SEKTÖREL HABERLER

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Dünyanın en zengin işadamı Carlos Slim'in ardından bir başka Osmanlı torunu daha Türkiye'ye gelmeyi planlıyor. Ataları İstanbul'da ticaret yapan Brezilyalı milyarder Joseph Safra'nın Türkiye'yi takibe aldığı belirtildi. Avrupa ve Asyalı yatırımcıların gözdesi haline gelen Türkiye şimdi de Latinlerin ilgi odağı oldu. Ataları Osmanlı topraklarında doğan dolar milyarderleri, Türkiye'ye yatırım için kolları sıvıyor.


 

69 milyar dolar servetiyle dünyanın en zengin işadamı unvanına sahip Lübnan asıllı işadamı Carlos Slim'in ardından bir başka Lübnan kökenli Osmanlı torunu daha Türkiye'de fırsat arıyor. 13.8 milyar dolarlık servetiyle dünyanın 52'nci zengini, Safra Group'un Yönetim Kurulu Başkanı Joseph Safra, Türkiye'yi yakın markaja aldı. Brezilya'nın da en zengin ikinci ismi olan Joseph Safra'nın şirketi Safra Group yetkililerinin Türkiye'ye geldiği ve bazı şirketlerle görüşmeler gerçekleştirdiği belirtildi.

İSTANBUL'DA BAŞLADI

1939 yılında Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta doğan Joseph Safra'nın ailesi kervan ticaretiyle başladığı iş hayatına bankacılıkla devam etti. Babası Jacob Safra, İskenderiye, Halep ve İstanbul arasında gerçekleştirdiği ticaretin ardından Brezilya'ya yerleşti. 1950'li yıllarda finans sektörüne Latin Amerika'da devam eden Safra ailesi, Brezilya'daki Banco Safra'nın yanı sıra yurtdışında büyümesini sürdürdü.

KARDEŞİ ÖLDÜRÜLDÜ

ABD'de Safra National Bank of New York ve Safra Asset Management Corporation, İsviçre'de Bank Jacob Safra, Fransa'da Banque Safra, Lüksemburg'da Banque Safra-Luxembourg S.A, Cayman Adaları'nda Banco Safra, Bahamalar'da Safra International Bank and Trust Ltd'nin sahibi olan Joseph Safra, son olarak geçen yılın sonunda Hollanda merkezli Rabobank'ın kolu olan Sarasin Bank'ı aldı. Sarasin Bank, 2007'de Türkiye'de banka almak isteğini açıklamıştı. Safra Ailesi, 1999 yılında trajik bir olayla sarsıldı. Joseph Safra'nın ağabeyi Edmond Safra, Fransa'daki lüks malikesinde öldürülmüştü. Fransız polisi, Edmond Safra'nın banyoda bıçaklanarak öldürüldüğünü, karısının ve kızının saklanarak kurdulduğunu belirtti.

SLİM, TELEKOM VE EĞİTİME BAKIYOR

Geçen hafta Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Meksika gezisi kapsamında Meksikalı zengin Carlos Slim ile görüşmüştü. Slim'in yatırım ekibi, özellikle telekomünikasyon ve uzaktan iletişim konusunda fizibilite çalışması yapma kararı alırken, Çağlayan, "Carlos Slim, Doğu Avrupa'da yatırım planları olduğunu anlattı. Ben de, 'oraya gitmeyin, Türkiye'ye gelin' dedim. Gerek tablet PC, gerek uzaktan eğitim konusunda yatırımlar düşünüyorlar. 'Gelin birlikte ortak heyet kuralım' teklifini sundum. 'Türkiye'de neler yapabileceğinizi değerlendirelim' dedim. Bizde 66 milyon cep telefonu kullanıcısı olduğunu söylediğimde şaşırdı, söylediklerimi tek tek not aldı. Bazı sürprizler yapacağını ümit ediyorum" dedi.

MEKSİKALI, SAMSUNLU ŞİRKETİ ALDI

Türkiye'ye ilgi gösteren Latinler arasında en dikkat çeken isimlerden biri de Meksika'nın en büyük bankalarından olan ve 47 milyar dolarlık aktife sahip Banorte'nin sahibi Roberto Gonzales Berrero. Berrero'nun gıda Carlos Slim Joseph Safra şirketi Gruma, Samsunlu Semolina'yı alacağını İlk kez SABAH duyurdu. (Kerim Ülker, Sabah)

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Polonya'nın Rzeczpospolita gazetesi, Türk Hava Yolları'nın (THY) potansiyel bir teklif öncesinde Polonya'nın ulusal havayolu şirketi LOT'un finansal durumunu incelediğini duyurdu.


 


Gazetede kaynak belirtilmeden yer verilen haberde, THY'nin mart ayında due-diligence sürecinde yer aldığı belirtilirken, LOT'un değerinin ise yaklaşık 630,4 milyon dolar (2 milyar ziloti) civarında olduğu ifade edildi. Haberde, THY sözcüsü Ali Genç'in olası satın almayla ilgili görüşmelerin yürütüldüğünü teyit ettiği belirtildi.
 

