyelerine para ödediğini iddia etti. Daily Caller için yazan Chuck Ross’un Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın hacklenen emaillerine atıfla yazdığı yazıya karşılık Güzel, yaptığı açıklamada e-maillerde geçen yazışmasının arkadaşlık ve doğduğu ülkeye sadakatının göstergesi olduğunu söyledi. Ross yazısında geçen FBI tarafından soruşturulduğu iddiasını ise İşadamı Güzel reddetti. Güzel, bu bilgilerin Daily Caller'a FETÖ'cüler tarafından verildiğini savunurken, kendisinin FETÖ'cüler tarafından yüzlerce Tweet ile hedef haline getirildiğini söyledi. Güzel’in, Türkiye hükümeti ile istihbarat paylaştığı ve Kongre üyesi Dan Burton’a Türkiye ile ilgili yazı yazdırdığı iddialarını içeren Daily Caller’daki yazının Türkçe içeriği şöyle:


Demokrat Parti Yetkilisi Türkiye Hükümetiyle İstihbarat Paylaştı, Türkiye Lehine Yazı İçin Para Ödedi
Chuck Ross – Daily Caller - 12/07/2016

''Son yayınlanan e-mail yazışmalarına göre, Demokrat Parti Ulusal Etnik Konsey Başkanı, Türk-Amerikalı iş adamı Cumhuriyetçi eski bir kongre üyesine geçen sene para vererek Türkiye lehine yazı yazdırdı ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yakın çevresine yaptığı gizli politik aktiviteler hakkında bilgi verdi.

E-mail yazışmalarına göre İşadamı Murat Güzel, birkaç Türk vatandaşıyla birlikte FBI tarafından mülakata alındı.

Bu bomba gibi haberler Erdoğan’ın damadı ve Türkiye Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın sızan e-maillerinden geliyor. Yaklaşık 57 binden fazla olan bu emailler internet korsanı grup RedHack tarafından ele geçirildi, fakat Amerika basını tarafından az ilgi gördü, ta ki Wikileaks Pazartesi günü yayınlayana kadar.

Neredeyse tamamı Türkiye hakkında olan bu belgeler, Erdoğan hükümetinin ABD’de yaptığı gizli işler ve ajandası hakkında bilgileri gün yüzüne çıkardı.

Pensilvanya’da Nimeks adlı organik meyva suyu işi yapan Güzel, muhtemelen,  bu e-mailler de ortaya cikan  ABD’de en büyük politik operatör olan kişidir.

Clinton’ı destekleyen komitelere yaklaşık 300  bin dolarlık bir destekte bulundu. Güzel’in Facebook sayfasında daha önceki Dışişleri Bakanı olan Clinton ve diğer en yüksek derece Demokrat Partililer ile  fotoğrafları var  ve Defalarca Beyaz Sarayi ziyaret etti.

Demokrat Parti Etnik Konseyi Başkanı olduğu anlaşılan Güzel aynı zamanda The Hill’de 2 Kasım’da bir yazı kaleme alarak Clinton’ı ve göçmenleri desteklemiştir.

Fakat Clinton’a olan desteği ve resmi görevinin yanısıra, Albayrak’ın e-maillerinden sızan bilgilere göre daha sonradan ABD vatandaşı olan Güzel doğduğu ülke ve Erdoğan’a çok güçlü bir bağlılığı  bulunmaktadır.

Daily Caller Murat GuzelThe Daily Caller’ın bir Türk vatandaşına yaptırmış olduğu çeviriye göre “Erdoğan’ın yanında durmak ve şeytani güçlere karşı durmak sadece yapmamız gereken iyi birşey değil hepimiz için Müslümanca bir vazifedir” sözlerini 2014 yılında Albayrak’a yazmıştır.

İslamcı olan Erdoğan, basın özgürlüğü konusunda insan hakları kurumları tarafından ciddi bir şekilde baskı altındadır. RedHack, aktivistlerinin hapishaneden çıkarılmaması üzerine bu emailleri yayınlamıştır.

ABD Müsiad yönetiminde de olan Güzel, e-maillerde yaptığı aktiviteleri Albayrak ve Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’a ve İbrahim Kalın’a rapor ediyor.

Bazı e-mailer öyle gösteriyor ki, Güzel politik aktivitelerinin koordine edilmesini  istemiştir. Yukarıda ki ismi geçen kişiler Murat Güzel’den ABD’de Türkiye’nin politik işlerini destekleyen diğer isimlerle de irtibat halinde olması istenmiştirler.

2015 yılına ait bir e-mailde, Güzel İbrahim Kalın’a kendisinin yardımları ile The Washington Times’da Indiana Kongre üyesi Dan Burton tarafından yazılmış bir yazıyı yollamıştır.

Türkiye neden önemli başlıklı yazıda Burton, Türkiye hükümetinin Ortadoğuda ki en büyük müttefik olduğunu söylüyor.

Güzel Kalın’a yazı için Cumhuriyetçi Burton’a para ödeyerek bu yazıyı yazdırdığını söylüyor.

Dailiy Caller’a yapılan tercümeye göre Güzel Kalın’a şöyle yazmıştır:

Aşağıda ki yazıyı yazan Kongre Üyesi Dan Burton AK Parti tarafından Türkiyeye davet edilen kişidir. Aynı zamanda Kongrenin dış ilişkilerinde görev yapan bir kongre üyesi olarak çok para harcamadan bizim için çok güzel yazı çıkaran önemli birisidir. Ben bu yazının olması için çok çalıştım ama sizinle beraber bu kişiyle zaman ayarlayıp bu yazıda ki önemli noktaları siz ve Yasin Hoca söylemeseydiniz böyle bir yazı ortaya çıkmazdı diyor. Ben ve Kongre Üyesi size bu yazının ortaya cıkmasında yardımcı olduğunuz için teşekkür ederiz diyor.

