SEKTÖREL HABERLER

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, ocak ayında ihracat, 2011 yılının aynı ayına kıyasla yüzde yüzde 10 artışla 10 milyar 554 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, ocak ayında Türkiye’nin ihracatının 2011 yılının aynı ayına göre yüzde 10 artışla 10 milyar 554 milyon dolar olduğunu bildirdi.


 


Büyükekşi, ocak ayı ihracat rakamlarını İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası’nda (İTSO), düzenlenen basın toplantısıyla açıkladı.

Mehmet Büyükekşi şunları kaydetti: "Ocak ayında ihracatımız, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10 artışla 10 milyar 554 milyon dolar oldu. Ocak ayında en fazla ihracatı, 1 milyar 609 milyon dolar ile otomotiv endüstrisi sektörümüz yaparken, kimyevi maddeler sektörümüz 1 milyar 309 milyon dolar ile ikinci sırada, çelik sektörümüz ise 1 milyar 256 milyon dolar ile üçüncü sırada yer aldı.

Tarım sektörlerimiz ocak ayında 1 milyar 520 milyon dolar ihracatla toplam içinde yüzde 14,4 pay alırken, 8 milyar 757 milyon dolar ihracat gerçekleştiren sanayi sektörlerimizin payı yüzde 83 oldu. Madencilik ürünleri sektörümüz ise ocak ayında 276 milyon dolar ile toplam ihracattan yüzde 2,6 pay aldı. Ocak ayında en fazla ihracat artışını yüzde 223 ile mücevher sektörümüz, yüzde 33 ile tütün sektörümüz ve yüzde 32 ile halı sektörümüz yakaladı." Büyükekşi, ocak ayında 2 yeni ihracatçı sektörün rakamlarını açıklamaya başladıklarına da değinerek, "Yeni sektörlerimizden iklimlendirme sanayisi sektörümüzün ihracatı ocak ayında yüzde 7 artarken, savunma sanayisi ihracatımız yüzde 19,6 arttı" dedi. AA
 

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
Katar Şeyhi El Tani, Türk Telekom‘u almak için harekete geçti. TT‘nin yüzde 55 hissesine sahip Oger Telecom‘u almaya hazırlanan Katar yönetiminin, sadece TT için en az 8.6 milyar dolar ödemesi gerekecek. Öte yandan Katar, Denizbank‘ı 6 milyar doları bulabilecek bir operasyonla almak için görüşüyor.


Basra Körfezi‘nin ‘yükselen ülkesi‘ Katar Emirliği, Türkiye‘de iki büyük yatırım için düğmeye bastı. Türkiye‘deki ekonomik varlığını artırmak için harekete geçen Katar Şeyhi El Tani‘nin ilk hedefinde Türk Telekom (TT) var. Katarlıların bir diğer hedefi ise teklifleri değerlendiren Denizbank... Öte yandan, Katar‘ı ilgilendiren bir diğer süreç ise medya sektöründe. Katarlıların yüzde 25 oranında ortak olduğu ATV televizyonu ve Sabah gazetesinin sahibi Turkuvaz Medya ise satış sürecinde.

Reuters Haber Ajansı‘nın haberine göre, Katar, Türk Telekom‘un hâkim ortağı Lübnanlı Oger Telecom‘u almaya hazırlanıyor. Oger Telecom, Türk Telekom‘un yüzde 55 hissesini 2005 yılında 6.5 milyar dolara almıştı. Hisselerinin yüzde 15‘i halka açık olan Türk Telekom‘un yüzde 30 kadarı ise kamuya ait.

Hariri ailesi ile temasta...

Reuters kaynakları, Katar‘ın, Oger Telecom‘u bünyesinde bulunduran Saudi Telecom‘la temasa geçtiğini ve eski Lübnan Başbakanı Refik Hariri‘nin ailesine ait olan yüzde 55‘lik Oger Telecom hissesini almak istediğini bildirdi. Oger Telecom hissesini alınca Katar‘ın eline Türk Telekom ve GSM operatörü Avea ile Güney Afrika‘nın GSM operatörü Cell C‘nin yüzde 75 hissesi geçecek. Reuters, Türk Telekom‘un değerinin 15.6 milyar dolar olduğunu hatırlatarak sadece anlaşmaya konu olan Türk Telekom hisselerinin bile en az 8.6 milyar dolar ettiğini yazdı. Cell C ise Güney Afrika‘nın 3. büyük GSM operatörü olmasına rağmen borsaya açık bir şirket değil.

