SEKTÖREL HABERLER

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

urkish American Chamber of Commerce and Industry (Türk-Amerikan Ticaret ve Sanayi Odası) olağan Genel Kurulu, Türkevi'nde gerçekleştirildi. TACCI'nin, 20 kişilik Yönetim Kurulu Genel Kurul'da seçilirken; yeni başkan ilk Yönetim Kurulu toplantısında seçilecek. TACCI Başkanı Celal Seçilmiş'in açılış konuşmasıyla başlayan Genel Kurul'a, Türk-Amerikan işadamlarından çok sayıda kişi katıldı.


 

Seçilmiş, geçen döneme ilişkin yaptığı değerlendirmede, TACCI'nın firma ve birey olarak 100'ün üzerinde üyesi bulunmasına rağmen üyelerin önemli bir bölümünün faalliyetlere aktif katılım göstermemesinden yakındı. Seçilmiş, TACCI'nin önemli bir işlevi ve misyonu bulunduğunu vurgulayarak, bunun gereğini yerine getirmek amacıyla önemli çalışmalara imza attıklarını kaydetti. Buna rağmen TACCI'yı istedikleri noktaya ulaştırmada zorluk yaşadıklarını ifade eden Seçilmiş, yeni dönemde herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesininin önemine işaret etti.

TACCI Yönetim Kurulu'nun doğal üyesi ve Türkiye'nin New York Ticaret Ateşesi Serhan Kara da yaptığı konuşmada, TACCI'nın iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesinde önemli bir rol oynadığına dikkat çekti. Kara, ticari hacmin daha da arttırılmasını hedeflediklerini ifade etti.

Genel Kurul'da, TACCI'ye yeni üye olan firmaların temsilcileri de delegasyona tek tek tanıtıldı. Bir çok üye, TACCI faaliyetlerine ilişkin söz alarak görüş ve önerilerini dile getirdi.

Bu yıl, kuruluşunun 10. yılı kutlamalarını yapan TACCI Genel Kurulu'nda, geçmiş yıllara ilişkin değerlendirmelerin yanı sıra geçen döneme ilişkin faaliyet raporu da değerlendirildi.

Genel Kurul'da, 18 üyenin seçimi için çok sayıda kişi aday olurken, oylamanın ardından yeni Yönetim Kurulu şu isimlerden oluştu:

Celal Seçilmiş, Sevil Özışık, Tahir Erimli, Ercan Karacabeyoğlu, İhsan Baytan, John Driscoll, Mahmut Topal, Tülay Özkan, Tolga Kaan Işık, Nur Ercan, Güldal Şişman, Burak Alparslan, Mark Mairowitz, Gülay Oğuzcan, Derya Taşkın, Ali Kurtmer, Ali Koçak, Bahadır İnözü.

20 kişilik Yönetim Kurulu'nda ayrıca Ticaret Ateşesi ve TOBB Temsilcisi de "doğal üyeler" olarak yer alıyor.


TACCI Tüzüğü'ne göre, iki yılda bir gerçekleştirilen seçimli Genel Kurul'un ardından yapılan Yönetim Kurulu toplantısında Başkanlık seçimi yapılıyor. Buna göre, yeni başkan, yarından itibaren bir hafta içinde seçilebilecek.

Genel Kurul'da ayrıca 3'er üyelik Disiplin ve Denetleme Kurulları da seçildi.

Öte yandan TACCI Genel Kurulu'na ilişkin Turkishny'a konuşan yeni Yönetim Kurulu üyeleri, şu görüşleri dile getirdi:


Celal Seçilmiş (Geçen Dönem Başkanı)

