SEKTÖREL HABERLER

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, 2012 Uluslararası Biyoteknoloji Konferansına (BIO International Convention) katılmak üzere ABD'nin Boston kentine geldi. Ergün, Boston'da BIO üyesi firmalar ile ilaç sektörünün önde gelen bazı firmalarının Üst Yöneticileri (CEO) ile görüştü.


 

Ergün burada yaptığı açıklamada, Türkiye'yi ilaç sektöründe bir üretim ve Ar-Ge merkezi olarak düşünen firmaların olduğunu belirterek, Eczacıbaşı'nın da ortağı Baxter'ın Türkiye'ye yönelik ciddi ilave yatırım ve yeni tür ilaçların Türkiye'de üretmesiyle ilgili çalışma içerisinde olduğunu, Türkiye'ye yönelik ilt etapta 170-180 milyon dolarlık yatırım kararları bulunduğunu bildirdi.
 
Ergün, görüşmeye ilişkin gazetecilere açıklamalarda bulunarak, ilaç sektörünün CEO'larına Türkiye'deki Ar-Ge ve üretim teşviklerini anlattıklarını ve Türkiye'deki potansiyeli paylaştıklarını kaydetti.
 
İlaç sektörünün CEO'larının da özellikle son zamanlarda ilaç tüketiminin de Türkiye'de arttığı için, Sağlık Bakanlığı'nın da ilaç fiyatları noktasında çok sıkı bir pazarlığa geldiğini, Sağlık Bakanlığı'nın fiyat politikası nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını bir kez daha kendisine aktardığını dile getiren Ergün, 10 yıl önce kendilerinin tabloya baktıkları zaman, kullanılan ilaçların çok yüksek fiyatlarla alındığını tespit ettiklerini, ondan sonra fiyat politikası üzerinde çalışma yaptıklarını ve ilaç fiyatları üzerinde çok ciddi indirimlerin olduğunu söyledi.
 
Bakan Ergün, Sağlık Bakanlığı'nın da pazarlık gücünü daha da artırdığını dile getirerek, fiyat politikaları üzerinden işlerin sürdürüldüğünü belirtti.
 
10 yıl öncesine göre bir kişinin doktora başvurma oranının 4 kat arttığına işaret eden Ergün, şunları söyledi:
 
''İnsanlar bir kere hastalanırken, dört kere hastalanmaya başlamadılar. Bunun nedeni bu değil. Doktora erişim daha kolay oldu. Daha çok kanal açıldı ve erişim kolaylaştı. Sağlık bilinci çoğaldı, doktora gitme artı. Bu da ilaç kullanımını etkiledi. Kısıtlamalar azaldı ilaç kullanımında. Fiyat politikaları ile bir noktaya geldik. Ama bundan sonraki yaklaşımımız fiyat politikaları yaklaşımı olmayacak. 10 milyar dolarlık devletin satın alma gücü var. Bu satın alma gücünü şimdiye kadar fiyatları aşağıya çekmek için kullanmış olabiliriz. Ama bundan sonra fiyatları aşağı çekmekten ziyade, bu işin Ar-Ge'sini ve üretimini yapanlar lehine satın alma gücünü kullanma niyetindeyiz.
 
Sağlık Bakanlığı ofset uygulamalara yönelik anlaşma yapma imkanına sahip oldu. Bu ilacı alırız şu kadar süre kullanımını satın alınmasını garanti ederiz, bunun Ar-Ge ve üretimini kim yaparsa o ön plana geçer. Bunu savunma sanayinde yaşadık. Savunma sanayinde ofset uygulamalarla savunma ihtiyaçlarının Türkiye'de karşılanma oranı yüzde 55'e ulaştı. Bugün belli parçalar da olsa havacılıkta üretim yapılıyor, 1 milyar dolarlık parça üretiyoruz mesela Boeing'e. İlaç ve bazı sektörlerde ofset anlaşmaları, yatırım ve Ar-Ge gibi konuları ön plana çıkarıyoruz. Bundan sonraki en azından 10 yıllık süreçte Ar-Ge ve üretim odaklı değerlendirme gündeme gelecek, fiyat politikasından ziyade.''
 
