TÜRKİYE

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

İstanbul Shopping Fest’in ikincisi 9-29 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Geçen yıl 40 gün süren festivalin süresi 21 güne indirildi. Festivalin Haziran’a çekilmesinde ise indirim dönemi etkili oldu. Geçen yıl 40 günde 8 milyar lirayı bulan ciroya bu yıl 21 günde ulaşılması hedefleniyor. Festivalin Arap ülkelerindeki tanıtım yüzü bölgede Gümüş dizisiyle tanınan Songül Öden olacak.


 


İstanbul’u bölgesinde alışveriş ve eğlence merkezi haline getirmeyi hedefleyen İstanbul Shopping Fest’in (ISF) ikincisi 9-29 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek. İlki geçen yıl 50 milyon liralık bir yatırım ile gerçekleşen ISF, 100’ün üzerinde alışveriş merkezinin yanı sıra Taksim, Nişantaşı, Şişli, Bakırköy, Fatih, Bahariye ve Bağdat Caddesi gibi alışveriş caddeleri ile ünlü markalara ev sahipliği yapacak. Sezon ürünlerinde yüzde 50’lere varan indirimler, kampanyalar ve çekilişlerin yanı sıra her hafta sonu Anadolu ve Avrupa yakasında nöbetçi AVM’lerde saat 02.00’ye kadar alışveriş imkanı sunulacak. Türk dizilerinin popüler olduğu Arap ülkelerinde Gümüş dizinini oyuncusu Songül Öden ile festivalin tanıtımı yapılacak. Geçtiğimiz yıl 40 gün süresince yurt içi ve yurt dışından 5 milyon ziyaretçi ağırlayan festival, bir önceki yıla göre İstanbul’da toplam alışveriş rakamını yüzde 26 artırarak ciroyu 8 milyar TL’ye çıkardı. Geçen yıl yabancı kart harcamalarında da 252 milyon TL’lık artışa neden olan festivalde 2012 hedefi 7 milyar TL ciroya ulaşmak.

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı ve ISF Platform Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Bu yıl 9-29 Haziran tarihleri arasında aynı renkli görüntüleri görmek istiyoruz. Festival ile tüm dünyaya hem İstanbul’un hem Türkiye’nin perakende gücünü gösteriyoruz” dedi.

Geçen yıl festivalin gerçekleştirildiği Mart-Nisan döneminde yabancı ziyaretçi sayısında ortalama yüzde 15 artış yaşandığını belirten Büyükekşi, “Festival sayesinde geçen yıl ticaret hacmi yüzde 41 arttı, 1.8 milyar TL ciro yakalandı. Geçen yıl Haziran ayında İstanbul’a gelen yabancı turist sayısı 773 bin idi, bu yıl hedef bu rakamı 900 binin üzerine çıkarmak. Bu çıktılar projenin ne kadar başarılı olduğunu gösteriyor, bu çıktılar bize motivasyon ve güç veriyor” diye konuştu. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, “İstanbul Alışveriş Festivali çok başarılı bir yıl geçirdi. Bu yıl için hedefimiz 10 milyondan fazla yabancı turisti İstanbul’da ağırlamak. Geçen yıl İstanbul Alışveriş Festivali’ni yurtdışında tanıtmak için üzerimize düşeni yaptık. Bu yıl da devam edeceğiz. Şimdiden Berlin, Moskova ve Kiev’deki fuarlarda tanıtımı başlattık. Diğer şehirler İstanbul ile yarışırken, İstanbul dünya ile yarışıp dünya’yı geçmeye çalışıyor” dedi.

Potansiyel ülkeleri İstanbul ile donattık

Festivalle ilgili bilgi veren İstanbul Shopping Fest İcra Kurulu Eş Başkanı Yılmaz Yılmaz, büyük bir konserle başlayacakları festival kapsamında şehrin ışıklandırılacağını, caddelerin vitrin ve dev alışveriş poşetleriyle süsleneceğini kaydetti.

İstanbul Shopping Fest İcra Kurulu Eş Başkanı Mehmet Nane de festivali dijital ortama taşıdıklarını, 1 milyon hayrana ulaşmak istediklerini anlattı. Festival anısına 2 pul çıkaracaklarını belirten Nane, yurtdışında da ciddi tanıtımlara başladıklarını belirterek, “Şu anda yurtdışında tüm potansiyel ülkeleri İstanbul ile donattık” dedi.