"Gönüllü organizasyonlar TACCI ve benzeri kuruluşlar açısından diyebilirim ki, bizler kendi işlerimiz var, hepimizin full-time bir kaç işimiz var. Fakat Türk işadamlarına bir şeyler kazandırabilmek için bir yerde kendi işimizin önüne geçen bir şekilde zaman çaman TACCI'ye vakit ayırıyoruz. Başkanlık dönemi bendeydi son iki yıldır. Ben aynı zamanda kurucu üyelerdenim. Çok emek harcıyorsunuz, Yönetim Kurulu olarak tüm arkadaşlar destek veriyor. Fakat gönül ister ki herkes daha fazla destek versin. O açıdan biraz şikayetçiyim aslında. Fakat yapılan işler güzel, meyvesini gördükçe insan gurur duyuyor. Çok şey başardık. TACCI gerçekten uzun bir yol katetti. Güvenilir, saygı görür bir kurum haline geldi. Onunla iftihar ediyoruz biz. Çok önemli girişimlerimiz oldu. Bundan sonra da tabi devam edecek. En önemli çalışmalarımızdan birisi de Türkiye'deki Ticaret ve Sanayi odalarını TACCI'ye üye yapmak oldu. Aynı çalışmaları daha da devam ettireceğiz. Aynı şekilde, Amerika'nın her eyaletinde de benzer odalarla ilişkilerimiz var. Türkiye ile nasıl iş yapılır, yatırım olanakları nedir, ekonomik durum nasıl, neden Türkiye'yi tercih etmeliler konularında aydınlatıcı seminerler yapıyoruz onlarla. Bunun dışında üyelerimize de hizmet vermeye çalışıyoruz. Çünkü Türkiye Ticaret Bakanlığı'nın istediği bir takım resmi evraklar var. Biz TACCI olarak hem Türkiye hem de Amerika'nın tanıdığı resmi bir kuruluşuz. Dolayısıyla bizim mührümüz ve imzamız iki ülkenin gümrüğünde kullanılıyor. O yüzden kıymetli evrak tasnifleri bizden geçiyor. Onun dışında üyemiz olmadığı halde Türkiye'den sık sık istekler alıyoruz. Amerika piyasasına girmek istiyoruz veya Amerika'ya mal sattım paramı alamadım ne yapmak lazım, avukat lazım veya Amerika'da şirket açmak istiyrum gibisinden yardım ve danışmanlık talepleri geliyor. Amerika'da vergi kuralları nasıldır, bana dağıtıcı bulun, alıcı bulun vs. aynı şeyleri Amerikalılar'dan da duyuyoruz Türkiye'ye yönelik. Biz onları doğru kaynaklara gönderiyoruz. Yaptığımız iş bence çok değerli bir iş ve biz bunu gönüllü yapıyoruz."



Güldal Şişman (Vakıfbank New York Genel Müdür Yardımcısı):

"Vakıflar Bankası, TACCI'nın kuruluşundan beri çalışmalarına katılan bir kuruluş. Geçmiş yıllarda TACCI'nın yaptığı çalışmaları başarılı buluyoruz. Türk-Amerikan faaliyetleini tanıttığını düşünüyorum. Önümüzdeki dönemde de öyle devam etmesini temenni ediyorum. Bu süreç içerisinde Sayın Başkan Celal Seçilmiş'ın söylediği çerçevede faaliyetlere ağırlık verilmesi gerektiğini düşünüyoruz ve bu konuda da elimizden gelen çabayı göstereceğiz."

Mahmut Topal (Çalık USA Genel Müdürü)

"Geçtiğimiz dönem için Yönetim Kurulu'ndaki arkadaşların ve Başkan'ın çok önemli işler başardığını düşünüyorum. Nihayetinde dar bir bütçe ile çalışıyoruz ve kısıtlı imkanlara rağmen yapabileceklerinin en güzelini gerçekleştirdiler. Özellikle son iki yıllık faaliyet raporunu incelediğimzide Türkiye ve Amerika'da çok önemli işlere imza atıldığını görüyoruz. Bu da zaten TACCI'nın kuruluş amacı aslında. Ülke olarak bu işin çok daha başındayız ve geç kalmışız. Ona rağmen köklü bir şekilde gideceğiz. Öncelikli olarak burdaki üye sayısını arttırmayı hedefliyoruz. Ulaşamadığımız hala bir çok firma var."

TACCI YÖNETİM KURULU YENİ ÜYELER (2012 - 2014)