‘İş karmaşık hale gelebilir‘

Ancak Suudi Arabistanlı Saudi Telecom‘un Oger Telecom‘da yüzde 35 hissesi olması dolayısıyla satışın karmaşık bir hal alabileceği konuşuluyor. Çünkü Oger Telecom‘da bir satış söz konusu olduğunda ilk olarak Saudi Telecom‘un teklif verme hakkı var. Reuters‘a bilgi veren kaynaklar, “İşlem karmaşık olabilir ancak Katarlılar ilgisini ilk olarak Hariri ailesine giderek gösterdi. Paralarına da güvendikleri için işi rahatlıkla bitirebilirler” dedi.

Saudi Oger‘in satış süreci için Citigroup ve Deutsche Bank‘ı görevlendirdiği belirtiliyor. Saudi Telekom Oger Telekom‘daki hisselerini 2008 yılında 2.6 milyar dolara almıştı. İşlemi karmaşık hale getiren bir diğer unsur, Oger‘in Türk Telekom hisselerinin satışı ve firma kontrolünün el değiştirmesi durumunda azınlık hissedarlara çağrıda bulunması gerekecek.

Katar‘ın çağrı ihtimalini göz önüne alıp almadığı bilinmediği gibi, Saudi Telecom‘un Oger Telecom için teklif yapıp yapmayacağı da bilinmiyor. Reuters‘a bilgi veren diğer bir kaynak, “Saudi Telecom ile Katarlılar birbirlerine rakip teklifler ortaya koyabilir. Karmaşık bir süreçten bahsediyoruz, sorun yaratabilecek çok konu var” dedi.

Oger 6.5 milyar dolara aldı paranın ‘yarısı‘nı çıkardı. 1- Porsche, Harrods ve PSG‘nİn ortağı

Katar Yatırım İdaresi (Qatar Investment Authority - QIA) 2003‘te kuruldu. QIA‘nın yönettiği yatırım portföyü 60 milyar doların üzerinde. Portföy içinde, bir yandan iştirak ettiği çeşitli fonlar kanalıyla Çin, Vietnam ve İngiltere‘de finans alanlarındaki yatırımları, diğer taraftan kendisine bağlı Qatari Diar ve Barwa adlı şirketlerle dünyada 32 ülkede gerçekleştirdiği gayrimenkul ve enerji yatırımları var. Başlıca yatırımlar şöyle: * Dünya çapında yayın yapan El Cezire televizyonu. Cine 5‘i
TMSF‘den alan El Cezire, Türkiye‘de de yayına hazırlanıyor. * Lüks oto arkası Porsche‘ın yüzde 10‘u.
* Volkswagen‘in yaklaşık yüzde 17 hissesi.
* Ünlü zengin Muhammet El-Fayed‘e ait İngiliz Harrods Group‘a ortaklık.
* Walt Disney şirketinin içindeki Miramax Film.
* Fransız futbol kulübü Paris Saint-Germain‘in (PSG) yüzde 70‘i.
Barcelona‘ya forma reklamı veriyor
* Katar ayrıca 171 milyon euro‘ya 2016 yılına kadar Barcelona futbol kulübüne forma reklamı verdi. Barcelona bilindiği üzere sadece UNICEF‘ın reklamını formasında taşıyordu.

2- Denİzbank‘a olan Katar ilgisi sürüyor

Avrupa‘daki borç krizi nedeniyle zora giren Fransa - Belçika ortaklığı Dexia Bank‘ın satışa çıkardığı Denizbank‘a Katar ilgisi sürüyor. Katar Ulusal Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Kemal, fiyatı uygun bulmaları halinde, Denizbank‘ı satın alabileceklerini söyledi. Kemal, doğru fiyatın bulunması halinde Denizbank‘ın alınmasının yıl sonuna kadar gerçekleşebileceğini söyledi. Aynı zamanda Katar Maliye Bakanı da olan Kemal, satın alma işleminin yıl sonu itibariyle tamamlanıp tamamlanmayacağına ilişkin soru üzerine, “Eğer fiyat doğruysa” yanıtını verdi. Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, kısa süre önce bankanın satış sürecinde gelen tekliflerin beğenilmemesi halinde, satışın gerçekleşmeyebileceğini söylemişti. Katar Ulusal Bankası, ekimde Denizbank ile kontrol hissesi sahibi olunmasını amaçladığını ve görüşmelere başladığını açıklamıştı. Banka, yüzde 50 hissesini elinde bulunduran Katar Yatırım İdaresi tarafından yönetiliyor. Reuters satın alma işleminin 6 milyar dolara kadar çıkabileceğini belirtti.