SEKTÖRDEN 1.500 KİŞİYLE TANITILDI

Perakende sektörünün önde gelen isimleri, devlet ve sivil toplum kuruluşları, dernekler, restoran ve turizm yöneticileri, markaların kurucuları, üyeleri, pazarlama, ürün ve mağaza müdürlerinden oluşan yaklaşık 1.500 kişi festivalin tanıtım ve bilgilendirme toplantısında bir araya geldi.

İRANLI İLK SIRADA

İstanbul Shopping Fest İcra Kurulu Eş Başkanı Hakan Kodal, yabancılar arasında en çok alışverişi İranlı, Azeri ve Ruslar’ın yaptığını, tax free alan yabancılar içinde 980 TL ortalama harcamayla

Azeriler’in birinci, BAE vatandaşlarının 904 lira ile ikinci, Çinliler’in ise 861 TL ile üçüncü olduğunu anlattı.

TURİZME 20 MİLYON LİRA

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, “Bu yıl biz de valilik olarak İstanbul’un ve ülkemizin turizm değerini artırmak için 95 milyon TL’lik hibe destek payının 20 milyon TL’sini turizme ayırdık. 7 Mayıs’a kadar projeleri bekliyoruz” dedi.
(Gazete Vatan)

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Çınar ve heyeti, Ankara’da resmi ziyaretlere devam ediyor. Ankara ziyaretine, Pazartesi günü Anıtkabir’i ziyaret ile  başlayan Heyet, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, AB’den Sorumlu Bakanı Egemen Bağış ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gulu ziyaret etti.


 


Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu’nun çalışmalarını takip ettiklerini belirtirek, Federasyona çok ciddi görevler düştüğünü belirtti. AB’den Sorumlu Devlet Bakanı Egemen Bağış’ta Amerika’da güçlü bir lobimiz olduğunu söylerek, Türkiyenin güçlü bir ülke haline geldiğini belirtti. Bağış, Türk Günü Yürüyüşü ve Festivalinin görkemli olmasını arzuladığını belirterek,sizlere çok iş düşüyoruz dedi.



Cumhurbaşkanı Gül” Yeni Yönetiminden Çok Ümidim Var”
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TADF Başkanı Ali Çınar ve yeni yönetimini kutlar iken, sizlerin başarılı olacağı ümidini taşıyorum diye konuştu. Türk-Amerikan ilişkilerinin iyi bir noktaya geldiğini dile getiren Cumhurbaşkanı, Amerika ve Türkiyenin ortak çıkarlarının diğer hiç bir ülkede olmadığı kadar örtüştüğünü  dile getirdi. Gül, Amerika’daki Türk toplumunun birlik içinde çalışmasının önemine değinerek, milli konularda ortak hareket edilmesini istedi. Cumhurbaşkanı Gül, Türk-Amerikan ekonomisinin istenilen düzeyde olmadığını belirterek, TADF’nin bu konuda çalışmasının faydalı olacağını sözlerine ekledi.

TADF Başkanı Ali Çınar, 60 günlük faaliyet raporunu sunar iken, Türk  Amerikan Dernekleri Federasyonu’nun sadece yürüyüş ve festival ile yapmadığını belirterek,vatandaşlarımızın biraraya getirilmesi ve milli davalarda çalışmaların aralıksız yapıldığını belirtti. Çınar, Cumhurbaşkanı Abdullah  Gulu Mayıs ayında yapacakları Türk Haftası Festivali ve Yürüyüşüne davet etti.

Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Yardımcıları Bekir Bozdağ ve Bülent Arıcı, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ankara’nın Amerika Büyükelçisi Francis Riccardione, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof Bahaeddin Yediyildız, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu dahil olmak üzere birçok üst düzey resmi ve sivil toplum kuruluşları ile görüşmeye devam edecek.

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu'nu (TADF) kabulünde, Amerika'da güçlü bir Türk lobisi bulunduğunu belirterek, "Bundan sonraki süreçte sizlerle çok önemli işler yapmamız lazım" dedi. Bakan Bağış, TADF heyetiyle TBMM'de öğle yemeğinde bir araya geldi.


 


Bağış, burada yaptığı konuşmada, kendisinin iki dönem TADF Başkanlığı yaptığını hatırlatarak, bugün sadece TADF yönetimini değil, birçok dostunu ağırladığını söyledi.

