Amerikan Türk Dernekleri Asemblesi (ATAA)

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Turk Avenue - Amerika'daki Türk çatı dernekleri bir ilke imza attı. Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu, Amerikan Türk Dernekleri Asemblesi ve Türk Amerikan Toplum Merkezi tarafından organize edilen 32. Geleneksel ATAA Konferansı Washington, DC'de 12-14 Nisan tarihlerinde gerçekleştirildi. Liderlik konferansta Amerika'nın değişik köşelerinden Türk öğrencileri bir araya geldi.


 


Aralarından Texas, California, New York, Maryland, Washington, DC ve New Jersey gibi farklı eyaletlerden öğrenci dernek temsilcileri, sivil toplum örgüt yöneticileri, profesyoneller üç gün süren panellerde Türk Amerikan toplumunun farklı sorunlarını masaya yatırdı. ''Think Globally, Act Locally'' sloganı ile liderlik teması üzerine kurulan konferans serisinde, Washington, DC Büyükelçisi Namık Tan, üç çatı kuruluşun bir araya gelmesinden duyduğu mutluluğu dile getirdi. Türk toplumu içinde farklı görüşler, inançlar ve düşünceler olabileceğini kaydeden Tan, ''Mühim olan asgari müştereklerde bir araya gelmek ve birlik olmak,'' diye konuştu.

Özellikle iki eski çatı örgütü ATAA ve FTAA arasında geçtiğimiz yıllarda zaman zaman gerilen ilişkiler son dönemde yerini dayanışmaya bırakırken, ATAA Başkanı Ergün Kırlıkovalı, yeni dönemde daha fazla işbirliği içinde olacaklarını söyledi. Türk toplumunun farklı projeler etrafında daha sıklıkla bir araya gelmesinin önemine dikkat çeken Kırlıkovalı, ''Bizler ne kadar çok bir araya gelir sorunlarımızı konuşursak, o kadar fazla ivme kazanabiliriz,'' diye konuştu.

New York merkezli Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu, konferans serisine 10 icra üyesi ile katılırken, TADF Başkanı Ali Çınar, Türk Amerikan toplumunda faaliyet gösteren çatı derneklerin biraraya gelmesinin Türk toplumu için iyi bir fırsat olduğunu, bunun ileriki dönemde daha iyi   değerlendirmesi gerektiğinin altını çizdi. Büyükelçi Namık Tan, TADF icra kurulu üyeleri ile de bir araya geldiğinde yeni yönetime duyduğu güvenin altını çizdi. Genç bir ekiple yola çıka Ali Çınar ve ekibinin güzel işler başaracağına inandığını söyledi.

''TEŞEKKÜR ETMESİNİ BİLMELİYİZ''
Bu yılki konferans serisinde Türk toplumundaki farklı kurum ve kuruluşlara ödüller verildi. vakıf alanında Turkish Philanthropy Funds kurucusu Haldun Taşman, insanlığa katkı anlamında KKTC Kurucusu Rauf Denktaş, Grassroot Liderlik dalında Amerikan Türk Kadınlar Birliği Başkanı Sermin Özçilingir ve Turkish American Association of Alabama kurucusu Orrin Ford, Medya dalında Hürriyet USA, TurkofAmerica Dergisi ve Turkish American Television Hour, özel sektörde Unique Settings of New York CEO'su Ekmel Anda, sosyal hizmetler alanında Zeliha Selimoğlu ödül aldı.

Büyükelçilik rezidansında yapılan resepsiyonda medya alanındaki ödülleri veren Büyükelçi Namık Tan, ''Toplum olarak çok az teşekkür ediyoruz ve insanları ödüllendirmiyoruz. Bu bizim bir eksiğimiz,'' eleştirisinde bulundu.

KONFERANSIN ADNAN MENDERES'İ
12-14 Nisan tarihleri arasında değişik oturumlarda açılış ve sunuş konuşmaları yapan TADF Başkanı Ali Çınar, sık sık benzerliği nedeniyle ''Adnan Menderes'' olarak sahneye davet edildi. Çınar, konferans katılımcılarına fırsat buldukça Türk dernekleri ile ilişkilerini arttırmalarını, 19 Mayıs'ta düzenlenecek Türk Günü Yürüyüşü'ne katılmalarını istedi.

Türk Amerikan Toplum Merkezi Genel Sekreteri Adem Büyükacar da, 25 yıl önce ABD'ye geldiğinde Türkçe konuşacak kimse bulamadıklarını ancak son yıllarda artan Türk nüfusu ile gurur duyduklarını söyledi. Maryland'ta Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yürütülen külliyenin kısa sürede tamamlanacağı müjdesini veren Büyükacar, yıllık konferans ve toplantıların bu komplekste yapılabileceğinin altını çizdi. Türk derneklerin bir araya gelmesinden duyduğu mutluluğu dile getirdi.

