Mehmet Yeşilbaş, Libya’dan Amerika’ya, milyar dolarlık hastane projelerinden üniversite inşaatlarına kadar sayısız projede yönetici mühendis olarak görev aldı. İzmir Şehir Hastanesi, Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi, Libya Tripoli de Havaalanından, Saray Projelerine, New Jersey Hovanian Enterprises condominium projeleri olmak üzere ticari, konut, depo ve ofis ve eğitim yapı projelerinde üst düzey yönetici olarak çalıştı. ABD’de farklı büyüklükte inşaat projelerinde imzası olan Yeşilbaş, Merco LLC, Hovanian Enterprises, Lehman Brothers, Pella, Andersen gibi büyük firmalara Project Management ve Contractor olarak hizmeti verdi. MYARGE A.Ş., kurucu ortağı Mehmet Yeşilbaş, Uludağ Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden 1994 yılında mezun oldu. ‘’İlkokul beşten itibaren her yaz bir meslek öğrenmeyi hedefledim. Babamın otobüs firmasında başladığım ofis işlerine, ortaokulda cam fabrikasında, elektronik işinde, torna tesviye ve konfeksiyon sektörlerinde dönemlik çalıştım. Ancak rahmetli babam hiçbir aile üyesini çalışmaya yönlendirmedi. Bu kendi tercihimdi,’’ diyor.
Üniversite mezuniyeti sonrası ilk işi İstanbul’un Bahçeşehir ilçesinde bir toplu konut projesi oldu. 1996 yılında askere gitti. Askerden geldikten sonra Beylikdüzü’nde 180 dairelik bir inşaat projesinde mühendis olarak çalıştı. İçdaş çelik demir fabrikasına inşaat genel yöneticisi olarak geçti, üç yıl çalıştı. Liman, haddehane, çelikhane, soğutma kuleleri, havalandırma sistemleri, gemi tadilatları gibi birçok ağır endüstriyel yapı projesini tamamladı.
MERHABA AMERİKA
Çelik fabrikası tozundan yorulan Yeşilbaş, Amerikalı bir arkadaşının tavsiyesi New York’a dil okuluna geldi. Çalışma izni vizesini alıp Florida Miami Beach’te 21 katlı Murano kulelerinin cephe yapımında çalıştı. Aynı dönemde New Jersey’de pencere yenileme, dış cephe kaplama, ek bina ve sıfırdan inşaat işleri yaptı. ABD’nin en büyük inşaat şirketlerinden Hovanian’ın New Jersey’deki 24 ünitelik bir condominium projesinde alt yüklenici olarak çalıştı. Çalışma vizesinin bitmesine yakın, 2008’in sonunda Türkiye’ye döndü. Ancak ABD ile iş bağlantılarını koparmadı.
İstanbul’a dönünce, Türkiye’nin o dönem en pahalı konut projesi olan L'ist Istinye Suites’te işe başladı. 150 evden oluşan evlerin her biri o dönem 2 milyon euro üzerinden satıldı. Kısa süre İkitelli Organize Sanayi’nde Eskoop şirketinde inşaat kontrol müdürlüğü yaptı. İş sahiplerinin Etiyopya’da birtakım projelerinin geliştirilmesi konusunda ön çalışmalar yaptı.
KADDAFİ’NİN İKTİDARDAN DÜŞÜŞÜNE ŞAHİT OLDU
Aldığı bir iş teklifi üzerine, Libya’daki en köklü Türk müteahhitlik firmalarından Yaşar Özkan Holding'e transfer oldu. Kaddafi’nin oğlu Mutasım Kaddafi’nin saray inşaatı, lojistik merkezi, Tripoli VIP Airport projelerinde çalıştı. 650 kişinin çalıştığı holdingde büyüklüğü 300 milyon dolarlık inşaat projelerinin genel koordinatörlüğünü yaptı. Kaddafi’nin devrilmesi sonrası şirket çalışanları tüm ekipman ve işleri bırakıp Libya’yı Türk Askeri kargo uçakları ile terk etti.
ACIBADEM ÜNİVERSİTESİ
Türkiye’nin en büyük hastane zincirlerinden birinin sahibi olan Acıbadem Grubu’nda işe başladı. Gruba bağlı Göztepe Şafak, Yeşilköy International ve Ankara hastanelerinin inşaat işlerine merkezden teknik destek verdi. Ataşehir'deki Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi projesinin temelden bitimine kadar iki yıl yapımında görev yaptı. 88,000 metrekarelik bu projenin bütçesi 110 milyon doların üzerindeydi.