TADF'de 17 yılının geçtiğini ve en yakın dostlukları ve arkadaşlıkları orada yaşadığını ifade eden Bağış, 1991'deki 10. Türk Günü Yürüyüşünü beraber yaptıkları ve ter döktükleri o zamanki başkonsolos olan Volkan Bozkır'ın da halihazırda TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı olduğunu belirtti.

Bakan Bağış, "Gerçekten bugün sizlerle gurur duyuyoruz, Amerika'da güçlü bir lobimiz var. Ama eminim ki sizler de bizlerle Türkiyenizle gurur duyuyorsunuz. Çünkü Türkiye artık dünyada farklı bir konuma geçti. Dünyanın 16, Avrupa'nın altıncı en büyük ekonomisiyiz. Dünyaya 'one minute' diyen bir liderimiz var. Dünyanın vicdanının sesi haline gelen bir Başbakanımız var" diye konuştu.

Türk ekonomisinin her geçen gün daha da büyüdüğüne işaret eden Bağış, Türkiye'nin sadece yurt içindeki değil, yurt dışındaki vatandaşlarının, soydaşlarının da göğsünü kabartan bir ülke haline geldiğini söyledi.

Bağış, "Bundan sonraki süreçte sizlerle çok önemli işler yapmamız lazım. Dünyanın kalbinin attığı Amerika Birleşik Devletleri'nde, New York'ta, BM'nin merkezinde, sizlerin, Türkiye'nin hissiyatlarını daha iyi değerlendirmeniz için bugün sizlerle biraz dertleşeceğiz. Yeni başkanımıza, kardeşime hayırlı, Uğurlu olsun diyorum, tebrik ediyorum" dedi.

Bakan Bağış, Mayıs ayında görkemli bir Türk Yürüyüşü beklediğini de ifade ederek, "O yürüyüşte de Türkiye'nin mesajlarını bütün dünyaya New York'un sokaklarından sizlerin duyuracağınıza eminim" diye konuştu.

TADF Başkanı Ali Çınar kısa konuşmasında, "Sayın Bakanımız TADF'ye çok büyük hizmetleri olmuş, izinde yürüdüğümüz büyük bir büyüğümüz. Kendisine hizmetlerinden ve desteklerinden dolayı hem federasyon olarak hem Amerika'daki Türk toplumu olarak çok teşekkür ediyorum" ifadesini kullandı.

Yeni yönetim olarak iki aydır iş başında olduklarını belirten Çınar, Bakan Bağış'a 60 günde ne yaptıkları konusunda bilgi de sunacağını kaydetti.

Türk Yürüyüşü'nün New York'ta 19 Mayıs'ta yapılacağını bildiren Çınar, 5 ve 6 Mayıs'ta iki ayrı yürüyüş daha yapacaklarını, sadece yürüyüş değil, daha farklı alanlarda da çalışmalar başlattıklarını söyledi.

Yemeğe, TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır da katıldı.

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Seçmenlerin bulundukları ülkelerde oy kullanabilmesi düzenlemesi Komisyon'dan geçti. Yurtdışında yaşayan vatandaşların Türkiye'deki seçimlerde oy kullanmasını kolaylaştırmayı ve vatandaşlık hukukundan kaynaklanan sorunların ortadan kaldırılmasını amaçlayan yasa tasarısı, TBMM Anayasa Komisyonu'nda kabul edildi.


 


AK Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu'nun başkanlığında toplanan Komisyon, tasarıyı alt komisyon metni üzerinden görüştü.

Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı; YSK'ya, yurtdışı seçmenler ile ilgili olarak kurulacak ''Yurtdışı İlçe Seçim Kurulu''na seçim takvimi süresince Dışişleri Bakanlığı'ndan en az bir daire başkanı statüsünde kamu çalışanını görevlendirme imkanı veriyor.

Tasarıda, Yurtdışı İlçe Seçim Kurulu'nun görev ve yetkileri ayrıntılı olarak düzenleniyor.

Yurtdışı seçmen listeleri, yurtdışında sandık kurulmasına karar verilen temsilciliklerinin görev çevreleri gözetilerek ve yurtdışı seçmen kütüğü esas alınarak YSK tarafından oluşturulacak ve elektronik ortamda ilan edilecek.

Tasarıyla, sandık alanı, sandık yeri ve düzenin sağlanması konusunda; yurtdışında belirlenen mahallelerde ve gümrüklerde, sandık kurulu başkanına, uzaklık ve mesafe belirlenmesinde takdir yetkisi veriliyor.

