×

Warning

JFolder: :files: Path is not a folder. Path: /home/turkavenue/public_html/images/inseco

×

Notice

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/inseco

Tedarikçisine Kızdı Fabrika Kurdu

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
Zamanında mal teslimi, ürün tedarikinin devamlılığı, kaliteden ödün vermeme Türkiye ile ABD arasında ticaret yapan işadamlarının sıklıkla karşılaştığı sorunlardır. İlk parti gelen maldaki kalite ve özenin daha sonraki gelenlerde olmaması, hatalı siparişler, iş anlayışındaki farklılıklar çoğu kez ABD’de iş yapanların baş ağrısı olur. 1984’te yılında Mike Behmoaras tarafından otomotiv yedek parçası pazarlamak üzere New York’ta faaliyete geçen Inseco, Inc., yaşanan iş tecrübelerden yeni stratejiler geliştirmek zorunda kalan firmalardan biri. İngiltere’de eğitimini tamamlayan Mike Behmoaras’ın otomotiv sektörüyle yolları ABD’ye geldiği 1979 yılında kesişti. Oto yedek parça satışı yapan büyük bir Amerikan firmasında ihracat bölümünde işe başladı. Altı yıl boyunca çalıştığı firmada satış yaptığı Güney Amerika ve orta doğu  pazarını yakından tanıma imkanı buldu. Daha sonra da bir halı şirketinde iki yıl çalıştı.

Mike Behmoaras tarafından kurulan, International Services Company’nin kısatılmışı olan Inseco, New York pazarında çeyrek yüzyıla yakın bir zamanı geride bıraktı.

Mike Behmoaras’ın 25 yıllık şirket yönetiminde en büyük desteği ve ortağı ise eşi Lika Behar Behmoaras. Otomotiv sektöründeki faaliyetlerden Mike, tekstil sektöründen ise Lika Behmoaras sorumlu. Inseco, 1987 yılında bir arkadaşa yardım ederek başladıkları tekstil kolunda Türkiye’deki üreticilerden tedarik ettiği ürünleri Calvin Clein, DNKY, Liz Clairbonne, Victoria’s Secret, Bloomingdales, Bergdorf Goodman ve Lord & Taylor gibi ABD’nin ünlü mazağaza zincirlerine satıyor. İngilizce bilmeyen bir arkadaşa yardımla başlayan tekstil pazarlaması, bugün şirketin önemli bir gelir kaynağı konumunda.

GÜNEY AMERİKA’YA YEDEK PARÇA
Amerikan arabalarının Güney Amerika pazarındaki etkisi Renault, FIAT gibi Avrupa kökenli şirketlerin de bu pazara yatırım yapmasıyla azaldı. Aynı markaların Türkiye’de de geniş bir yedek parça üretim imkanı bulunması Behmoaras’ın kafasında yeni bir şimşek çaktırdı: “Neden Türkiye’de üretilen oto yedek parça ürünleri Güney Amerika pazarına pazarlanmasın?”
Oto yan sanayiinde üretilen malları başta Arjantin olmak üzere Uruguay, Şili, Ekvador, Colombia, Venezuela, ve Brezilya’da satmaya başladı. 2001 yılındaki Arjantin kriziyle birlikte işler ters dönünce, ABD ve Turkiye civari ulkeleri pazarına yöneldi.

Senelerdir ürünlerini pazarladığı, halka açık, ve konusunda lider olan bir Amerikan oto yedek parça imalat şirketi ile, İstanbul, Tuzla serbest bölgesinde bir ortak girişim yaparak, Türkiye ve civar ülkelere yönelik oto ateşleme sistemleri ile ilgili oto yedek parça imalatına başladı.

ABD’de oto yedek piyasasında bagaj amortisörleri pazarlayarak G. Amerika’da yaşanan sıkıntıları atmaya başladı. Yaklaşık 1,5 yıl önce Bursa’da kurdukları fabrikada yapılan amortisörleri ABD, Orta Dogu, ve Avrupa genelinde kendi markalari, ve pazarlama sistemleri ile oto yedek parça satış noktalarında satışa sunuyor.