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, CEO'sunun kökeni Osmanlı'ya dayanan Energy Allied International firmasının Türkiye'ye 2 milyar dolarlık yatırım yapacağını söyledi. Yeni teşvik sistemini dünyaya tanıtmak için ABD ve Meksika'da çeşitli temaslarda bulunan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, birçok yatırımın müjdesini verdi. Çağlayan CEO'sunun kökeni Osmanlı'dan gelen Energy Allied International firmasının Türkiye'ye 2 milyar dolarlık yatırım yapacağını söyledi.


 

Çağlayan, "Energy Allied International firmasının İskenderiye'den Kahire'ye kadar yatırımları bulunuyor. Başkan ve CEO'su Mike Nassar'ın, bir tarafı Türk. Büyük dedesi Kavalalı Mehmet Ali Paşa ile Mısır'a gelmiş. Nasır döneminde sürgün edilip Amerika'ya göçmüşler. Houston'daki büyük enerji firmalarından biri. Birçok kıtada büyük projelere imza atmışlar. Petrokimya LNG konusunda çalışıyorlar. Manisa tarafına yerli kömürden kendi teknolojisiyle sentetik gaz üretmek için yatırım yapmak istiyorlar" dedi.

İKİ MİLYAR $'LIK YATIRIM

Dışarıdan ödemek zorunda kalınan petrokimyayı kömürden her türlü üretimini yapabilecekleri bir proje olduğunu da söyleyen Çağlayan, "Toplam 2 milyar dolarlık bir yatırım düşünüyorlar. Kömür madeni sahasına Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) tarafından izin verilecek. Kimya sektörünün ana madde ihtiyacı karşılanacak. Mayıs ayında Ankara'ya gelecekler. Petrokimya sektöründeki cari açığın ilacı gübre olacak. Süratle gelip yatırım yapmak istiyorlar."

G-20 EKONOMİ ZİRVESİ

Meksika'da bugün başlayacak olan G-20 Ekonomi Bakanları Zirvesi'ne katılan Çağlayan'a Teksas Senatosu kararıyla fahri hemşerilik beratı verildi. Çağlayan, G-20 Zirvesi öncesinde Houston'da görüştüğü işadamlarına, "Yeni teşvik sistemini elemanımız gibi sizin de olduğunuz ülkede anlatmanız lazım. Amerika'dan Türkiye'ye yatırımcı göndermelisiniz" diye seslendi. Alaska'dan Rusya'ya kadar birçok ülkede boru hattı yapan KBR şirketi de Bakan Çağlayan ile görüştü. KBR yöneticileri Türkiye ile rafineri konusunda işbirliği yapmak istediğini bildirdi. Bakan Çağlayan, "Kömürü gazlaştırma projeleri var" dedi. Amerikalı yatırımcıların Türkiye'ye ilgisinin arttığına dikkat çeken Bakan Çağlayan, "Teşvikler ateşleme organı oldu. Ekonomide duygusallıkla kaideler birbirinden farklıdır. Ticari itibar zarar görürse şirket de zarar görür. Yatırımcı için en cazip teşvik Türkiye güven endeksinin yüksek olmasıdır" yorumunu yaptı.

Meksika'nın en güçlü kadın

Meksika 'nın en güçlü 100 kadını arasına giren Ayşe Koçak da, özellikle son 3-4 yıldır yatırımcıların Türkiye'ye yönelik ilgilerinin arttığını söyledi. Koçak, "Buradaki yatırımcılar Türkiye'ye inanıyorlar. Siyasi istikrar olması ilgilerini çekiyor. Üç büyük yatırımcı Türkiye ile yakından ilgileniyor. Fabrika kurmak istiyorlar" dedi. (Hazal Ateş, Sabah)

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Türk mermerleri, İtalya'nın Milano kentinde gerçekleştirilen Uluslararası Tasarım Haftası'nda görücüye çıktı. Tortona semtinde her yıl nisan ayının ilk iki haftasında yapılan haftada firmalar ve sanatçılar, tasarladıkları ürünlerini sokaklara taşan etkinliklerle tanıtıyor.


 

Bu yılki haftaya en geniş katılımı Türkler gösterdi. İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) ve Ege İhracatçı Birlikleri'nin ortaklaşa düzenlediği sergi, 900 metrekarelik alanda ziyaretçilerini ağırlıyor. Sergide, Türkiye'nin her bölgesinden çıkan doğal taşlardan örnekler, 9 tasarımcının yorumuyla katılımcılarla buluşuyor.
 

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Japon elektronik devi Sony’nin de mi ‘soni’ geldi! Cep telefonu üreticisi Nokia ve elektronik şirketi Toshiba’nın ardından şimdi de Sony, Amerikalı Apple ve Güney Koreli Samsung ile girdiği savaşı kaybetmiş görünüyor. Önceki gün dünya genelinde 10 bin kişiyi işten çıkaracağını açıklayan Sony’den kötü haberler gelmeye devam ediyor.


