SİLİKON VADİSİ

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Turk Avenue - Apple CEO'su Tim Cook, dünyanın en değerli şirketi konumundaki Apple'in ihtiyacından daha fazla nakite sahip olduğunu söyledi. Steve Jobs yönetiminde şirketin kazandığı paraları istiflemek yolunu seçen Apple'in, 98 milyar doları bulan banka hesaplarından bu yıl şirket hissedarlarına dağıtıp dağıtmama konusunda karar vermiş değil.
Şirketin yıllık hissedarlar toplantısında soru-cevap bölümümde konuşan Cook, Apple yönetimi olarak kısa sürede karar vereceklerini söyledi.


 


Cook, Apple yönetim kurulunun bu konuyu derinlemesine düşündüğünü, herkesin yüzde 100 fikir birliğinde olacakları bir konu olmadığını kaydetti.

Apple bir cente dahi muhtaç olduğu 1995 yılında hissedarlarına ödemeyi yapmayı durdurmuştu. 1997 yılında işleri kötüye giden Apple, düze çıkmak için Microsoft Corp.'tan 150 milyon dolar destek istemişti. Microsoft bu destekle aynı dönemde Steve Jobs CEO olarak şirketin başına geçmişti. Microsoft'un Apple'a yaptığı desteğin iş hayatında yapılan en akıllı hamlelerden biri olarak kabul ediliyor.

Geçtiğimiz yıl Ekim ayında ölen Steve Jobs'un yerine şirketin başına geçen Cook, Jobs'un aksine hissedarlara ödeme yapmaktan yana bir tavır sergiliyor. Cook, yaptığı basın toplantısında ilk kez şirketin ihtiyaç duyduğundan daha fazla nakite sahip olduğunu itiraf etti.

Apple hissedarı Texaslı Asif Khan, her üç ayda bir temettü dağıtması noktasında Cook'u göreve çağırdı. Yıl sonuna kadar bir defaya mahsus temettü ödenmesinin mantıklı olacağını savunan hissedar, vergi oranlarını sınırlayan Federal hükmün sona ermeden temettünün dağıtılması gerektiğini söyledi.


Geçtiğimiz yıl boyunca, Apple'in hisse değeri yüzde 50 oranında artarak 160 milyar dolara ulaştı. Apple'in şu anki piyasa değerinin ise rakipleri Google ve Microsoft'un değerinin toplamına eşit - 480 milyar dolar civarında.

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

iPhone ve iPad ile teknoloji dünyasında yeni bir çağ başlatan Apple'ın piyasa değeri 468 milyar doları aştı. Apple bir ülke olsaydı, dünyanın 21. büyük ekonomisine sahip olacaktı. Dünyanın 20. büyük ekonomisi olan Polonya'nın milli geliri 469 milyar dolar düzeyinde bulunuyor.


 

ABD'nin en değerli şirketi olan Apple'ın bu unvanı kazanmasında açıkladığı son kâr rakamlarının etkisi büyük. 31 Aralık'ta sona eren üç aylık dönemde şirket net kârını yüzde 118 artırarak 13,1 milyar dolara çıkardı. Apple, ekim ayında piyasaya sürdüğü iPhone 4S modeliyle birlikte 37 milyon adet iPhone sattı. iPhone satışları yüzde 128 artarken, iPad satışları yüzde 111 artışla 15 milyona, Mac satışları yüzde 26 artışla 5,2 milyona, iPod satışları ise yüzde 21 artarak 15,4 milyona yükseldi. Şirket 468 milyar dolarlık piyasa değeriyle İsveç, Norveç, Arjantin, Danimarka, Yunanistan ve Portekiz gibi ülkelerden büyük. Afrika Kupası'nın son şampiyonu Zambiya'nın ekonomik büyüklüğü 16,2 milyar dolar. Apple, bu ülkeyi 39'a katlıyor. Teknoloji devinin hisseleri önceki gün akşam 500 doları geçti. Hisseler, New York Borsası'nda önceki günkü işlemlerde cuma gününe göre yüzde 1,86 oranında artarak 502,60 dolara yükseldi. Apple hisseleri 25 Ocak'ta 449 dolara yükselmişti. (Zaman)

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Amazon'un tablet bilgisayarı Kindle, Barnes & Nobles'in sahip olduğu Nook's  tabletten daha hızlı büyümeye devam ediyor. Amazon, Kindle Fire ve Kindle e-readers marka ürünleri bu yılın dokuz haftalık tatil döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 177 oranında artış gösterdi.
 


