Springfield'e Yeni Türk Camisi

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

MASSACHUSETTS (AA) - Diyanet İşleri Başkanlığı ve Ahıska Türk Amerikan Dernekleri Konseyi tarafından yapılan ''Ahıska Türk Amerikan Kültür Merkezi ve Camii'' düzenlenen törenle hizmete açıldı. Ahıskalı Türklerin yoğun olarak yaşadığı Massachusetts eyaletinin Springfield kentinde düzenlenen açılış törenine Ak Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk, Springfield Belediye Başkanı Edward Sullivan, Massachusetts Eyaleti senatörleri James Welch ve Michael Finn, Boston Başkonsolosu Ömür Budak, Washington Din ve Sosyal Hizmetler Müşaviri Yaşar Çolak, Türken Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Halil Mutlu, Springfield İslam Merkezi İmamı Ebubekir Baki, Ahıska Türk Amerikan Dernekleri Konseyi Başkanı İslam Shakhandarov, Ahıska Türk Amerikan Kültür Merkezi Başkanı Mehdi Osmanlı, Türk Amerikan Kültür Topluluğu Başkanı Murat Berk ve çok sayıda davetli katıldı.

Kültür Merkezi'nin bahçesinde gerçekleştirilen açılış töreninde Türk ve Amerikan Milli marşlarının ardından Milletvekili Külünk, Belediye Başkanı Sullivan ve senatörler James Welch ve Michael Finn, merkezin açılış kurdelasını kesti. Kuran-ı Kerim tilaveti okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını yapan Ahıska Türk Amerikan Kültür Merkezi Başkanı Mehdi Osmanlı, yıllarca sürgün ve katliam yaşayan Ahıska Türkleri için tarihi bir gün yaşadığını vurguladı.

Anavatan Türkiye'den ayrı düşen Ahıskalı Türklerin memleket özlemiyle yanıp tutuştuğunu konuşmasında dile getiren Osmanlı, Türkiye'de yaşanan 17-25 Aralık Darbe girişiminin ardından ABD'de yaşayan Ahıskalı Türklerin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a destek olma kararı aldıklarını anlattı. Bu sürecin ardından Springfield'daki Ahıskalı Türklerin ''Paralel Yapı''ya ait camiye gitmek istemediklerini de belirten Osmanlı, şöyle devam etti:

''Bugün Ahıska Türkleri için Tarihi bir gündür. Bugün her birimizin kalbimize yazılacaktır. Yüz yıldır Anavatan Türkiye’den ayrı düşen Ahıska halkı, bugün buraya İstiklal marşı eşliğinde Türk bayrağı dikti. Ahıska Türkleri kimdir diye soranlar oluyor. Şimdi bu sorunun tek cevabı var, Ahıska Türkü, dinini ve dilini, örf adetini koruyabilen Osmanlı Türkü’dür. Bugünü görmek analarımıza, nenelerimize, atalarımıza nasip olmadı, bize nasip oldu. Allah’a bin şükürler olsun. Arkamızda Türkiye’nın varlığını bilerek Amerika’da yaşıyoruz. Allah bu iki devlete zeval vermesin. Kültür Merkezi’nin alınmasına destek olan, bütün dünya tarafından sevilen ve hürmet gören Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür ediyoruz.''

-Milletvekili Külünk-

Törende konuşan Ak Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk ise, açılışını gerçekleştirdikleri kültür merkezinin, barış, dostluk ve sevgi merkezi olacağını kaydetti. Uzun yıllar sürgün hayatı yaşayan Ahıska Türklerinin, asla anavatandan kopmadığını belirten Külünk, ''Artık yalnız değilsiniz. Artık sahipsiz değilsiniz. Sizin acınızı hisseden ve sizi asla yalnız bırakmayan Türkiye Devleti var. Dünyanın neresinde olursa olsun, nerede bir mazlum varsa, onların yanında olan bir Türkiye Cumhuriyeti Devleti var. Bu merkezin açılması, bizzat Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın emir ve takipleriyle gerçekleşmiştir'' dedi.

Külünk, Ahıskalı Türklere kapılarını açan ABD'ye de teşekkür etti.

-Türken Başkanı Halil Mutlu-

Türken Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Halil Mutlu da konuşmasında, 17-25 Aralık sürecinin ardından Ahıskalı Türklerin kendilerine ulaşarak, ''Bize sahip çıkın, bunların (Gülen Cemaatinin) tahakkümünden kurtulalım'' dediklerini anlattı. Mutlu, şöyle devam etti:

''17 Aralık kalkışması sadece bizlere değil, Ahıskalı kardeşlerimize de bir uyanma vesilesi olmuştur. Böyle bir ortamda Springfield’de yaşayan Ahıskalı kardeşlerimizin bize ilk söylediği şu olmuştur, (biz 100 yıldır sürgünde yaşayan toplumuz. Biz hep Türkiye Cumhuriyeti sevgisi ve hayaliyle yaşadık. Bizim seçilmiş devlet başkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a isyan etmemiz mümkün değildir. Bize sahip çıkın, bunların (Gülen Cemaatinin) tahakkümünden kurtulalım). Bu kardeşlerimiz, milli birlik ve beraberliğimize kasteden paralel hezeyanlara karşı doğru safta yer almışlardır. İşte bu yerin alınma süreci böyle başlamıştır. İlim yuvası olacak bu yerin alınmasında önderlik eden başta sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a ve başbakanımız Ahmet Davutoğlu'na teşekkürü borç bilirim'' dedi.

Törende yapılan konuşmaların ardından Springfield Belediye Başkanı Edward Sullivan, Ahıska Türk Amerikan Kültür Merkezi Başkanı Mehdi Osmanlı'ya Amerikan bayrağı verirken, Osmanlı'da Sullivan'a Türk bayrağı hediye etti. Törende ayrıca, Ahıskalı Türk kadınlarının yaptığı yemekler, davetlilere sunuldu.
Kaynak: Haber Kaynağı