Sayın Burak ALPASLAN - HAYATİ PLANLAMA GRUBU LLC
Sayın İhsan BAYTAN - TÜRK HAVA YOLLARI ABD
Sayın John Driscoll - WINDELS MARX LANE
Bayan Nur ERCAN - MARMARA MANHATTAN HOTEL
Sayın Tahir ERIMLI - MODERN OFİS MEKANLAR
Sayın Bahadır İnözü - NOVACES
Sayın Tolga Kaan IŞIK - ŞARK ABD
Sayın Ercan Karabeyoğlu - Güllüoğlu ABD
Sayın Ali KOÇAK - TURKUAZ RESTAURANT / S.A.V. ASSOCIATES
Sayın Ali C. KURTMER - ALİ C. KURTMER EBM PLLE'nin
Bay Mark Meirowitz - Avukat
Gülay OGUZCAN - TULAIR ULUSLARARASI A.Ş.
Bayan Sevil Özışık - TOOMA & Özışık LLP
Bayan Tülay ÖZKAN - Ateksis
Sayın Celal SECILMIS - SEÇKİN INTERNATIONAL INC
Sayın Güldal ŞİŞMAN - VAKIFBANK ABD
Bayan Derya Taşkın - DERYA PERSONEL VE ​​DANIŞMANLIK
Sayın Mahmut TOPAL - ÇALIK ABD
 
Daimi Koltuklar:
Ticari Ateşesi Ofisi, New York Türk Konsolosluğu - Sayın Serhan KARA, Sayın Ahmet CANLI Sayın M. Ali YURDUPAK
Sayın Ayhan ZEYTİNOĞLU, Bayan Neslihan KAPTANOGLU - Türkiye (TOBB) Ticaret ve Borsalar Birliği ABD Temsilcisi
 
TACCI Yönetim Kurulu Yedek Üyeleri yerine:
Çiğdem BOSTAN - HALACH ALTIN
Pınar GÜVEN - NY HİBE
Efe KABABULUT - Lazzoni MOBİLYA
Ayhan OGMEN - OGMEN HUKUK
Çetin AMATO - MİLAS GIDALAR
Ali İNCE - SOVEREIGN BANKASI / SANTANDER
Remzi KULEN - KULEN HUKUK
 
TACCI DENETİM KURULU (2012 - 2014)
Oğuz ALPOGE - İLERİ BİLGİ SİSTEMLERİ
Mehmet BİLİCİ - SUNSET MOBİLYA / ISTIKBAL ABD
Baran ERBİL - ZİRAAT BANKASI ABD
 
TACCI DİSİPLİN KURULU (2012 - 2014)
Mustafa MERC - TURKON ABD
Betül EKMEKÇİ - Halstead ÖZELLİKLERİ
Hüseyin ÜNVER - SEDESCO

Kaynak: Ergülen Toprak / New York, Turkishny.com

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Citigroup Akbank'daki yüzde 20'lik hissesini yüzde 10'un altına indirmeyi planladığını açıkladı. Bloomberg haber ajansının haberi geçtiği saatlerde Akbank da İMKB'ye konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada şu noktaların altı çizildi: Citigroup  söz konusu Basel III uygulamasına hazırlık amacıyla Bankamızdaki hisse oranını düşürme kararı almıştır. Citigroup'un Bankamızdaki hisse oranını düşürme kararı tamamen Basel III ile bağlantılı ve Citigroup'u ilgilendiren  teknik sebeplerden kaynaklanmaktadır. Citigroup Akbank'ın yüzde 20'sini 2007 yılında yaklaşık 3.1 milyar dolar ödemişti.


 


Akbank'ın borsaya gönderdiği açıklama şöyle: ''Bankamızın %20 oranında dolaylı ortağı olan Citigroup tarafından NewYork Borsası'na yapılan açıklamada Citigroup'un Akbank'taki hisselerinin bir bölümünü satmayı planladığı duyurulmuştur.  
Citigroup'un kararı Basel III uygulaması ile ilgilidir. Bankaların sermaye yeterlilik oranlarını düzenleyen Basel III uygulamasının devreye girmesiyle,  %10'un üzerinde pay sahibi olunan ve kontrol edilmeyen iştiraklere yapılan yatırımlar ana sermaye rasyosu (Core Tier I) hesaplamasında indirime tabi tutulacaktır.

Citigroup  söz konusu Basel III uygulamasına hazırlık amacıyla Bankamızdaki hisse oranını düşürme kararı almıştır. Citigroup'un Bankamızdaki hisse oranını düşürme kararı tamamen Basel III ile bağlantılı ve Citigroup'u ilgilendiren  teknik sebeplerden kaynaklanmaktadır.

