
İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, yaptığı yazılı açıklamada Nisan ayı giyim enflasyonu ile Shopping Fest kampanyasını karşılaştırmamak gerektiğini vurguladı. İTO olarak her ay açıklanan Ücretliler Geçinme İndeksi’nde giyim harcamalarının nisan ayında, bir önceki aya göre yüzde 37.4 artış gösterdiğini belirten Yalçıntaş, “Bu çalışmada kullandığımız giyim sepetindeki ürünlerle, Shopping Fest indirimine konulan ürünleri birbiriyle mukayese yapmamak gerekir. İTO’nun giyim sepetinde 58 ürün bulunmaktadır. Bu 58 ürünün indeksteki tüketim ağırlıkları mevsimlere ve aylara göre değişkenlik göstermektedir. Halbuki Shopping Fest kapsamındaki ürünler tüketim ağırlıklarıyla değerlendirilmemektedir. Tüketiciler için fırsat ürünleridir. Ayrıca bu kampanyada çok sayıda firma ve bir o kadar da farklı fiyatlar tüketicinin dikkatine sunuldu” ifadelerini kullandı.
“YENİ ÜRÜNLERİN PİYASAYA ÇIKIŞ DÖNEMİ”
Yalçıntaş, indeksin yapısı gereği nisan ve ekim aylarının mevsimsel özellik nedeniyle yeni ürünlerin piyasa çıkış dönemleri olduğuna dikkati çekti. Yalçıntaş, konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu:
“Dolayısıyla nisan ayında giyim fiyatlarında gerçekleşen yüksek oranlı artışta ana belirleyici faktör, yeni sezon ürünlerin piyasaya sunulmasıdır. Giyim grubunu geçen yılların nisan ayları itibariyle karşılaştırdığımızda da benzer bir trendi gözlemleyebiliyoruz. 2010 yılında yüzde 33.18’lik bir artış gösteren bu grup, bu yılın aynı ayında da yüzde 37.46’lık bir artış kaydetmiştir. Yani bu yıla özgü bir hareket olarak değerlendirilmemelidir. Diğer mevsimsel geçiş dönemi olan 2010 yılı Ekim ayında da giyim fiyatlarında yüzde 28.85’lik bir artış görülmüştü.”
“İNDEKS İÇİN 242 MADDE TAKİP EDİLİYOR”
İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, İTO’nun İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi’nin hesaplanma sürecini de şöyle ifade etti: “İndeks için 242 maddeyi takip etmekteyiz. Bu ürünler için İstanbul’un 15 değişik bölgesinden bir ayda toplam 15 bin 275 fiyat derlemesi yapıyoruz. Giyim ve gıda gruplarında aylar itibariyle değişen tüketim ağırlıkları kullanılmak suretiyle, İstanbul’un enflasyon rakamı tespit edilmiş oluyor. Toplam 242 maddenin 58’ini giyim ürünleri oluştururken, indeksteki ağırlığı yüzde 12.78 olarak belirlenmiştir. Bilindiği üzere, yeni sezon ürünlerindeki fiyat hareketleri başlangıç aylarında en yüksek seviyesindedir. Sonra yavaş yavaş firmaların yapacakları indirimlerle fiyatlar gerilemeye başlar.”(ANKA)