Yurtdışı seçmenlerin oy kullanmasında; sandık, gümrük kapılarında oy kullanma veya elektronik oylama yöntemlerinin birlikte veya ayrı ayrı uygulanmasına, seçim türüne ve yabancı ülkenin durumuna göre Dışişleri Bakanlığı'nın görüşü alınarak YSK tarafından karar verilecek. Yurtdışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenlerin oy kullanmalarına yönelik iş ve işlemlerde Dışişleri Bakanlığı'nın bilişim altyapısından faydalanılabilecek. Dışişleri Bakanlığı, YSK'nın belirleyeceği usul ve esaslar çerçevesinde kullanılacak olan bilişim altyapısının oluşturulması ve güvenliği için gerekli tedbirleri alacak.

Yurtdışı seçmen kütüğüne kayıtlı bulunan seçmenler, yurtdışı temsilciliklerde ve ihtiyaç duyulması halinde yerel makamların uygun göreceği diğer yerlerde kurulacak seçim sandıklarında seçimin yapılacağı günün 45 gün öncesinden başlamak üzere YSK tarafından belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde düzenlenen oy verme gün takvimine göre, seçim gününden önceki 5. gün saat 17.00'ye kadar oy kullanabilecek. Ancak, yabancı ülkedeki seçmen sayısı gözetilerek oy kullanma gün süresi, Dışişleri Bakanlığı'nın görüşe alınarak YSK tarafından kısaltılabilecek.

Oy kullanma saatleri mahalli saat ile 08.00-17.00 arasında olacak. Yabancı ülkenin durumu gözönünde tutularak, seçmenlerin, hangi yurtdışı temsilciliğinde tatil günleri dahil 24 saat, hangilerinde daha az süreyle oy kullanabileceğine Dışişleri Bakanlığı'nın görüşü alınarak YSK tarafından karar verilecek ve bu karar elektronik ortamda ilan edilecek.

Yabancı ülkede yaşayan seçmen sayısının fazlalığı halinde; YSK, oy kullanmanın başladığı tarihten itibaren 30 gün boyunca her seçmenin kendisi için belirlenen günlerde ve sandıkta, bu süre içinde oy kullanamayan seçmenlerin ise yabancı ülke için belirlenen son oy verme gününden öncesi 10 gün içinde belirlenen sandıkta oy kullanmalarını sağlayacak.

ÖZEL OY PUSULASI
Hangi yurtdışı temsilciliğinde ve mahalde sandık kurulacağı; sandık kurulunun hangi görevlilerden oluşacağı; Dışişleri Bakanlığının görüşü alınarak YSK tarafından belirlenecek. Bu belirlemeye göre; sandık kurulu başkan ve üyelerinin seçimi, yurtdışı ilçe seçim kurulunca yapılacak. Sandık Kurulu; bir kamu görevlii üye ve son milletvekili genel seçiminde Türiye genelinde en çok oy alan 3 siyasi partinin bildirikleri birer isimden oluşacak ve aynı usulle yedek üye seçilecek. Siyasi partiler üye bildirmezse, eksiklik, kamu görevlileri veya seçmenler arasından seçilecek üyeyle doldurulacak. Sandık kurulu başkan ve üye seçimleri, yurt dışında öncelikle sandığın kurulacağı yerde görevli kamu görevlisi ve seçmenler arasından yapılacak.

YSK özel olarak imal ettirdiği oy pusulası ile özel renkte bastırılmış oy zarflarını Yurt Dışı ilçe Seçim Kuruluna gönderecek. Yurtdışında kullanılacak olan oy sandıkları, oy kullanma kabinleri ve diğer araçların ebatları dahil tüm özellikleri ile bir sandıkta oy kullanacak seçmen sayısı, yabancı ülkenin durumu gözönünde tutularak Dışişleri Bakanlığının görüşü alınarak YSK tarafından farklı olarak belirlenecek.

Oy kullanacak seçmenin Türkiye Cumhuriyet kimlik numarasını taşıyan nüfus cüzdanı, resmi belgeler veya pasaportundan kimliği tespit edilecek, bilgisayar destekli merkezi seçmen kütüğü sistemi üzerinden diğer yöntemlerle oy kullanıp kullanmadığı kontrol edilecek.

