Perinçekin İmdadına Dink Kararı Yetişti

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Halen Ergenekon Davası tutuklularından olan İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, 2005 yılında İsviçre‘nin Winterthur kentinde düzenlenen bir konferans sırasında, "Ermeni soykırımı emperyalist bir yalandır" dediği için, İsviçre mahkemelerince "ırkçı ayrımcılık" yaptığı gerekçesiyle tazminat ödemeye mahkum edilmişti. İsviçre mahkemelerinin gerekçeli kararında, "Ermeni soykırımı" iddiaları için "tarihi olgu" tanımı yapılmıştı. Lozan Mahkemesi Perinçek‘i 90 gün hapis cezası karşılığında, her günü 100 İsviçre Frangı olmak üzere 9 bin İsviçre Frangı para cezasına çarptırmış ve bu cezayı iki yıl tecil etmişti.

Mahkeme, ayrıca 3 bin frank para cezası verdiği Perinçek‘in, sembolik olarak bu ülkedeki Ermeni cemaatine 1000 frank, davayı açan Ermeni cemaati lideri Sarkis Şahinyan‘a da 10 bin frank ödemesini öngörmüştü. İsviçre Federal Mahkemesi‘nin de Lozan Mahkemesinin kararını onaylaması üzerine Perinçek davayı 2008 yılında AİHM‘e taşımıştı.

İçtihat oldu

Davayı esastan inceleyen AİHM karar aşamasına geldi. Dava sonucuyla ilgili hazırlanan dosyaya, daha önce AİHM‘de Türkiye‘ye karşı benzer bir davayı kazanan Hrant Dink‘le ilgili karar örnek olarak girdi. Böylelikle Perinçek‘in AİHM‘de imdadına, ölümünden önce büyük tepki gösterdiği Hrant Dink‘in, daha önce aynı kurumda açtığı dava yetişmiş oldu. Perinçek‘in karar dosyasına, Hrant Dink‘in karar dosyasında yer alan, tarihsel olaylar, demokratik toplumlarda özgürce tartışılmalıdır ifadesi yer aldı ve Dink davası içtihat olarak gösterildi.

Özgürce tartışılmalı

AİHM, 2007 yılında suikast sonucu hayatını kaybeden Hrant Dink davasında Türkiye‘yi mahkum etmiş ve Dink ailesine 133 bin Euro tazminat ödenmesine hükmetmişti. AİHM, Türkiye‘nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi‘nin yaşama hakkı, ifade özgürlüğü ve etkili başvuru hakkıyla ilgili maddelerini ihlal ettiğine karar vermişti. Kararda, Hrant Dink‘in "Türklüğe hakaret ettiği" gerekçesiyle yazdıklarından ötürü yargılanıp mahkum edilmesini ise demokratik bir toplumda gereksiz bir ceza olarak değerlendirmişti. "Soykırım" tartışmasına girmeyen ve 1915 olayları terimi kullanan AİHM, bununla birlikte, "demokratik bir toplumda tarihsel olaylar özgürce tartışılmalıdır" hükmünde bulunmuştu.

7 kişilik yargıç heyeti

Hrant Dink davası, Perinçek‘in İsviçre‘ye karşı açtığı davada ‘içtihat‘ oldu. Dava ile ilgili karar dosyası hazırlandı. Dava sonucunun, AİHM‘in ilgili dairesine sunulduğu ve 7 kişilik hakim heyetinin onayına sunulduğu bildirildi. Perinçek kararının birkaç ay içinde açıklanması bekleniyor. Kararın bu haliyle onaylanması, Fransa Senatosu‘ndaki kararın da Avrupa ülkelerinde uygulanamayacağı anlamına geliyor. (Zeynel Lüle / CNN TÜRK / Brüksel)