TURKELICIOUS VIDEOSU
Amerika'daki Türk gençlerin yaşamları ile Amerikalılar arasındaki farkı gözler önüne sermek adına American University Turkish American Student Association (TASA) üyesi öğrenciler tarafından hazırlanan Turkelicious videosu katılımcıların en çok eğlendiği bölümlerden birini oluşturdu. Konferansın son kapanış gününde gösterilen videoda, Kongre binası önünde apaçi dansı yapan gençlerden, Miami'de ve Apple mağazasında Ankaralı Namık dinleyerek eğlenen Türk öğrencilerin görüntüler yer aldı. Videoyu http://turkavenue.com/topluluk/videos/448-Turkelicious.html?userid=69 bu linkten seyredebilirsiniz.

SÜLEYMAN DEMİREL'İN HEMŞİRESİ
ATAA'nın geçen dönem başkanlığını yapan Günay Övünç, esprileri ile konferans serisinde en fazla tebessüm ettiren isimlerden biri oldu. Amerikalı bir askeri yetkili ile Türkiye'den gelen bir heyetin arasında tercümanlık deneyimini anlatan Övünç, kendisine Süleyman Demirel'i nasıl tanıdıklarını merak eden Amerikalı yetkilinin sorusuna, ''Hemşehrisiyiz'' diye cevap veren Türk yetkililerinin sözlerini ''Süleyman Demirel'in hemşiresiymiş'' diye çevirdiğini anlatan Övünç, salonu uzun süre kahkahaya boğdu.

ERSAL ÖZDEMİR - INDIA'NIN TÜRK MÜTEAHHİT DEVİ
Konferans serisi verilen gala yemeği ile son buldu. TRT Türk Halk Müziği sanatçısı Eşref İnceoğlu ve New York Gypsy All Star'ın sahne aldığı gecenin, onur konuğu ise Indiana'da pek çok büyük inşaat projesine imza atan Keystone Construction Corp. CEO'su Ersal Özdemir idi. Özdemir, yaptığı konuşmada Türk Amerikan olarak fırsatlar ülkesi ABD'de pek çok imkan beklediğini, bir gün bir Türk Amerikalının da başkan olmasının hayal olmadığını söyledi.  

ÖĞRENCİLERİN KONAKLAMASI VE YOL PARASINI DERNEKLER KARŞILADI
ABD'nin değişik eyaletlerinden Türk öğrencilerini Türk dernek hayatına kazandırmak için ATAA, FTAA ve TAAC yeni bir uygulama ile etkinliğe katılan öğrencilerin tren, otobüs veya kendi araçları ile gelmeleri durumunda benzin paralarını karşıladı. İlginin yoğunluğu nedeniyle başta TADF Başkanı Ali Çınar olmak üzere pek çok katılımcı otelde kendi yerlerini öğrencilere bırakarak kendi imkanları ile farklı yerlerde konakladı.

KİMLER KATILDI
ATAA, TADF ve TAAC ortak girişimi ile düzenlenen konferans serisine 100'den fazla konuşmacı yer aldı. Aralarında kongre üyeleri, sivil toplum örgüt üyeleri, dernek başkanları, profesyoneller, işadamları, öğrenci dernek temsilcileri yer aldı. Katılımcılar arasında TADF İcra kurulu üyeleri Seher Atamtürk Erim, Sabahat Güven, Ömer Ekinci, Ayhan Ögmen, Cemil Özyurt, Gökhan Gelişen, TACCI Başkanı Celal Seçilmiş, TCA Yönetim Kurulu Başkanı Lincoln McCurdy, TALDF danışmanı Bruce Fein, Kongre üyesi Virginia Foxx, TC-USA PAC adına Lydia Borland, eski büyükelçi Ross Wilson, eski Kongre üyesi Mike McMahon, ATAA gelecek dönem başkanı Mehmet Çelebi, ATAA Board of Trustees Başkanı Kürşad Doğru, ATAA yönetim kurulu üyeleri Esra Uğurlu, Feridun Bek, Faruk Cıngıllı, Maria Çakırağa, Ali San, Oya Bain, Demet Cabbar, Yenal Küçüker, eski milli futbolcu Hikmet Aslan,  Pax Turcia Başkanı Javid Hüseynov.





 

Facebook

Youtube