Ticaret Ataşe ve Müşsavir Sayısı Artıyor

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ticaret müşaviri ve ataşelerden, yeni teşvik sistemini tanıtmalarını ve bulundukları ülkelerin Türkiye'ye ilgisini artırmalarını istedi. Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlenen 2. Avrupa Bölgesel Ticaret Müşavirleri Toplantısında konuşan Çağlayan, önümüzdeki günlerde açıklanması beklenen yeni teşvik sistemi hakkında bilgi verdi.


 


Toplantıya katılan 47 Türk müşavir ve ataşeden, bulundukları ülkelerin hangi sektörlerde nelere ihtiyaç duyduğu konusunda analizler yaparak Ekonomi Bakanlığına rapor etmelerini isteyen Çağlayan, “Yeni teşvik sistemimizi tanıtarak, bulunduğunuz ülkelerin Türkiye'ye ilgisini artıracaksınız” dedi.

AB Komisyonunun raporuna göre, Avrupa'da 1 milyon 600 bin şirketin azalan nüfus ve yapısal sorunlardan dolayı kapanacağını aktaran Çağlayan, bu nedenle genç nüfusa sahip olan Türkiye'deki şirketlerin, kapanacak söz konusu şirketlerle ortaklık ya da satın alma konusunda çalışmalar yapması gerektiğini ifade etti.
Müşavir ve ataşelere seslenerek, “Her biriniz yatırım avcısı gibi çalışacaksınız. Yeni görevimiz bu” diyen Çağlayan, Türkiye'nin “zayıf” olduğu sektörlerin araştırılmasını istedi.

Türkiye'nin yakaladığı ihracat performansında, müşavirler ile ataşelerin de büyük katkısı olduğunu dile getiren Çağlayan, 2023 yılında Türkiye'nin ihracatını 500 milyar dolara çıkartma hedefine bağlı olduklarını, bu tarihe kadar Türkiye'nin, kendi otomobilini, uçağını ve helikopterini üretebilecek bir ülke konumuna gelmesini ümit ettiklerini söyledi.

Yeni teşvik sistemi çerçevesinde ticaret müşavirlerinin sayısını da artıracaklarını anlatan Bakan Çağlayan, müşavirlerin sıkı bir şekilde çalışabilmeleri için hiçbir eksiklerinin bulunmasını istemediklerini kaydetti.

Dünyada büyük bir değişimin yaşandığını ve bu değişimi çeşitli nedenlerden dolayı görmek istemeyenlerin, Türkiye'nin “ekseninin kaydığı” şeklinde iddialar ortaya attığını belirten Çağlayan, böyle bir eksen kaymasının gerçekten de olduğunu, ancak bunun Türkiye'de değil tüm dünyada yaşandığını ifade etti.

Yerli malına alıştırmaya çalışıyoruz   

Çağlayan, “Vatandaşları yerli malı kullanması konusunda özendirmek istiyoruz. Türkler artık kendi otomobillerini üretecek yeteneğe, zekaya ve öz güvene sahip” dedi.

Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlenen 2. Avrupa Bölgesel Ticaret Müşavirleri Toplantısında konuşan Çağlayan, arzın talebe göre yapılması gerektiğini vurgulayarak, hangi ülkelerin neye ihtiyacı olduğu konusunda analizler yapılmasının önemine işaret etti.

Bu tür analizleri Türkiye'nin illeri üzerinde yaptıklarını belirten Çağlayan, hangi ilden hangi ülkeye nelerin ihraç edilebileceği konusunda bir araştırma yaptıklarını ve bunu bir kitapçık halinde hazırlattırdıklarını bildirdi.

Türkiye'nin 2011 yılında kırdığı ihracat rekorunda bir çok ilin çok önemli katkısı olduğunu belirten Çağlayan, öncelik verecekleri ülkeleri belirlediklerini ve böylece ihracatı daha da artırmayı hedeflediklerini ifade etti.

Cari açık ile dış ticaret açığı konuları üzerinde de önemle durduklarını belirten Çağlayan, Türkiye'de ilk kez yapılan uzun vadeli planlarla bu sorunlara çözüm aradıklarını söyledi. Ekonomi Bakanı Çağlayan, “Vatandaşları yerli malı kullanması konusunda özendirmek istiyoruz. Türkler artık kendi otomobillerini üretecek yeteneğe, zekaya ve öz güvene sahip” dedi.

BÖLGESEL ASGARİ ÜCRET

Bakan Çağlayan, bölgesel alanda asgari ücret teklifi getirmiş olduğunu, bu teklifin, bugüne kadar hala anlayamadığı bir sebepten dolayı işçi sendikaları tarafından reddedildiğini ve zamanında rafa kaldırılmış olduğunu da hatırlatan Çağlayan, şimdi bunun yeniden ele alındığını, haksız rekabeti ortadan kaldıracak bir yapı geliştirdiklerini söyledi.

Özel ekonomik bölgeler de kuracaklarını ve ilk pilot projeyi Mersin'de başlattıklarını belirten Çağlayan, dünyada nadir bulunan malzemelerin tedarik güvenliğini sağlayacak bir politikayı da geliştirmek durumunda olduklarını ifade etti.

Çağlayan, dünyadaki ihracat pazarlarını çeşitlendirmek istediklerini ve Avrupa'daki avro krizini nasıl fırsata dönüştürebileceklerini düşünmek durumunda olduklarını kaydederek, ticaret müşavirlerinden de, bulundukları ülkelerdeki bürokrasiyle yakın temasta olmalarını, bu ülkelerin ihtiyaçları konusunda raporlar hazırlamalarını ve sözkonusu ülkelerde en az 100 önemli şirket hakkında bilgi toplamalarını istedi.

Bakan Çağlayan, "Amacımız Türkiye'yi Dünya Şampiyonlar Liginde oynatmak" şeklinde konuştu.

Çağlayan'ın ticaret müşavirleriyle, "Avro bölgesi borç krizi ve Türkiye'ye yansımaları", "Doğrudan sermaye yatırımları/yatırım avcılığı" ve "Avro bölgesi borç krizi: Riskler-Tehditler-Fırsatlar-Çözüm önerileri" konusunda görüşmekte olduğu 2. Avrupa Bölgesel Ticaret Müşavirleri Toplantısının ardından bir sonuç bildirgesi açıklanacak.

Bakan Çağlayan, bugün Almanya Ekonomi ve Teknoloji Bakanı Philipp Rösler ile de görüşecek.