 

New York Times'ta yer alan habere göre Amazon pazarın yüzde 60'ına sahipken, Barnes & Nobles yüzde 27'sine sahip. Barnes & Nobles'ın sahip olduğu Nook's ise tatil döneminde yüzde 70 oaranında bir artış gösterdi.

Barnes & Nobles mühendisleri yeni model tablet bilgisayarlarını önümüzdeki baharda piyasaya sürmeye hazırlanıyor.
 

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

\"\"ABD‘li teknoloji şirketi Apple, ExxonMobil‘i geçerek dünyanın piyasa değeri en yüksek şirketi oldu. Apple‘in bu ünvanı kazanmasında bugün açıkladığı çeyrek dönem bilançosu etkili oldu. New York Borsası‘nın açılışında Apple‘ın hisseleri yüzde 6,80 artarak 449 dolara yükseldi. Şirketin piyasa değeri de 418,89 milyar dolara ulaştı.



Enerji şirketi ExxonMobil‘in hisseleri ise yüzde 0,88 değer kaybederek 86,56 dolara gerilerken, piyasa değeri 414,76 milyar dolar oldu. iPhone ve iPad‘in yaratıcısı Apple, 31 Aralık‘ta sona eren üç aylık dönemde net karını yüzde 118 artırarak 13,1 milyar dolara, hisse başına karını da 13,87 dolara yükseltti. Analistler, şirketin söz konusu dönemde hisse başına 10,04 dolar kar edeceğini tahmin ediyordu. Apple‘ın karı bir önceki yılın son çeyreğinde 6 milyar dolar, hisse başına karı ise 6,43 dolar düzeyindeydi. Şirket, geçen yılın son çeyreğinde gelirini de yıllık bazda yüzde 73 artırarak 46,33 milyar dolara yükseltti. Uzmanlar, şirketin geçen yılın son çeyreğinde 38,9 milyar dolar gelir elde edeceğini öngörmüştü. AA


Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
Teknoloji firması BlackBerry telefonlarının üreticisi Research In Motion‘un sahipleri, Mike Lazaridis ve Jim Balsille, şirket yönetiminden çekildiklerini açıkladılar.
Research In Motion‘ın Waterloo kentindeki merkezinden yapılan açıklamada, Mike Lazaridis ve Jim Balsille‘nin şirket CEO‘luğu görevlerinden istifa ettikleri, yönetim kurulunun da iki ortağın tavsiyesine uyarak RIM‘in eski COO‘su (Chief Operating Officer) Thorsten Heins‘i yeni CEO ve Başkanı olarak atadığı duyuruldu. Açıklamada Mike Lazaridis ve Jim Balsille‘nin şirket yönetim kurulu üyeliklerinin devam edeceği de ifade edildi. RIM‘in Yönetim Kurulu Başkanlığına da, daha önce Toronto Borsası ve Royal Bank‘ta başarılı üst düzey yönetici geçmişi bulunan Barbara Stymiest ve üyeliğe de Prem Watsa atandı. Kanada‘nın günlük ekonomi gazetelerinden Financial Post, aybaşında yayımladığı haberde, zor günler geçiren RIM‘de, iki şirket kurucusunun görevlerini profesyonel yöneticilere bırakmalarına ilişkin baskı altında olduklarını duyurmuş ve yakında Lazaridis ve Balsille görevlerini bırakacaklar\" iddiasında bulunmuştu.

Facebook

Youtube