Bilgisayar Korsanlarının Büyük Bir Kısmı Çin ve Rusya’da

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

WASHINGTON — VOA News - New York Times, Wall Street Journal ve Washington Post, Çinli hackerların bilgisayar sistemlerine sızarak Çin’le ilgili haber kaynaklarının izini sürdüklerini bildiriyor. Bazı uzmanlara göre, bu aslında son beş yıldır devam eden bir sorun. Washington’daki gazetecilik müzesi Newseum’un bu galerisi teknoloji ve haber arasındaki bağı ortaya koyuyor. Ancak medyadaki teknoloji kullanımı, haber kaynaklarının izini sürmek isteyen hackerlara da yol gösterebilir.     



                                                                          
Bu sadece gazetelerin sorunu değil. Uzmanlar hemen hemen her medya kuruluşunun siber saldırıya uğradığını ancak bu saldırıların bazen fark edilmediğini söylüyor. Hackerların hedefleri arasında Amerika’nın Sesi de var.

Amerika’nın Sesi Tibet Bölümü haftada dört kez televizyon ve günde beş kez de radyo yayını yapıyor. Bölüm Müdürü Losang Gyatso’ya göre, yayıncılar her gün hackerlarla mücadele ediyor.

 “Haber kaynaklarımızla ilgili bilgileri bilgisayarlarımızda saklamıyoruz. Bu konuda çok dikkatliyiz. Bütün bilgisayar belleklerimizde kalkan ve filtre kullanıyoruz.”

Gyatso Amerika’nın Sesi’ne yapılan saldırıların da Çin kaynaklı olduğunu söylüyor.

145,000 siber güvenlik uzmanı eğiten Alan Paller’a göre 100’den fazla ülke siber casusluk yapıyor.

“Çin bu ülkeler arasında en fazla öne çıkanı çünkü kullandıkları teknikler yüzünden kolay yakalanıyor. Ama Ruslar siber saldırı konusunda en az Çinliler kadar üretken ve onlardan daha sinsiler.”

Paller’a göre mevcut güvenlik duvarları ve antivirüs programları yeterli değil.
 
“Siz duvarları yükselttikçe onlar da merdivenleri yükseltiyor. Önemli olan hackerları bilgisayar duvarlarınızı aşmadan yakalamak. Bunu da aletlerle değil özel tekniklerle yapmak mümkün. Ama medya kuruluşları şu anda bu tekniklere odaklanmış değil.”

Newseum’da görevi başında ölen gazeteciler için bir anıt da var. Bu gazetecilerin çoğu yaptıkları haberlere itiraz edenlerce öldürülmüş. Newseum görevlisi Patty Rhule, hackerların yol açabileceği tehlike konusunda kaygılı.

“Birkaç bilgisayar tuşuna basarak haber kaynağına ulaşabiliyorlarsa bu çok korkutucu, çünkü peşinize kimin düştüğünü bilmiyorsunuz.”

Uzmanlar, hackerlara karşı alınması gereken en ciddi önlemin, bilgisayarları girilmez hale getirmek olduğunu vurguluyor.