Sandık kurulları tarafından her gün oy verme süresinin bitimi olan 17.00'de veya başka bir bitim saati belirlenmişse bu saatte sandık açılacak, çıkan oy zarfları açılmadan adedi, oy kullanan seçmen sayısı ve bunların birbirine uygunluğu tutanakla tespit edilecek.

Yurtdışı İlçe Seçim Kurulunca, yurt içerisinde oy verme süresi bittikten sora, yurtdışından ağzı mühürlü olarak gelen oy torbaları, genel esaslara uygun bir şekilde Yurtdışı İlçe Seçim Kurulunun denetimi altında, sandık kurullarına açtırılarak sayım ve dökümü yaptırılacak, tutanak altına alınacak. Bu tutanaklar esas alınarak birleştirme işlemlerine ilişkin tutanak düzenlenecek ve sonuçlar Ankara İl Seçim Kuruluna iletilecek. Ayrıca, geçici gümrük kapısı seçim kurullarından gelen geçici birleştirme tutanağındaki sonuçlar kendi içeresinde birleştirilecek ve bu sonuçlar Ankara İl Seçim Kuruluna iletilecek.

MAVİ KART
Doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni alarak Türk vatandaşlığını kaybedenlere ve altsoylarına verilecek Mavi Kart, değerli kağıtlar arasında sayılıyor. Bu kişiler elektronik ortamda tutulan ''Mavi Kartlılar Kütüğüne'' kaydedilecek. Bu kütüğe kaydedilenler, her türlü nüfus olaylarını yurtiçinde nüfus müdürlüklerine, yurtdışında ise dış temsilciliklere beyan etmekle yükümlü olacak.

Doğumla Türk vatandaşı olup ta çıkma izni alarak Türk vatandaşlığını kaybedenler ve üçüncü dereceye kadar olan altsoyları, istisnalar dışında Türk vatandaşlarına tanınan haklardan aynen yararlanmaya devam edecek. Milli güvenliğe ve kamu düzenine ilişkin hükümler saklı olacak.

Bu madde kapsamında bulunan kişilerin seçme ve seçilme, muafen araç veya ev eşyası ithal etme hakları ile askerlik hizmetini yapma yükümlülüğü olmayacak.

Sosyal güvenliği ilişkin kazanılmış hakları saklı olup, bu hakların kullanımında ilgili kanunlardaki hükümlere tabi olacaklar.

Bu madde kapsamındakiler bir kadroya dayalı ve kamu hukuku rejimine tabi olarak asli ve sürekli kamu hizmetlerinde bulunamayacak ancak kamu kurum ve kuruluşlarında işçi, geçici veya sözleşmeli personel olarak çalıştırılabilecekler.

Bakanlar Kurulu gerekli görmesi halinde üçüncü dereceden itibaren hangi dereceye kadar altsoylarının bu maddede tanınan haklardan faydalanabileceğini belirleyecek.

Bu madde hükümlerinden yararlanacak olan altsoyların, üstsoyu ile soy bağını belgelendirmesi gerekecek. Haklardan yararlanmak için Mavi Kart'ın ibrazı yeterli olacak.

AÇIK ADRESE GÖRE KAYIT
Tasarıyla Nüfus Hizmetleri Kanunu'nun ''Yerleşim yeri adresi yurtdışında olan Türk vatandaşlarının adres kayıtları yaşadıkları ülkenin ve şehrin adı itibarıyla tutulur'' fıkrası yürürlükten kaldırılıyor. Yurtdışında yaşayan vatandaşlar da yurtiçinde yaşayanlar gibi açık adres esasına göre kayıt altına alınacak.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunda yapılan değişikliklerle, ''Yabancı Öğrenciler Daire Başkanlığı''nın ismi ''Uluslararası Öğrenci Daire Başkanlığı'', ''İnsan Kaynakları ve Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı''nın adı ''İnsan Kaynakları Daire Başkanlığı'' olarak değiştiriliyor ve ayrı bir birimi olarak ''Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı'' oluşturuluyor.

2017 yılına kadar milletvekili seçimi, Cumhurbaşkanlığı seçimi ve halk oylamalarında kimlik numarası esas alınarak veya mevcut bilgilerle Yurtdışı Seçmen Kütüğü oluşturulabilecek.

Tasarıyla, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'na 1 daire başkanı ve 6 mühendis kadrosu ihdas ediliyor.