(Milliyet‘in notu: Denizbank‘ın halka açıklık oranı yüzde 0.16 oranında. Dünkü fiyata göre bankanın piyasa değeri 9.022 milyar TL, yani 5.034 milyar dolar. Ancak bankanın halka açıklık oranı çok düşük olduğu için bu rakam gerçek fiyatı yansıtmıyor olabilir.)

3- Katar‘ın ortak olduğu Turkuvaz‘a 3 talip var Türkiye‘de Katar‘ı yakından ilgilendiren bir diğer ekonomik süreç ise Çalık Holding bünyesindeki Turkuvaz Medya Grubu‘nun sahibi olduğu ATV televizyonu ve Sabah gazetesinin satışı... Katar Emirliği‘ne ait Katar Yatırım İdaresi‘nin kurduğu Al Wasaeel Media International Turkuvaz Medya‘nın yüzde 25 oranında ortağı. Turkuvaz Medya satışıyla ilgilenen yatırımcılardan Texas Pasific Group (TPG), Rupert Murdoch‘un sahibi olduğu News Corp ve Time Warner Group tekliflerini sundu. Reuters‘ın haberine göre sürece yakın bir kaynak, “TPG, News Corp ve Time Warner tekliflerini verdi. TPG‘nin oldukça agresif olduğunu biliyorum” dedi. Aynı kaynak, Çalık Grubu‘nun medya varlıkları için istediği fiyatın 1 milyar doların üzerinde olduğunu belirterek, gelen tekliflerin de bu civarda olduğunu söyledi ve satış sürecinin şubat ayı içinde tamamlanabileceğini kaydetti. Aralık 2007‘de TMSF‘nin satışa çıkardığı Sabah-ATV ihalesini 1.1 milyar dolarla Çalık Grubu‘nun şirketi olan Turkuvaz kazanmıştı.

Katar Emiri El Tani kim?

Katar‘da yaklaşık 200 yıldır söz sahibi olan El Tani ailesi mensubu Şeyh Hamad bin Halife El Tani, 1995 yılında kansız bir darbeyle babasının yerine Katar Emiri oldu. 1952 doğumlu El Tani, ülkesinde askeri eğitim gördü. Petrol ve doğalgaz zengini ülkesinin son yıllarda uluslararası arenada daha çok söz sahibi olması için yaptığı girişimlerle dikkat çekiyor.

Katar 2010‘da Lüksemburg‘u geçerek dünyanın en zengin ülkesi haline geldi. Katar‘ın serveti ABD‘nin servetini de neredeyse ikiye katladı. Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından yayınlanan verilere göre Katar‘ın kişi başına düşen gayri safi milli hasılası 2010‘da 88 bin 221 dolara ulaştı. Katar 2022‘de Dünya Futbol Şampiyonası‘na da ev sahipliği yapacak.

Kaynak: CNN Turk

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
Avrupa`nın dev bankaları ardı ardına zarar açıklarken, Türk bankaları 2011 yılında da kâr rekoru kırdı. Merkez Bankası‘nın yıl içinde aldığı tüm fren tedbirlerine rağmen, Türk bankacılık sektörünün 2011 yılı toplam kârı 20 milyar lirayı geçti.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), Türk bankalarının Avrupa bankalarını kıskandıran kârlarını Şubat ayının ilk haftasında açıklayacak. 2011 yılında bankacılık sektörünün kârında radikal düşüşler olması bekleniyordu. Özellikle bankalar, zorunlu karşılık oranlarının artırılması ve fren tedbirleri nedeniyle kârlarının eriyeceğini tahmin ediyordu. Ancak, korkulan olmadı.

ZİRAAT ŞAMPİYONLUĞU KAPTIRACAK MI?
Bankaların 2011 yılı kârındaki gerileme yüzde 10‘un da altında kaldı. Türk bankaları 2010 yılında 21.9 milyar lira, 2009‘da ise 20 milyar 75 milyon lira kâr elde etmişti. BDDK‘nın, 2011 yılı rakamlarını açıklamasının ardından bankalar da, tek tek kâr rakamlarını kamuoyuna açıklayacak.

