İlk Göçmenler

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

ChicagodayursevergenclerarasindaKurtuluş Savaşı döneminde ABD’de yaşayan Osmanlılar, şehit çocuklarına yardım için iki dernek kurarak para topladı. Anadolu’ya gönderilen parayla Çocuk Esirgeme Kurumu kuruldu. 1900’lerin başında Kanada ve Amerika’ya giden Osmanlı vatandaşlarıyla ilgili yeni bilgilere ulaşıldı. İpek Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Işıl Acehan, ABD’deki fabrikalarda çalışan Osmanlılar’ın, savaş içindeki vatanlarına yardım amacıyla yürüttüğü faaliyetleri araştırdı. Acehan, Amerika’da yaşayan Türk ve Kürtler’in Kurtuluş Savaşı sırasında babası şehit olan çocuklar için Anadolu’da Himaye-i Etfal isimli çocuk esirgeme kurumunun kurulması için dernek kurduğunu ortaya çıkardı.

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

1876 yılı Amerika’nın bağımsızlığını kazanmasının 100. yıldönümüydü. Ülkenin kuruluşunun bu önemli kilometretaşı, tüm dünya ülkelerinin katılımı ile organize edilecek bir fuar ve sergi ile kutlanması planlandı. TURKAVENUE, Türklerin Amerika’da katıldığı ile fuarın tüm detaylarını ortaya çıkardı. Daha önce Osmanlı Devleti’nin ABD’de katıldığı ilk fuarın 1893 yılında Chicago’da Christopher Columbus’un Amerika kıtasını keşfinin 400. yılında gerçekleştirilen ‘World's Columbian Exposition’ olduğunu Araştırmacı Sedat İşçi ortaya çıkarmıştı. Ancak TURKAVENUE bu fuardan 17 yıl önce Osmanlı Devleti’nin, Amerika’da düzenlenen bu fuara katılmak için nasıl hazırlandığını, ne düzeyde katıldığını ve hangi ürünleri sergilediği bilgilerine ulaştı.

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
Amerikan Hükümeti Türkiye’nin batı kenti İzmir’e David Offley’i başkonsolos olarak atandığında tarihler 1824’ü gösteriyordu. Offley Amerika’nın 30 yıllık bir diplomatik girişimin ardından Osmanlı tarafından başkonsolos olarak kabul edilmişti. Peki o yıllarda Osmanlı’nın ABD’de başkonsolosu var mıydı?

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
Cemil Ozyurt - Dünyanın en ünlü spor arenası, Madison Square Garden 1879 yılında inşaa edildiğinde boks, sirk, bisiklet yarışı, güreş ve diğer spor müsabakalarının merkeziydi. 10 bin kişilik seyirci kapasitesi vardı. En çok ilgi gören yarışlardan biri de bisiklet yarışlarıydı. Dünyanın ilk kapalı buz hokeyi de Madison Square Garden'da açıldı.
Güreş dönemin popüler sporlarından biriydi ve dünyanın dört bir yanından ünlü güreşciler arenada ringe çıkıyordu.

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

1893'te Chıcago'da yapılan fuarda Osmanlı pavyonu.Amerika’nın keşfinin 400. yılına denk gelen 1893 yılında Chicago sokakları ilk kez Osmanlı kültürüne ait mimari, sanat ve yemek çeşitleriyle tanışıyordu. II. Abdülhamid, Osmanlı kültürünü Amerika’ya tanıtmak adına Amerikan hükümetinin de katkılarıyla Chicago’da sergi amaçlı bir Türk Köyü kurduruyor. Hatta marangozluğa meraklı olan Sultan II. Abdülhamit de sergiye bir eseriyle katılarak 1. elde ediyordu. 1. Dünya Savaşı’na denk gelen günlerde İndiana’dan yakınlarına kavuşmak için bilet alan Türkler memleketlerine gidemiyordu.

Facebook

Youtube