Amerikan Yatırımcılarının Gözü Çıkacak Teşvik Yasasında

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Amerikan Şirketler Derneği (ABFT) Amerikan Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Rahşan Cebe, Türkiye'de yeni yatırımlar planlayan ABD'li şirketlerin de hükümetin açıklayacağı teşvik sistemini beklediğini bildirdi. Rahşan Cebe, yaptığı açıklamada, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'un geçen hafta ülkedeki ticaret odalarını biraraya getirerek toplantı yaptığını belirtti. ABD hükümetinin ticareti artırmak için seferberlik başlattığını ifade eden Cebe, ''Türkiye bu noktada da ABD için çok önemli'' dedi.


 


Türkiye'de birçok sektörde yatırımları devam ABD'li şirketlerin yeni yatırımlar için teşvik ve vergi sistemlerinde düzenleme beklediklerini dile getiren Cebe, yatırımların artması için Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı ve bakanlıklarla yakın çalışma yürüttüklerini söyledi. Türkiye'de yatırımların önünü açmak için çeşitli düzenlemelerin hayata geçirildiğini, hükümet tarafından açıklanacak yeni teşvik sisteminin de yatırımcılar tarafından heyecanla beklendiğini kaydeden Cebe, şöyle konuştu:

''Türkiye bölgesel etki alanı ve yatırım potansiyeliyle ön plana çıkan ülkelerden biri. Arap Baharı sürecinde olanlar ve bu ülkelerdeki ekonomik çalkantı nedeniyle Türkiye'nin önemi artıyor. Ülke olarak ekonomik hacmimiz ABD'nin eyaletlerinden küçük olabilir ama etki alanımız, potansiyelimiz çok büyük. Potansiyeli her geçen gün artırıyoruz. Başbakanlık Yatırım Ajansı ile birlikte diğer ülkelerin ajanslarıyla ciddi mücadele veriyoruz. Teşviklerin çıkmasını bekliyoruz. Teşvikler yatırımların artması için çok faydalı olacak. ABD'li yatırımcılar, herkes yeni teşvik sistemini bekliyor.''

Yabancı yatırımların artması için Türkiye'nin diğer ülkelerdeki vergi ve teşvik sistemiyle rekabet etmesi gerektiğini belirten Cebe, ''Türkiye diğer ülkelerin teşviki nasıl uyguladığına, vergi sisteminde neler yaptıklarına bakmalı'' görüşünü dile getirdi.

TİCARET HACMİ ARTIŞI
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile ABD Başkanı Barack Obama'nın görüşmelerinde ''iki müttefik ülkenin ticaret hacminin de geliştirilmesi yönündeki görüş birliği'' ve ortaya koydukları vizyonun yatırımları artırdığını anlatan Cebe, ''Ticaret hacminin gelişiminde ileri gitmek istiyoruz. Hükümet de aynı şekilde ilerliyor. Türkiye dünyada ekonomide yüksek noktalara geliyor. Türkiye'ye daha fazla yatırım yapılmasını istiyoruz'' diye konuştu.

Türkiye'de ''vergi, üretimdeki yüksek maliyetler ve bürokrasinin'' yatırımları olumsuz etkilediğini anlatan Cebe, vergi indirimi ve maliyetlerin azaltılmasının ABD sermayeli yatırımcılar için de cazibe yaratacağını vurguladı.

Cebe, ''Üretimdeki vergi konusunda sıkıntımız var. ABD'li global şirketler buna bakıyor. Üretimi yapmaları halinde elde edecekleri faydaya bakıyorlar. Türkiye'de iş gücü ucuz değil. Vergi sistemiyle de yatırımlar teşvik edilmeli. Hükümet bu konuda da ciddi çalışma yürütüyor. Ülkenin kalkınması için bu yöndeki çalışmalar çok önemli'' ifadesini kullandı.

ABD'li firmaların İstanbul'da çok önemli yatırımları bulunduğunu, sanayi ve enerji sektörüne yönelik çeşitli arayışların da sürdüğünü belirten Cebe, sağlık, mimarlık ve hukuk alanında faaliyet yürüten ABD'li şirketlerin de Türkiye'de ofisler açtıklarını sözlerine ekledi.

AA

Facebook

Youtube