Ancak kulislerde, son 7 yıldır kâr şampiyonu olan Ziraat Bankası‘nın bu yıl şampiyonluğu bir özel bankaya kaptırdığı konuşuluyor. Ziraat, yılın son çeyreğinde 1.5 milyar liralık kâr ile birçok bankanın gerisinde kalmıştı. Bu nedenle bankanın 2011 yılı için 2 milyar liranın da altında kâr açıklaması bekleniyor.
Türk bankaların rekor kâr elde ettiği 2011 yılı Avrupa bankalarının rekor zarar ettiği yıl oldu. Almanya‘nın önde gelen dev bankalarından Commerzbank A.G. yılın son çeyreğinde 687 milyon Euro‘luk, İtalya‘nın dev bankalarından Unicredit ise 10.6 milyar Euro‘luk zarar açıklamıştı.
İngiliz Royal Bank‘ın aynı dönem itibariyle kârı da yüzde 63 oranında azalarak 428 milyon dolara gerilemişti. Söz konusu bankaların yıl sonu itibariyle zararlarının daha da artacağı tahmin ediliyor. Star

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

‘ Avrupa‘nın gayrimenkuldeki gözdesi İstanbul oldu. ULI ve PwC‘nin 600 uzman yöneticiyle yaptığı çalışmada İstanbul, Roma, Londra, Paris gibi kentleri geride bırakarak Avrupa‘nın yıldızı parlayan kenti olacak. Atina ise sona demir attı Eskilerin taşı, toprağı altın sözüyle anlattığı İstanbul, küresel yatırımcının da gözdesi oldu. 2012‘de Avrupa‘nın gayrimenkulde yıldızı parlayacak kenti İstanbul olacak.


Urban Land Institute (ULI) ile küresel danışmanlık şirketi PricewaterhouseCoopers‘ın (PwC) yaptığı Emerging Trends Real Estate-2012 (Gayrimenkulde Gelişen Trendler) raporuna göre Avrupa‘da 2012‘ye damga vuracak kentler listesinin başında İstanbul yer aldı. Uluslararası emlak sektörünün Avrupa‘daki bir çok ülkedeki tepe yöneticilerinden oluşan 600 kişiyle yapılan çalışmaya göre İstanbul, yatırım ve geliştirme alanlarında en üst sırada kendine yer buldu. İstanbul‘u bu kadar popüler yapan ise ekonomide güçlü büyüme ile büyümede beklentinin artmış olması gösterildi. Ayrıca genç nüfusu, İstanbul‘u listenin en üst sırasına yerleştirdi.

3 ALANDA DA LİDER

İstanbul mevcut yatırımlar, yeni yatırımlar ve geliştirme kategorilerinde hepsinde en yüksek puanı aldı. Mevcut yatırımlarda 5 puan üzerinden 3.83 alan İstanbul, yeni yatırımlar alanında 3.82, geliştirme kategorisinde ise 4.03 puan elde etti. İstanbul‘u takip eden kentler ise sırasıyla Münih, Varşova, Berlin, Stockholm oldu. Paris listede altıncı sırada yer alırken, Londra 10‘uncu, Madrid ise 21‘inci sırada kendine yer buldu. Avrupa‘da krizin başkenti Atina ise 27 metropol arasında yaklaşık 1.6 puan ortalamasıyla son sıraya demir attı.

MÜTEKABİLİYET YILDIZI DAHA DA PARLATACAK

Raporda tüketici harcamalarındaki artış ve büyük küresel şirketlerin yatırımları en güçlü yanlar olarak İstanbul‘u öne çıkardı. 600 şirket yöneticisinin yüzde 69‘u İstanbul konusunda en iyimser tahminleri yaparken, kârlılığın da artacağını belirtti. Yabancıya konut satışının önünü açacak olan mütekabiliyet yasasının İstanbul‘u Avrupa‘da daha da öne çıkarararak yıldızını daha da parlatacak.

