SEKTÖREL HABERLER

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Geçtiğimiz günlerde meydana gelen yangınla gündem olan alışveriş merkezi, boş koridorlarıyla hayal kırıklığı yaşattı.İstanbul'un trafik yoğunluğunun en fazla olduğu bölgesinde inşa edilen ve mevcut trafik yükünü artırması beklenen Trump Towers kapılarını ziyaretçilere açtı.


 


Mecidiyeköy'de spor ve eğitim alanı olan arazinin sorunlu bir şekilde imara açılmasıyla inşatına başlanabilen projede yoğun reklam ve tanıtım kampanyalarına rağmen açılışın ardından dükkanların boş kalması yatırımcıları üzdü.

İnşaat çalışmaları sırasında kamyonların mahalleliye kabus dolu günler yaşattığı ve protesto gösterilerine sebep olan Trump Towers'da resmi açılışa günler kalmasına rağmen hala ofis ve rezidansların tamamının satılamadığı öğrenildi.

Öte yandan, Donald Trump'ın sadece isim hakkını kiraladığı projeden yüksek prim beklentisiyle fahiş fiyatlara rezidans alanlar da umduklarını bütün bu olumsuz gelişmelerden ötürü bulamamaktan korkuyor. (Sabah Internet)

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Mısır'da Cairo Cotton Center ile birlikte ABD pazarına üretim yapan Taypa, ortağıyla bu kez Türkiye'de çocuk ve erkek dış giyim üretimi için şirket kurdu. Tayteks şirketiyle Amerikan ve Avrupalı firmalara dokuma kumaş üretiminin yanı sıra Levi's, GAP, Esprit, Dockers, Timberland, Banana Republic, Nautica ve Polo Ralph Lauren gibi dünya markaları adına tasarım ve üretim de yapan Taypa, Mısırlılar'la kurduğu ortaklığı Türkiye'ye taşıdı.


 

İstanbul Büyükçekmece'de kurulan firma, Mısırlılar'la özellikle erkek, bayan ve çocuk dış giyimi üretmek için fabrika kurup çalıştırmak için İstanbul'da 200 bin lira sermayeyle Taypa ve Cairo Cotton Center firmalarının baş harflerinden oluşan T&C Garments SAE Mısır isimli şirket kurdu.

ABD PAZARINA ÜRETİM
Tay Group Başkanı Mesut Toprak, ilerleyen dönemlerde Türkiye'de de Mısırlı ortağıyla üretim yapabileceklerini söyledi. Toprak, Cairo Cotton Center (CCC) ile yaptıkları işbirliğinin verimli gittiğini ve tamamen ABD pazarına çalıştıklarını dile getirdi. CCC, 1990'dan beri faaliyet gösteriyor. Ortaklar 2010'un üçüncü çeyreğinden beri 40 bin metrekare üzerinde aylık 500 bin parça denim kapasitesi ile 150 milyon dolarlık yıllık satış gerçekleştiriyor.

Four Seasons Bosphorus'un yatırımcısı
Taypa, Tayeks, Yeni Dünya, Tays Örme, Trend, NVR firmalarını bünyesinde barındıran Tay Group Başkanı Mesut Toprak'ın faaliyet gösterdiği tek alan tekstil değil. Atik Paşa Yalısı ile Sultanahmet'teki Four Seasons otelini alarak turizm sektörüne giren Toprak, Four Seasons Bosphorus otellerinin de yatırımcısı. Astay Gayrimenkul olarak "OnaltıDokuz İstanbul" ve Avcılar Academia Apartments konut projesini hayata geçiren Toprak, yeni projelerin de yolda olduğunu söyledi. (Pınar Çelik - Sabah)

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Türk Amerikan İşadamları Derneği (TABA/AmCham) Genel Başkanı Uğur Terzioğlu, Türkiye-Amerika ticari ilişkilerinde finans ve dış ticarette herhangi bir sorun yaşanmayacağını belirtti. Terzioğlu, ABD-Türkiye ilişkilerine ilişkin yazılı açıklamasında, ABD'nin İran'ı uluslararası toplumdan izole etmek için uygulayacağını öne sürdüğü yaptırımların ''tamamen'' politik nedenlerle ortaya atılan söylemler olduğunu kaydederek, ''ABD, İran ile petrol alışverişini sürdürdüğü için Çin'i, Hindistan'ı defterden silemez.