Bankamız ortaklık yapısında bahsi geçen nedenle meydana gelebilecek değişikliğin  Bankamız mali gücü ve yönetimi üzerinde herhangi bir etkisi yoktur ve Bankamızın karlı bir şekilde büyüme stratejilerinde herhangi bir değişikliğe neden olmayacaktır. '' (http://ekonomisayfasi.com)

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Havacılık sektörüyle ilgili istatistikler hazırlayan OAG Aviation şirketinin verilerine göre İstanbul Atatürk Havalimanı, dış hatlarda haftalık koltuk arzına göre hazırlanan listede dünya 15’incisi oldu. Türk Hava Yolları (THY) ise haftalık uçuş sayısıyla 22’nci oldu. Atatürk Havalimanı, haftalık 333 bin 187 adetlik dış hat koltuk kapasitesine ulaştı.


 


Sıralamada Londra Heathrow 838 bin 773 ile birinci, Dubai 705 bin 960 ile ikinci olurken Hong Kong ise 673 bin 64 ile üçüncü sırada yer aldı. Dünyanın en büyük havalimanları listesinde yer alan New York JFK, Zürih, Roma Fiumicino gibi meydanları Atatürk Havalimanı’nın geride bırakması dikkat çekti. Bu yılın ilk 2 ayında ise Atatürk Havalimanı dış hat yolcu sayısı 2011’e göre yüzde 27 arttı. Atatürk Havalimanı dış hatlarda geçen yılı yüzde 17 büyüdü.


Dünya devlerini zorluyor
Havayollarının haftalık sefer sayılarına göre hazırlanan listede ilk 5 sırada ABD’li havayolları yer aldı. Birinci 39 bin 208 uçuşla United olurken, THY 4 bin 992 seferle 22’inci sırada yer aldı. THY, Avrupa’da İspanyol Iberia ile Hollandalı KLM havayollarını geride bıraktı. (Tolga Özbek, Hürriyet)

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Tüm dünyada yüzlerce şubesi bulunan kahve şirketi Starbucks meyve suyu işine giriyor. Evolution Fresh adlı şirketiyle meyve suyu ağırlıklı sağlık ürünleri satmaya başlayacak olan şirket bundan sonra farklı bir kulvarda faaliyetini sürdürecek.


 


İlk şube bugün Seattle'da açılacak. Starbucks, söz konusu markaya dört ay önce satın almıştı.

50 milyar dolar büyüklüğüne olduğu düşünülen sağlık pazarına girmek isteyen Starbucks bu şekilde ilk adımı atmış oldu.

Uzmanlar markanın başarılı olması halinde şirketin genel tüketici klasmanına uygun bir ürün tedarikine girebileceğini belirtiyorlar. Başarısız olursa şirket açısından çok şey değişmeyecek.(USA Sabah)
 

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

ABD Ticaret Odası ve TÜSİAD işbirliğiyle hazırlanan "Yeni Dönemde ABD-Türkiye Ekonomik İlişkiler: Daha Güçlü bir Stratejik Ortaklık için Analizler ve Tavsiyeler" raporu yayınlandı. Sidar Global Advisors'a hazırlatılan raporda Türkiye ve ABD arasındaki ticari ilişkileri geliştirmek, gümrük duvarlarını ortadan kaldırmak, karşılıklı yatırımları yükseltmek için 4 ana başlıkta tavsiyelerde bulunuluyor.


 

1- İki taraflı ticaret ve yatırım yapısı yeniden oluşturulmalı
2- İki ülkenin ihracat teşvik stratejileri birbirine denk hale getirilmeli
3- ABD ve Türk iş sektörüne yönelik danışma ve diyaloglar forumları kurulmalı
4- Endişe duyulan ekonomik meselelerle ilgili tatmin edici çözümler yaratabilmek için G20 forumları kullanılmalı

ABD Başkanı Barack Obama'nın 2009 yılında gerçekleştirdiği Türkiye ziyareti sırasında geçmiş 10 yıl içerisinde dinamizmini yitiren ABD-Türkiye ticari ilişkilerini geliştirmek için ortak girişimlerde bulunulmuştu. ABD ve Türkiye arasında model ortaklık iddiasıyla iniltili olarak Stratejik, Ekonomik ve Ticari işbirliğini artıracak çeşitli toplantılar organize edildi.

1999 yılında Başkan Bill Clinton Türkiye'yi ziyaret ettiğinde Türkiye'nin dış ticaretinde ABD %8.2 oranındayken 2010 yılında bu rakam %5.5'e geriledi.
 

Facebook

Youtube