AVM ve YÜKSEK KATLI OFİS PROJELERİ
Acıbadem’den sonra Akasya AVM, Türkiye Finans Katılım Bankası genel müdürlük binası ve Akasya iş kuleleri yapımında teknik koordinatör olarak çalıştı. İş bitiminde proje maliyetini düşüren ‘’değer mühendisliği’’ sistemini devreye soktu. Bu projede Yaklaşık 100’e yakın alt yüklenici ihalesine çıktı. 350.000 m2’lİk AVM ve 59.000 m2’lik ofis kuleleri projeleri 1,5 yıl içinde tamamlandı.
Yeşilbaş, ‘’Fark ettim ki İstanbul'un trafiği beni işten daha fazla yoruyordu. Bir arazi alıp Kalkan’a yerleşmeye karar verdim. Kendimize ev yapalım diye gittik ama başka arsa sahiplerine proje ve inşaat yönetim hizmetleri vererek sayfiye hayatına yumuşak geçiş yaptık’’ diyor.
Profesyonel iş hayatına 2017 yılında yeniden dönen Yeşilbaş, Türkerler-Gama Grubu’nun İzmir ve Kocaeli’nde inşa ettiği iki projesi için genel müdür yardımcısı ve teknik koordinasyon müdürü pozisyonu ile işe başladı. Şantiyeleri denetleyip mali yapılarını kontrol ediyordu. Bir merkezden başka illerdeki çoklu projelerin yönetimi ve anlık denetlenebilmesi için ilk kez yazılım işlerini inşaat sektörüne uygulamaya başladı. ‘’Şeften, mühendise sistemin tüm kullanıcılarına eğitimler vererek sistemi zamanında ve eksiksiz devreye aldık. Bu alanda bir ilki ve imkansızı başardık,’’ diyor.
İzmir’de 675 bin metrekare alana 1,1 milyar euro yatırımla yapılan hastanenin, tasarım proje müdürü olarak görev yaptı. Hastanenin biyomedikal, mimari, statik, elektrik, mekanik, iç mimari sistem tasarımlarını geniş bir ekip ile oluşturup, koordine etti. Kendi kadrosunda yaklaşık 27 teknik personel olan Yeşilbaş İzmir'deki hastane işinde çalışırken, aynı grubun Kocaeli ve Ankara’da inşa ettiği diğer şehir hastanesi projelerine de referans olacak hizmetler verdi. Türkiye’nin ilk laminer akışlı genel cerrahi ameliyathanesi bu projede planlandı. Uluslararası akreditasyon gerektiren, dünyada çok nadir hastanede bulunan bir sistem. Hasta ve doktor arasında görünmez bir hava perdesi ile tüm ameliyathanede düzenli bir hava akışı sağlıyor.
Yeşilbaş, ABD’deki residential ve ticari projeleri ile de yakından ilgileniyor. Son olarak Türkiye’de Diyarbakır’ın Çüngüş ilçesi hükümet konağı inşaatı ile altyapı ve çevre düzenlemesi kamu projesini üstlenen MYARGE A.Ş., İzmir’in Sığacık ilçesinde 42 dönüm üzerine özel havuzlu 48 villa inşaatına yakında başlıyor.
ABD ve Türkiye’deki inşaat deneyimlerini karşılaştıran Yeşilbaş, ‘’Amerikan yapı standardizasyon ve denetim sistemi imalat hatalarının azaltılmasında gerçekten etkin ve verimli. Ancak inşaat işleri için müteahhitler ile anlaşma yapılırken ciddi hatalar yapılıyor. Ev sahipleri yaptıracağı işin ön keşfini çıkartmadan müteahhittin hazırladığı fiyat teklifini doğru veri kabul edip, onun üzerinden pazarlık yapıyor. Ve genelde mülk sahibi ile müteahhit iş sonunda davalık oluyor. Hesaplayamadığın ve planlayamadığın hiçbir işe başlanmamalı. Biz aktif inşaat faaliyeti yanında birçok proje için keşif ve maliyet analizi hizmeti sunarak mülk sahiplerinin işini kolaylaştırıyoruz,” diyor.
“Yanlış hesap Bağdat’tan döner” diyen Yeşilbaş, ‘’Bizden keşif ve analiz hizmeti almış hiçbir mülk sahibi iş sonunda sürpriz ile karşılaşmadı. Her işin gerçek bir maliyeti ve makul bir karı vardır. Bu değerin altı ya da üstündeki sözleşmeler taraflardan birine doğal olarak zarar verir. İşin yaklaşık malzeme ve işçilik tutarı, teknik niteliklerin kontrol edilmesi ve bölgeye göre yaklaşık maliyetini öğrenmeden sözleşme yapmamanızı öneriyoruz’’ diyor. KONTAK: www.myarge.net Soru ve talepler için This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. (Fotoğraflar: Koray Kasap)