 

Bizim için de aynı şey geçerli. Türkiye, İran'la her halükarda iş yapmaya devam eder. Bundan ötürü de Türkiye-Amerika ticari ilişkilerinde ne finans ne de dış ticarette herhangi bir sorun yaşanmaz'' dedi.

ABD'de gerçekleşen Global İş Konferansı'na ''Türkiye'den tek davetli'' olarak katılan Terzioğlu, Türkiye-ABD ilişkilerinin iyi seyrettiğini ifade ederek, iki ülkeden de büyük ticari heyetlerin ziyaretlerine devam ettiğini, yeni anlaşmalara imza attığını anlattı.

Terzioğlu, ''Ermeni Yasa Tasarısı'' iddialarına ilişkin, ''ABD, Türkiye ile olan ticari ilişkilerini ve pek çok alanda yürüttüğü işbirliği 2012 yılında da tehlikeye atmaz. Zamanımızı ve enerjimizi, 2009'un sonunda temeli atılan ve 2010'da başlayan pozitif gelişmelere ve gelecek yıl ticareti nasıl dengeleyeceğimize verelim'' değerlendirmesinde bulundu.

Tasarının her yıl 24 Nisan'da gündeme gelmesinin iki ülke ilişkilerini gerdiğine değinen Terzioğlu, meclis üyelerinin, bunun dış politika ve ulusal güvenlikle ilgili olmadığını, aynı zamanda geniş ticari çıkarları tehlikeye sokabileceğini bildiğine işaret etti.

Terzioğlu, Türkiye'nin ABD için vazgeçilemez bir ticari ve sosyal partner olduğunu kaydederek, ABD'nin yatırım için belirlediği öncelikli 6 ülke arasında Avrupa'daki tek ülkenin Türkiye olduğunu, 2011 yılının ilk 6 ayında ticaret hacminin 8 milyar dolar ile bir önceki yıla oranla yüzde 46 artığını hatırlattı. (AA)
 

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

ABD Ticaret Müsteşarı Michael Lally, Amerikan teknoloji ürünlerini kullanan Türk firmalarına kredi desteği veren Amerikan Eximbank'ın, özellikle yenilenebilir enerjiyle ilgili yapan firmalara yüzde 4 faizli 18 yıl vadeli kredi verdiğini söyledi.

Lally, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ABD İthalat ve İhracat Bankası Amerikan Eximbank'ın, ABD ekipmanı ve teknolojisini kullanmak isteyen Türk şirketlerine kredi desteği sağladığını belirtti.
Yapacakları işlerde ABD teknolojisi ve ürünleri kullanmayı düşünen Türk şirketlerine kredi verilmesi amacıyla Amerikan Eximbank Direktörü Larry Walthers'ın Türkiye'ye gelerek, şirketlerle görüşmeler yaptığını anlatan Lally, şöyle konuştu:

''Özellikle yeşil enerji konularından rüzgar ve güneş enerjisi üretimi konularıyla çok ilgileniyorlar. Yenilenebilir enerji alanındaki kredilerde 18 yıllık ödeme koşulları öneriliyor. Amerikan Eximbank, iki yıl önce Türk şirketlerinin kullanımı için 1 milyar dolarlık krediden bahsetti.''


 


Eximbank'ın pek çok alanda kredi verdiğine dikkati çeken Lally, enerji verimliliği ve yenilenebilir enerjiyle ilgili işler yapan Türk şirketlerine yüzde 4 faizle verilecek kredinin, 18 yıl vadeli olduğunu vurguladı.
Lally, bu finansman desteğinin amacının Amerikan teknoloji ürünlerinin kullanılması olduğuna dikkati çekti.

