ABD SBK Holding'in Türkiye'deki Tüm Varlığını İstiyor

User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 

Utah Federal Savcılığı, mahkemeye başvurarak iş insanı Sezgin Baran Korkmaz'ın (SBK) Türkiye'deki varlıklarının ABD tarafından geri alınmasını talep etti. ABD'nin Utah eyaletine bağlı Salt Lake City’de şubat ve mart aylarında görülen yolsuzluk, kara para aklama ve dolandırıcılık davasının Türkiye’yi ilgilendiren kısmında SBK Holding'in adı çıkmıştı. Açıklanan iddianamede, Mormon bir aile olan Kingston Kardeşlerin ABD Hazinesini dolandırarak elde ettiği yarım milyar dolar civarındaki teşviklerin en az 134 milyon dolarının Türkiye'ye gönderildiği görülmüş, iki kardeş de mahkeme süresince haftalarca şahitlik yaparak suçlarını itiraf etmiş ve mahkum olmuşlardı.



2014-2018 yılları arasında Türkiye'ye gönderilen paralar ile SBK'nin kontrolünde ilaç, inşaat ve teknoloji başta olmak üzere birçok farklı yatırımlar yapıldığı ve şirketler alındığı yine kardeşlerin duruşmalarda verdiği bilgilerle ortaya çıkmıştı.

Kingston Kardeşler Türkiye'ye gönderdiği paraların işlem belgeleri de dahil olmak üzere, SBK ve SBK'ye yakın başka Türkiye irtibatları ile ilgili iletişim bilgilerini de Amerikalı savcılarla paylaşmıştı.

Kingston Kardeşler'in Washakie Enerji şirketinin, enerji teşviki dolandırıcılığı yaptığı ve SBK'nın doğrudan ve dolaylı yollarla ortak olduğu Utah merkezli bu şirketin olayın merkezi olarak anılmıştı. Amerikalı savcılar, mahkemeye verdiği listede Washakie'ye bağlı emlaklara el koymak talebini iletiyor.

Aynı duruşmalarda sanık olan ve SBK ile Kingston Kardeşleri tanıştıran ve işbirliği yapan Lev Aslan Dermen de suçlu bulunarak mahkum oldu. Asıl ismi Levon Termendzyan olan Dermen, SBK'nın Türkiye'deki finansörü olarak da biliniyor.

Dava sürecinde edinilen bilgilere göre; 2014 yılından itibaren SBK'ya gönderilen paralarla şirketler alındı, kuruldu ve emlak sektörüne yatırım yapıldı.

Utah Mahkemesine sunulan kayıtlara göre yine Kingston Kardeşlerin Türkiye'de SBK aracılığı ile açtığı firmalardan Set-Ap teknolojinin Kuruçeşme'deki dört, İstanbul'daki iki arsası geri talep ediliyor.

Mahkemeye sunulan dokümanlarda Amerikalı savcılığın talep ettiği SBK'ya ait şirket ve emlakların istediği liste şu şekilde:

Washakie Renewable Energy şirketine SBK Holding A.Ş.'nin borçlu olduğu kredilerin geri ödenmesi.

Set-Ap Teknoloji'ye ait dördü Kuruçeşme'de ve ikisi İstanbul'da bulunan toplam altı gayrimenkul.

Türkiye'nin önde gelen ilaç şirketlerinden biri olan ve 2017 yılında SBK tarafından satın alınan Biofarma İlaç A.Ş.

Kervansaray Hotels (Bodrum)

Blane Teknoloji A.Ş.

Mega Varlık Yönetim

Queen Anne isimli yat

Komak Isi Yalitim Sistemleri Sanayi Stone İşi Yalıtım Sanayi Ve Ticaret

Türkiye adına on yıllardır ABD'de lobi faaliyetleri yapan, Amerikan yetkililerini Türkiye'ye getiren iş insanı Yalçın Ayaşlı'nın da SBK hakkında halen süren bir davası bulunuyor.

Ayaşlı, SBK'nın Ekim Alptekin gibi diğer başka isimlerle birlikte kendi aleyhine Türkiye'de bir kampanya başlattığı ve 'FETÖcü' damgası vurulmaya çalışıldığı, bu şekilde sahibi olduğu Borajet havayolu şirketinin 15 Temmuz sonraki riskli dönemde değerinin düşürülmeye çalışıldığı şikayetini içeren bir dava bu. SBK bu dava da ağır suçlamalara muhatap. (Kaynak -  Ahval.com)

Facebook

Youtube