 

Sıkı rekabet ortamına ayak uyduramayan Japon elektronik devi Sony, tarihinin en büyük zararını açıklamaya hazırlandığını duyurdu.

Vergi idaresini suçladı

31 Mart’da sona eren mali yıl için zarar beklentisini 2 kattan fazla arttıran Sony, 6.4 milyar dolar (520 milyar yen) zarar etmeyi bekliyor. Bu durumda, şirketin 4 yıllık toplam zararının 11.3 milyar doları aşması bekleniyor.

Sony, daha önce yaptığı açıklamalarda, televizyon satışlarının düşmesi, yenin değerinin yükselmesi, sıvı kristalli ekran satışlarındaki düşüş ve Tayland’daki sellerin üretimi olumsuz etkilemesi gibi gerekçelerle Mart 2012’de sona eren mali yıl için 2.7 milyar dolar (220 milyar yen) zarar etmeyi öngördüğünü açıklamıştı. Şirket dün yeni bir açıklama yaparak, zararındaki artışın 3.6 milyar dolar (300 milyar yen) ek vergi giderinden kaynaklandığını bildirdi. Şirketin bu ek zararı ABD’deki vergi indiriminin zarar yazması sonucu ortaya çıktığı belirtildi.

Veriler Mayıs’ta açıklanacak

Japonya’nın en büyük tüketici elektroniği ihracatçısı şirket bu mali yıl ile birlikte borsada kote olduğu 1958 yılından bu yana ilk kez 4 yıl arka arkaya zarar etmiş olacak. 1946 yılında kurulan ve o yıldan bu yana sektör liderleri arasında yer alan Sony’nin söz konusu mali yıl için 1.2 milyar dolar olan faaliyet zararı tahmini ise değişmedi. Sony, Mart 2012’de sona eren mali yıla ilişkin sonuçları 21 Mayıs’ta açıklayacak.

Televizyon 8 yıldır kaybettiriyor

Sony’nin zarar etmesinin en büyük nedenlerinden biri de tam 8 yıldır üst üste zarar eden TV birimi. Geçen yıl Aralık ayında, Güney Kore’nin teknoloji devi Samsung, Sony ile ortak oldukları televizyon üreticisi S-LCD adlı şirketteki tüm Sony hisselerini 939 milyon dolara satın almayı kabul etti. Ancak bu anlaşma, Tokyo merkezli Sony’nin Şubat ayında açıkladığı son çeyrek verilerine yansımadı. Satışlarında yüzde 17.4 düşüş olduğunu belirten Sony, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla 2 milyar net kayıp verdiğini açıkladı. Sony, rakip firmalarla rekabet edebilmek adına, LCD televizyonlarının satış fiyatını üretim maliyetinin altına çekmek zorunda kaldıklarını, bunun da şirketin zarar etmesine neden olduğunu söyledi.

Japon elektronik devi, tahtının sallanmasına neden olan, şirkete ciddi anlamda zarar veren TV birimini baştan yaratması için 51 yaşındaki Kazuo Hirai’ye güveniyor. Sony’nin oyun birimi PlayStation’ı kârlı hale getirmeyi başaran Hirai, CEO koltuğunu Howard Stringer’dan geçen ay devraldı. Tüketicinin Samsung Electronics ve Apple ürünlerine yönelmesiyle, Sony’nin kötü gidişi tersine çevirmek için ‘acı verici’ adımlar atacağını kaydeden Hirai, dün, “Durum çok kritik. Sert reformlara gideceğiz. Hiçbirşey kutsal değil. TV birimimizi yeniden elden geçirerek, düzlüğe çıkartmak en büyün önceliğimiz” diye konuştu. Hirai’nın, Sony’i kurtarma operasyonuna dair planını 12 Nisan’da açıklaması bekleniyor.

Sharp da $4.7 milyar kayıp bekliyor

Bir diğer Japon elektronik devi Sharp’dan gelen haberler de pek iç açıcı değil. Mali yılı Mart ayında sona eren Sharp, toplam 380 milyar yen (4.7 milyar dolar) zarar bildireceğini duyurdu. Bu dev kayba neden olan iş biriminin LCD ekran olduğunu belirten Sharp, “Konsolide kazanç beklentimizi, cep telefonları için ürettiğimiz LCD ekranların gecikmiş nakliyatları ve yeniden yapılanma harcamalarımız dolayısıyla güncellemek durumunda kaldık” açıklamasında bulundu. 1912 yılından bu yana faaliyet göstermekte olan Sharp, konuya dair Şubat ayında yaptığı açıklamada yıllık zararının 230 milyar yeni bulmasını beklediğini belirtmişti. Evrim SEL / VATAN

Facebook

Youtube