''Türkiye'ye verilmiş açık olan toplam kredi tutarı 3,9 milyar dolar''

Amerikan İthalat İhracat Bankası'nın Amerika'nın ihracatını desteklemek için çok uygun koşullarla krediler verdiği 9 öncelikli ülkeden birisinin Türkiye olduğunu ifade eden Lally, şunları kaydetti:

''Türkiye'ye verilmiş açık olan toplam kredi tutarı 3,9 milyar dolar, Denizaşırı Özel Yatırım Kurumu'nun da(OPIC) yatırım projelerini destek amacıyla Türkiye'ye verdiği toplam kredi ise 2,5 milyar dolar.
Ticaret ve Kalkınma Ajansı, ekonomik büyümeyi destekleyen sürdürülebilir altyapı projelerinin fizibilite çalışmaları için hibe verilen sektörler, yenilenebilir enerji, ulaştırma, elektrik iletim ve dağıtımı, bilişim ve iletişim teknolojileri, geleneksel enerji olarak sıralanabilir.'' AA
 

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Amerika’nın New York şehrinde düzenlenen ve 7 Nisan’da kapılarını otomobilseverlere açacak uluslararası New York Otomobil Fuarı 15 Nisan’a kadar sürecek. Otomotiv dünyasının en önemli fuarlarından biri olarak gösterilen fuara bu yıl 35’in üzerinde marka katılacak. Toplamda 846 bin metrekare alan üzerinde şov yapacak otomobil markalarını 1 milyonun üzerinde ziyaretçi toplaması bekleniyor. Fuarın en ilginç konsepti Terrafugia isimli firma tarafından hayata geçirilen uçan otomobil olması bekleniyor.


 

Yapımı biten ve ilk deneme uçuşunu başarıyla tamamlayan uçan otomobil New York fuarında görücüye çıkıyor. Evden işe uçarak gitmeyi hayalden gerçeğe dönüştürecek olan arabanın fiyatı 279 bin dolar olarak açıklandı. Massachusetts merkezli Terrafugia isimli firma tarafından üretilen aracın iki kanadı, iki koltuğu ve dört tekerleği bulunuyor.

100 kişi 10 bin dolar kaparo verdi
Çıkabilecek yasal ve teknik sorunları aşan üreticiler, test sürüşünde de başarılı oldu.  6 yıllık bir projenin ürünü olan araç, yerden yaklaşık 420 metre yükseldikten sonra sekiz dakika boyunca uçtu. Daha şimdiden 100 kişi araca sahip olabilmek için 10 bin dolar ön ödeme yaptı. Alıcı sayısının, New York Fuarı'ndan sonra daha da artması bekleniyor. Terrafugia, arabaları bu yıl sonunda sahiplerine teslim etmeyi planlıyor.

New Yoru Fuarı'ndaki bazı modeller ise şöyle;

KONSEPT MODELLER: Acura Nsx3, BMW i3 ve i8, Cadillac Ciel, Chevrolet Code 130R, TRU 140s, KIA GT, Land Rover DC100, Lexus LF-LC, Lincoln MKZ, Toyota NS4, Volkswagen Cross Coupe , Mercedes A Serisi

TANITIMI YAPILACAKLAR: Bentley: Continental GTC V8, Continental GT V8, Mulsanne, Dodge: Viper Race Versiyon, Viper SRT, Hyundai: Santafe, Santafe Sport, Mercedes Benz GLK 350

ELEKTRİKLİ VE HİBRİD MOTORLULAR: BMW: ActiveHybrid motorları, Chevrolet: Malibu Eco, Silverado, Tahoe, Volt, FORD: C-Max, Escape Hybrid, Focus Electric, Fusion, Fusion Energie, Transit Connect electric, GMC: Sierra H, Yukon, HONDA: CR-Z, Insight, HYUNDAI: Sonata Hybrid, Infitini M35H, KIA: Optima Hybrid, LEXUS: CT200H, GS450H, GS450H Hybrid, LS600 HL Hybrid, RX 450H, LINCOLN: MKZ Hybrid, MERCEDES: S400 Hybrid, Mitsubishi: ‘I’, NISSAN: E-NV200, Leaf, PORSCHE: Panamera Hybrid, TOYOTA: Camry Hybrid, Highlander Hybrid, Prius C, Prius V, VOLVO: XC60 Plugin,

Fuar önümüzdeki yıl 29 Mart -7 Nisan tarihleri arasında düzenlenecek.
(Hürriyet)

Facebook

Youtube