''Baxter'dan Türkiye'ye yatırım''
 
Genel olarak Türkiye'yi ilaç sektöründe bir üretim ve Ar-Ge merkezi olarak düşünen firmaların olduğuna işaret eden Ergün, Eczacıbaşı Baxter'ın Türkiye'ye yönelik ciddi ilave yatırım ve yeni tür ilaçların Türkiye'de üretmesiyle ilgili çalışma içerisinde olduğunu, Türkiye'ye yönelik ilk etapta 170-180 milyon dolarlık yatırım kararları bulunduğunu bildirdi.
 
Ergün, Türkiye İlaç ve Biyoteknoloji Sanayi Stratejisi ve Eylem Planı çalışmaları olduğunu anımsatarak, strateji belgesi ve eylem planı ile sektörlerin kendilerini sahiplenilmiş hissettiğini ve plan ile sektöre bir yol haritasının sunulacağını dile getirdi.
 
Bu strateji belgesi ve eylem planı çalışmalarına mart ayında başlanıldığını ifade eden Ergün, hazırlıkların tamamlanmasından sonra konunun Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda ele alınıp, Yüksek Planlama Kurulu (YPK) kararına dönüştürülüp, uygulamaya konulacağını, yıl sonuna kadar belgenin çıkmasının amaçlandığını anlattı.
 
Bio Marine CEO'su ile görüşmesine ilişkin de bilgiler aktaran Ergün, Bio Marine'in Türkiye'de henüz bir oluşum safhasında olduğunu, fakat çok özellikli çalışmaları bulunduğunu belirtti.
 
Ergün, Bio Marine'in, kimsenin yapmadığı işleri yaptığını, çok az rastlanan hastalıkların tedavisi için yöntemler geliştirdiklerini dile getirerek, Türkiye'de hangi hastalıklar var, neler geliştirilebilir, fikir alışverişi yaptıklarını söyledi.
 
Fuarda Türk Pavyonunun açılışı yapılacak
 
Bakan Ergün, biyoteknoloji alanının Ar-Ge için en kapsamlı alanlardan bir tanesi olduğuna işaret ederek, biyoteknoloji konusunun çok geniş olduğunu, sadece sağlık konusu değil, çevre, tarım, gıda, genetik gibi alanları da kapsadığını anlattı.
 
Dünyada her ülkenin bu alanı kendi geleceği için önemli bir alan olarak gördüğüne işaret eden Ergün, bu yıl düzenlenen BIO Uluslararası Kongre ve Fuar organizasyonuna bu yıl 15 bin kişinin katıldığını, Türkiye'nin bu organizasyona katılmamasının eksiklik olacağını kaydetti.
 
Nihat Ergün, Türkiye'nin bu tür organizasyonlarda daha güvenilir olması gerektiğini vurgulayarak, bugün fuarda Türk pavyonunun açılışını yapacaklarını belirtti.
 
''Biraz kenardan girmiş olacağız oyuna'' diyen Ergün, bu tür alanlarda iletişimi kuvvetlendirmenin, varlık göstermenin önemli olduğuna dikkati çekti.
 
''İlaç firmaları için Türkiye'de özel bir endüstri bölgesi...'
 
Ergün, bu tür organizasyonlarla Türkiye'nin dünya çapında birtakım firmaların radarına girdiğine işaret ederek, CEO'lardan birinin kendisine ''keşke bu görüşmeyi daha önce yapsaydık, bu arada İrlanda'da bir tesis aldık ve üretim ve Ar-Ge birimi kurduk. Bu konuşmayı daha önce yapsaydık, kesinlikle farklı olurdu'' dediğini aktardı.
 
Massachusetts Valisi Deval Patrik ile de görüşeceğini belirten Ergün, ''Valiye ABD'li firmalar için Türkiye'deki fırsatları anlatacağız. 'Ne yapabiliriz'e yönelik bazı somut projeler çıkacak. Belki ilaç firmaları için Türkiye'de özel bir endüstri bölgesi oluşturma gündeme gelecek. Üretim ve Ar-Ge'nin birlikte yapılabildiği, önemli teşviklerin uygulandığı bir alan bu. Bu eyaletteki ilaç ve biyoteknoloji firmalarının yer almalarını sağlayabilirsek, eyaletinden firmaları dünyaya daha fazla açmak açısından önemli bir etkinlik alanı ortaya çıkar. Bu alanda mesela sadece biyoteknoloji firmaları olabilir'' diye konuştu.

