
O yıllarda İstanbul’un az sayıdaki üniversitelerinden biri olan Marmara Üniversitesi’ni bitiren Ayhan Bakan da Almanya’nın Dortmund şehrine doktora yapmak için geldi. Almanya’ya geldikten bir hafta sonra da Türkiye’de askeri darbe oldu. Darbe ile birlikte aldığı burs donduruldu, eğitim için geldiği Almanya’da çaresiz kalakaldı. 2,5 yıl kadar Ruhr Ünivesitesi’ne devam etti.
Daha sonra Avusturya hükümetinin ortaokulda okuyan Türk öğrencilerine din dersi vermek için aradığı öğretmen ilanına arkadaşları ile birlikte başvurdu. 12 arkadaş Almanya’dan Avusturya’ya din dersi öğretmeni olmak için göç etti. Aralarında Ayhan Bakan’ın da bulunduğu beş öğretmen arkadaş tekstil işi yapmak üzere 1984 yılında Orient GmbH isimli şirketi kurdu. Şirket her birinin koyduğu 10 bin marklık sermaye ile kuruldu. Öğretmenlerden biri okuldaki görevini bırakıp Orient’in günlük işlerinin başına geçti. Tekstil ile başlayan ticari hayat kısa sürede gıdaya yöneldi.
30 metrekare dükkanda iş hayatına atılan ortaklar birer birer şirketten ayrılınca 1986 yılında Orient, Bakan’ın kontrolüne geçti. Bakan, Türkiye’den kardeşlerinin de gelmesiyle işi büyütmeye başladı. 30 metrekarelik yer zamanla 100’e, sonra 300’e çıktı. 1988 yılında Türkiye’de kurdukları dış ticaret firması ile gıda ürünleri alımlarını da bu şirket üzerinden yapmaya başladı. Orient bugün kendi markasıyla kuru gıdanın tüm çeşitlerini Avusturya başta olmak üzere tüm Avrupa piyasasına sunuyor. Avrupa’da kendi markasıyla geniş bir ürün gamında başı çeken Almanya merkezli Baktat, Efe Fırat, Yayla, Sera, Namlı, Türkel gibi Türk gıda üreticilerinin yanı sıra Avusturya pazarında Etsan ve Orient başı çeken iki firma olarak biliniyor.
CEYLON ÇAYINI TANITTI
Bakan, 1986 yılında Ceylon çayını Avrupa’ya ithal eden ilk işadamı oldu. Çernobil facisasından sonra Türk çaylarına duyulan güven sarsılınca, Ceylon çaylarına yönelen Bakan, gıda piyasısına ismini çay ile vurdu. Orient, Avrupa’nın en büyük çay ithalatçılılarından biri.
Bugün Avrupa’daki Türklerin büyük bir çoğunluğu da Ceylon çayı tüketicisi olmasında Orient’in büyük rolü var. Halen Avrupa’da Ece, Karedeniz, Colombo, Keyif, Anadolum markalarıyla çay satan Orient, çay satışı konusunda pazarın liderlerinden.
Avrupa pazarında et ve süt ürünlerinden sonra Türklerin en çok tükettiği üçüncü ürün zeytin. Ece markasıyla kendi zeytinlerini de üreten Orient, Manisa’nın Akshisar ilçesindeki fabrikasında ürettiği zeytinleri Avrupa piyasasına sunuyor. 1,5 milyon Euro ($2.2 milyon) yatırımla kurulan fabrikadan 26 ülkeye zeytin ihracatı yapılıyor. Türkiye’de bir dönem süpermarket açarak perakende sektörüne de giren Orient, büyük finansal krizin yaşadığı 2001 yılında işi devrederek piyasadan çıktı.
Halen Viyana’daki merkezinde 20 çalışanı bulunan Orient, kendi markasıyla üretim yaptırdığı fabrikalarında yaklaşık 350 kişiye istihdam sağlıyor. Bakan, Kuzey Amerika pazarına da peynir üretimine başladıklarını söylüyor. Kanada’ya satılan peynirlerin zamanla kendine yer edineceğini ifade ediyor. Orient’in kuruluşunda yer alan, Rafet Fırat ve Şahin Tekiner halen Avusturya’da başka işlerle meşgul. Mustafa Bozdemir ve Arif Altunbaş ise Türkiye’ye dönmüş. Bakan’ın bir kız, bir erkek iki çocuğu bulunuyor ve şirkette artık ikinci neslin yavaş yavaş bayrağı devralmaya başladığını söylüyor.
{gallery}ayhan_bakan{/gallery}