Daha önce oto yedek parça teminini yaptığı firmalardan mal tedariğinde ve kalitesinde sıkıntı yaşayan Behmoaras, sorunu kökten çözdü: ABD’de birlikte çalıştığı ve Türkiye’ye dönüş yapan bir arkadaşıyla ortak kendi fabrikasını kurdu. 30 kişinin çalıştığı Bursa’daki fabrikanın üretim kapasitesi müşteri ihtiyaçları yönünde yükseliyor. Fabrika kapasitesi yükseldikçe, yeni müşteriler ile yeni kapasite kullanılıyor, ve kapasite arttırımı devam ediyor. 

MARKASINI KURBAN VERDİ
Inseco’da işlerin ağırlığı otomotiv ve tekstil kollarında yarı yarıya paylaşılmış durumda. Tekstilin patronu Lika Behmoaras, New York’a finans masterını tamamladıktan sonra bir süre bankacılık yaptı. Sonra da “Lyka Bear” ismiyle kendi markasını yaratarak çocuk giyimine yönelik tekstil ürünleri satışı yaptı. 9 yıl süreyle de markanın büyümesi için ortağı Sema Günday ile birlikte çalıştı ancak Türkiye’den mal tedarik ettikleri fabrika ürün fiyatlarında fahiş artış yapınca şirket siparişleri başka kanala kaydıramadığı için kapanmak zorunda kaldı. Lika Behmoaras, 1996 yılında eşinin kurduğu Inseco’da işe başladı.

Halen sekiz kişinin çalıştığı Inseco’nun Türkiye ofisinde de 14 kişi çalışıyor. Türkiye ofisinin kuruluş hikayesi de Bursa’daki oto yedek parça fabrikasınınki ile benzer özellikte. Tekstil ürünleri tedarik eden firma dördüncü siparişte kaliteyi bozunca, kalite ve tedarik zincirinin takibi için Türkiye ofisi kurulması kaçınılmaz oldu. Türkiye’deki ofis daha çok malzeme araştırması kalite kontrolü ve fabrika ziyaretleri konusunda yoğunlaşıyor.

Türkiye’de bir çok fabrikanın tekstil ürünlerini ABD’nin önde gelen markalarına pazarlayan Lika Behmoaras, Türkiye’de portföyünde 25’e yakın fabrika olduğunu söylüyor. Pazarlaması yapılan ürünler arasında mayodan iç çamaşırına, t-shirt’ten havluya kadar pek çok çeşit bulunuyor.

Otomotivde yaşanan krizin tekstilde Çin faktörüyle kendisini gösterip göstermediği sorusunu, butik ve üzerinde emek harcanması gereken ürünler üreterek aştıkları şeklinde cevaplıyor. “Daha fazla emek ve özellik gerektiren malları üreterek farkımızı ispat ediyoruz” diye konuşuyor.

“KAPIMIZ AÇIK”
25 yıla yakın zamandır Türkiye ve ABD eksenli iş yapan Behmoaras çifti, ABD pazarına açılmak isteyenlere danışmanlık, ofis yardımı ve temsilcilik konularında yardımcı olabileceklerini söylüyor.

ABD’ye açılmak isteyen firmalara tavsiyelerde de bulunan Behmoaras çifti satış yapabilmek için şu noktaların altını çiziyor.
   
* Pazarı tanıyan birinden danışmanlık hizmeti alın.
* Ofis açıp müşteri beklemek yerine en az iki yıl boyunca pazarı tanımaya çalışın.
* Müşterinin ayağına gidin.
* Ofis açacaksanız piyasayı bilen biriyle çalışın.
* Amerikan halkının beğenisini, zevkini, alışkanlıklarını ve ihtiyaçlarını anlayabilmek için çaba harcayın. 
* Gerekirse belli bir dönem fason üretim yapıp pazarı öğrendikten sonra markalaşma yoluna gidin.
* Ürünlerinizi piyasayı test ederek sunun. 

Fotoğraflar: Ayhan Kay
İnseco'nun diğer resimleri için tıklayın.
{gallery}inseco{/gallery}

Facebook

Youtube