Kalın’da buna karşılık Güzel’e teşekkür ediyor, “Evet iyi bir iş olmuş. Teşekkürler. Bu tür yazıları artırmak gerekiyor. Türkçesini de yayınlayacğız” diyor.

Güzel ayrıca 2014 yılında Matt Cart Wringht ile yaptığı bir görüşmeyi Bilal ve Berat’a aktarıyor.

Cartwright yakın zamanda Fetullah Güleni öven bir yazı kaleme almıştı. Erdoğan bir kaç yıldır Gülen’i suçluyor ve Gülen Erdoğan’ın en büyük düşmanıdır. Gülen’in milyonlarca takipçisinin hükümeti ele geçirmeye çalıştığını söylüyor. Düşmanlık Temmuz ayındaki darbe girişimiyle iyice arttı.

E-mailde Güzel, Albayrak’a ve Bilal’e Cartwringt’in Gülencilerden illegal para aldığını ve parayı geri Gülencilere iade ettirdiğini söylüyor. Buna karşılık Berat ise çok iyi iş yaptın diyor ve bu konularda daha dinamik olman gerekiyor ve bu konuları koordineli bir şekilde orada yapalım diyor.

Çarşamba günü telefonda görüştüğümüz Cartwright Güzel’le buluştuğunu kabul ediyor. Fakat Güzel’in kendisini tehdit ettiğini hatırlamıyor. Güzel’i bir arkadaş olarak gördüğünü söylüyor. Fakat Cartwright kendisinin hala Güleni desteklediğini de söyledi.

Ama Cartwright o buluşmadan kısa bir süre sonra Gülen destekleyicilerinin bağışlarını “ihtiyaç açısından“ iade ettiğini Daily Caller ‘a söyledi.

Demokrat Parti perde arkasında Güzel’in yaptığı aktiviteler konusunda pozisyonu nu açıklamıyor.  Parti bizim defalarca sorularımıza cevap vermedi. Bu E-mailleri yolladığı zaman da Güzel’in Demokrat Parti adına çalışıp çalışmadığıda çok net değil.

Ayrıca Güzel’in Burton’a kaç para verdiğide bilinmiyor. Ayrıca emekli olan Kongre üyesinin neden lobi aktivitelerini açıklamadığıda iyi bilinmiyor. Burton resmi olarak Azeri bir şirketin lobicisi olarak görülüyor. Kongre üyesi olduğu zamanlarda FBI çalışanı Sibel Edmons tarafından Türkiye’den para almakla suçlanıyordu.

Burton sorularımıza cevap vermek istemedi.

Albayrak’tan hacklenen diğer e-maillere göre ise Güzel bir kaç ay önce FBI tarafından soruşturuldu.

Müsiad yöneticisi ve TASC eşbaşkanı İbrahim Uyar Güzel’le birlikte FBI tarafından bir saatliğine sorgulandığını söylüyor.

“Müsiad ve TASC hakkında sorular sordular. ABD politikasına karışmakla suçluyorlar beni Erdoğan adına ve gizli ajan olarak çalıştığımı söylüyorlar” diye yazıyor bizim yaptığımız çeviriye göre.

“Bizim son iki sene içerisinde yaptığımız çalışmaları takip etmişler” diye de yazıyor.

Ayrıca Güzel ve Müsiad yöneticisi bir kaç kişiye ek olarak Emre Eren ve Halil Danışmaz’ın da sorgulandığını belirtiyor.

Danışmaz Turkish Heritage Organizasyonun eski Başkanı ve Berat ve Bilal’le sık sık konuşuyor.

Ulaştığımız bir FBI sözcüsü Uyar ve Güzel’in sorgulanıp sorgulanmadığını inkar ve kabul edecemeyeklerini söylüyor.

Güzel ve Uyar’da e-maillerimize cevap vermedi.

GÜNCELLEME

Bu yazı yayınlandıktan sonra Güzel’in avukatlarından biri bize mektup yollayarak Güzel’in FBI tarafından soruşturulduğunu reddetti. Avukat Güzel’in Burton’a para verdiğini de reddetti.

Mektubunda “Güzel’in FBI tarafından veya benzeri bir kuruluş tarafından böyle bir soruşturmaya tabi tutulmadığını belirtmek isterim.” diye belirtti.

“Açıkça söylemek gerekirse Güzel Burton’a yazısı için para da vermedi veya yazının içeriğini de tartışmadı” diyerek, “Yazısınızın ana temasını oluşturan bu iddialar yalandır” dedi.

Avukat ayrıca Güzel’in Demokrat Parti içinde herhangi bir resmi görev almadığınıda söyledi. E-maillerde geçen yazışmasının arkadaşlık ve doğduğu ülkeye sadakatının göstergesi olduğunuda ekledi.

Avukat, “Şeffaf olmak adına Güzel’in Demokrat Parti’yi kişisel meselelerde dahi yabancı görevlilerle yaptığı görüşmelerden haberdar ettiğini” ifadesini kullandı.

Avukat ayrıca e-maillerin çevirisinde sorun olabileceğine dikkat çekti fakat çeviride hangi sorunların olduğunu belirtmedi.

Facebook

Youtube