YEREL MAKAMLARA BIRAKILMASIN

CHP Milletvekili Ali Özgündüz, tasarıdaki, ''Yurtdışı seçmen kütüğüne kayıtlı bulunan seçmenler yurtdışı temsilciliklerimizde ve ihtiyaç duyulması halinde yerel makamların uygun göreceği yerlerde kurulacak seçim sandıklarında oy kullanabilir'' düzenlenmesine itiraz etti.

Özgündüz, ''Yerel makamlar 'cemaat okullarında oy kullanın' derse seçmen yönlendirilmiş etkilenmiş olur. Kilise, cami için de aynı şey geçerli. Almanya'da 'PKK ofisinde kullanın' denilirse ne olacak?'' diye sordu.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, yurtdışına yaptığı ziyaretlerde Türk okullarını ziyaret ettiğini belirterek, ''O okullar Türkiye'nin yüz akı ve Türkiye'yi en iyi şekilde temsil ediyorlar. Ziyaret ettiğim okullardan gurur duydum'' dedi.

Sandık kurulacak yerlerle ilgili son kararı YSK'nın vereceğini hatırlatan Bozdağ, ''Okulları, insanları 'falanca-filanca' diye ayırmak doğru değil. Oy kullanılacak binalar, vatandaşa kime oy vereceğini telkin etmiyor'' diye konuştu.

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
2005\'te paradan 6 sıfır atarak \'\'Yeni Türk Lirası\'\' ile tanışan ve 1 Ocak 2009\'dan itibaren yeniden Türk Lirası\'na dönülen Türkiye\'de, liranın 169 yıllık tarihinde yeni bir sayfa daha açıldı. Paradan 6 sıfır atarak \'\'Yeni Türk Lirası\'\' ile tanışan ve 1 Ocak 2009\'dan itibaren yeniden Türk Lirasına dönülen Türkiye\'de, simgenin açıklanmasıyla birlikte liranın 169 yıllık tarihinde yeni bir sayfa daha açıldı.


ilk lira Sultan Abdülmecid döneminde, 5 Ocak 1843\'te \'\'Osmanlı Lirası\'\' adıyla basıldı. Kağıt para basılmadan önce kullanılan bu Osmanlı altın parasına \'\'Sarı Lira\'\' denildi. Bir altın lira 7 gram 20 santigram ağırlığındaydı. 2 Haziran 1854\'de çeyrek lira ve 18 Şubat 1855\'te de 2,5 ve beşibiryerdelerin basılmasına başlandı.

Cumhuriyetin ilanından sonra 12 Ocak 1926\'da çıkarılan bir kanunla, piyasada bulunan Osmanlı paralarının yerini almak üzere yeni kağıt para bastırılması kararlaştırıldı. Londra\'da bastırılan 1, 5, 10, 100, 500 ve 1000 lira değerindeki kağıt paralar, 5 Aralık 1927\'den itibaren eskileriyle değiştirildi. Cumhuriyet döneminde bastırılan paralar üzerinde Latin harfleri 1937\'den itibaren kullanılmaya başlandı.

1 Ocak 2005 tarihinden itibaren Türkiye para birimini, paradan 6 sıfır atılması dolayısıyla geçici olarak \'\'Yeni Türk Lirası\'\' olarak değiştirdi. 1 Ocak 2009\'da ise yeniden Türk Lirasına dönüldü. Türk Lirası, 1 Mart\'ta açıklanan simgesiyle yeni bir dönemine daha girdi.

1 lirayla 883 kilo ekmek
Bu arada, 100 kuruş olan 1 Türk Lirasıyla 1930 yılında toplam 883 kilogram ekmek, 142 kilogram et, 10 bin adet yumurta, 400 kilogram süt, 1953 yılında 296 kilogram ekmek, 24 kilogram et, 930 adet yumurta, 166 kilogram süt, 1963 yılında 104 kilogram ekmek, 12 kilogram et, 285 adet yumurta, 63 kilogram süt, 1985 yılında 1 kilogram ekmek, 100 gram et, 4 adet yumurta ve 750 gram süt, 1991 yılında ise 1 kutu kibrit alınabiliyordu.

Ayrıca 1 dolar 1933 yılında 2 lira, 1966\'da 9 lira, 1980\'de 90 lira, 1988\'de 1300 lira, 1995\'de 45 bin lira, 2001\'de 1 milyon 650 bin liraydı.

1 Ocak 2005 tarihinde paradan 6 sıfır atılmasının ardından ise bugün 1 dolar 1,79 liradan işlem görüyor.

Facebook

Youtube