BÜYÜMEYİ DUYDU TÜRKİYE‘YE GELDİ

Türk ekonomisindeki hızlı büyümeyi duyan dünya devi Türkiye‘ye satın almayla girdi. Dünyanın en büyük işitme cihazları şirketi İtalyan Amplifon, İstanbul merkezli Maxtone‘u satın aldı. 19 ülkede 3 bin mağazası olan ve 10 bin çalışanı bulunan Amplifon CEO‘su Franco Moscetti, Türkiye‘nin ekonomisinde hızlı bir büyüme olduğunu ve güçlü yapısıyla dünyanın dikkatini çektiğini ifade ederek, girişi satın almayla yaptıklarını söyledi. Türkiye‘de işitme cihazı pazarının 2002 yılında 25 bin adetten 2010‘a kadar 4 kat büyüdüğünü ve 100 bin adede çıktığını kaydeden Moscetti, Maxtone‘un yüzde 51‘ini alarak büyük ortak olduklarını dile getirdi.

100 MAĞAZA AÇACAK

2007 yılında temeli atılan ve 2009‘da ilk mağazasını İstanbul‘da açan Maxtone‘un Kurucusu ve CEO‘su Ersin Oray, iki yıllık sürede Ankara ve İzmir‘de toplam 8 mağazaya ulaştıklarını, önümüzdeki günlerde ise Bursa ve Adana‘daki şubelerin hizmete gireceğini söyledi. Maxtone-Amplifon işbirliğinin İtalyan şirket için oldukça önemli olduğunu dile getiren Oray, "Orta vadede şube sayısı 100‘e çıkacak. İtalyan şirket yöneticileri ile yaptığımız görüşmede, birlikte satın almalar gerçekleştirmeyi planlıyoruz" dedi.

BNY MELLON DA ORTAK

Geçen yılı 1 milyar euroluk satışla kapatan Amplifon‘un ortakları arasında İtalya‘nın ünlü yatırım şirketlerinden Tamburi Investment‘ın yanı sıra finans piyasasının yakından tanıdığı bir kuruluş dikkat çekiyor. 48 bin çalışanı, 1 trilyon dolarlık varlığı bulunan ABD‘li The Bank of New York Mellon‘un yatırım şirketi Newton Investment, Amplifon‘un üçüncü büyük ortağı. Türkiye‘de hiç yatırımı bulunmayan BNY Mellon, böylece Türkiye‘deki ilk operasyonuna da işitme pazarıyla girmiş oldu.

212 CAPİTAL PARTNERS 2012‘YE HIZLI BAŞLADI

Yatırım fonu 212 Capital Partners 2012‘ye hızlı girdi, yılbaşından bu yana yatırımda duble yaptı. 212 Capital Partners, Türkiye‘de online kozmetik perakendesi alanında faaliyet gösteren Balerin.com‘a ortak oldu. Aralık 2011‘de kurulan ve ilk yatırımını geçtiğimiz hafta Butigo. com‘a gerçekleştiren 212 Capital Partners, halihazırda Türkiye‘deki internet ve teknoloji firmalarına erken dönem girişim sermayesi fonu sağlayan en büyük yatırım fonu olarak dikkat çekiyor. (Kerim Ülker, Sabah)

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Konu hakkında bilgi sahibi kaynakların verdiği bilgi ve şirketin bildirimlerine göre, ABD Senatosu’na bağlı bir alt komite, kara para akladığı iddiasıyla HSBC Holdings PLC hakkında inceleme başlattı.




Kaynaklar Senato’nun alt komitesi tarafından yürütülen araştırmanın ardından hazırlanacak rapor ışığında bankanın Kongre’de ifade vermesinin gerekebileceğini bildirdi. Alt komitenin bundan önce yürüttüğü üst düzey incelemeler dünyanın birçok önde gelen bankası için utanç verici oturumlara neden olmuştu.

Alt komitenin HSBC hakkında tam olarak nasıl bir inceleme yürüttüğü bilinmiyor. Reuters tarafından incelenen belgeler ve bundan önce yürütülen incelemeler HSBC’nin kara para aklanmasını inceleyen sistemlerinde sorun olduğu iddialarına işaret ediyor. HSBC sözcüsü Robert Sherman tarafından yapılan açıklamada aralarında Senato komitesinin bulunduğu “çeşitli düzenlemelere uygunluk konusunda  yetkililerle görüşmelerin” sürdüğü ifade edildi. “Söz konusu görüşmeler mahrem ve bütün görüşmelerde işbirliği içerisindeyiz” denildi.

REUTERS



 

Facebook

Youtube