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

 

ATCOM Başkanı Prof. Dr. İhsan Işık’ın ev sahipliğinde gerçekleşen akşam yemeğine, KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan, New York Başkonsolosu M.Levent Bilgen, Türk-Amerikan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (TACCİ) Celal Seçilmiş, Sağlık Ateşesi Adnan Cinal, Ekonomi Ateşesi Salim Uslu, Ticaret Ateşesi Ahmet Canlı ve Kültür ve Turizm Ateşesi Tolunay Yılmaz ve Türkiye’den gelen 25 firmanın yöneticileri katıldı.

ATCOM Başkanı Prof. Dr. İhsan Işık konuşmasında, Türk adamlarının Amerika pazarında yer alabilmelerinin nasıl kolaylaştırılabileceği üzerinde çalıştıklarını belirtti ve Türk firmaların Amerika’da ticaret yapmak için yöntem geliştirilebileceğini ifade etti. Işık, ‘Ev ödevlerine çalışarak gelen firmalar, başarılı oluyorlar. 25 tane firma geldi ve 4 tanesinin özel görüşmeleri oldu. Bu firmalar ne istediklerini biliyorlar. İnşallah başarılı olurlar.’ dedi
 
KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan'da konuşmasında , 8 ay önce ATCOM’la beraber çalışmaya karar verdiklerini belirterek, ‘KOSGEB olarak Kobilerimize Amerika yolunu açmak ve birlikte tecrübe paylaşımı yapmak istiyoruz dedik ve bunun meyvelerini toplamaya başladık.’ dedi.  KOSGEB olarak Kobileri uluslar arası arenada yapılanmaya götürmek için ciddi bir emek sarfedeceklerinin altını çizdi.
 
New York Başkonsolosu M. Levent Bilgen, yaptığı konuşmada ‘Türk-Amerikan toplumu genişliyor ve güçleniyor. Daha büyük ve derin bir ayak izi bırakmaya yönelik taşları yerine koyuyor. ‘ diyerek Türk-Amerikan toplumunun gün geçtikçe büyüdüğünü vurguladı. Başkonsolosluk olarak Amerika’da yaşayan Türklere hizmet vermek için her geçen gün bir yenilik yapmaya çalıştıklarını vurgulayan Bilgen, Amerika’da okuyan Türk öğrencilerin Amerika’da çalışma imkanları hakkında bilgilendirilmesi için de çalışmalar yapacaklarını belirtti..
 
Gecede Başkonsolos Bilgen, KOSGEB Başkanı Kaplan ve Türkiye’den gelen 25 firmanın yöneticilerine birer plaket takdim edildi.
 
Türkiye’den gelen firmaların isimleriyse şöyle: Başar Bilgisayar Sistemleri ve İletişim Teknolojileri Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti., Terralabs İletişim Hizmetleri Ltd. Şti. , Birlik Ecza Deposu A.Ş., Kartal Bombe Üniteleri Sanayi Ticaret Ltd. Şti. , Teknodrom Robotik ve Otomasyon Sanayi ve Ticaret A.Ş., Arkadaş Yazılım ve Teknoloji Makine Eğitim Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti., SİSOFT Sağlık Bilgi Sistemleri Ltd. Şti., Tesmak Makine Taahhüt Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti., Ericom Telekomünikasyon ve Enerji Teknolojileri A.Ş., Viavis Medikal Optik Biometrik Yazılım Araştırma Geliştirme Ltd. Şti., Konelsis Elektrik Otomasyon Enerji Ltd. Şti., Hayat Global Bilgi ve İletişim Servisleri A.Ş., Tende Elektronik Yazılım Müh. İletişim Makina San. ve Tic. Ltd. Şti., Klinik Bakım Ar-Ge Tıbbı Cihaz Sağlık Tek. Sanayi Ticaret Ltd. Şti., İlerimed Sağlık Ürünleri Ticaret Ltd. Şti., Medisel Medikal Ürünler ve Hizmetler Ltd. Şti., Artesis Teknoloji Sistemleri A.Ş., Makim Makina Teknolojileri A.Ş., Telmek Telekomünikasyon Mekanik Sanayi ve Ticaret A.Ş.,Ermaksan Makina Dişli Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti, Besler Pazarlama ve Ticaret A.Ş., Orkide Pastaneleri Sanayi Ticaret Ltd. Şti., Pamyağ Gıda ve Kimya San Tic Ltd Şti, Baklavacı Güllüoğlu Gıda Sanayi ve Dış Ticaret A.Ş., SHEMS Gıda Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.
 
Turkish Life News Özel Haber

Facebook

Youtube