Türkiye, ABD İle Serbest Ticaret Antlaşması İçin Bastırıyor

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
Başbakan’ın ABD gezisi ekonomiye yaradı... Heyetler arasında yapılan görüşmelerde serbest ticaret anlaşması çalışmalarına başlanması kararı alındı. İlk olarak yüksek düzeyli bir komisyon oluşturulacak. Yakın zamanda toplanacak komisyon olası bir anlaşmanın etkilerini araştıracak. Türkiye, ABD ile Avrupa Birliği (AB) arasında yakında görüşmelere başlanacak Serbest Ticaret Anlaşması dışında kalmak istemiyor. Ancak bu konuda AB’den yapılan açıklamalardan tatmin olmayan hükümet, ABD ile Türkiye arasında Serbest Ticaret Anlaşmasının ilk adımını attı.
Başbakan Erdoğan’ın ABD ziyareti dolayısıyla heyetler arasında yapılan görüşmelerde iki ülke arasında anlaşma çalış   malarına başlanması kararı alındı. Obama ile düzenlediği ortak basın toplantısının ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD Ticaret Odası’nda düzenlenen yuvarlak masa toplantısında, Türk ve ABD’li işadamlarına hitap etti. Türkiye’nin ABD ile ilişkilerde çok farklı, çok iyi bir noktada olduğunu vurgulayan Erdoğan, amaçlarının bir yandan diyalog ve işbirliğini geliştirip ticaret hacmini ve karşılıklı yatırımları dengeli bir şekilde artırmak, öte yandan halkların ve işadamlarının birbirlerini daha iyi tanımalarını sağlamak” olduğunu söyledi. Obama’nın dört yıl önceki Türkiye ziyaretinde temeli atılan ‘model ortaklık’ anlayışının “işbirliğinin kendine özgü niteliğini, derinliğini ve çok boyutluluğunu” ifade ettiğini söyleyen Başbakan Erdoğan, “İlişkilerimizin her boyutta geliştirilmesi, derinleştirilmesi ve güçlendirmesi için temas ve çabalarımız sürüyor” şeklinde konuştu.

20 MİLYAR $ YETMEZ
Türkiye ve ABD arasındaki ekonomik mekanizmaların başarıyla işlemesinden memnun olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, ABD ile 2012 sonu itibariyle ticaret hacminin 20 milyar dolar seviyesinde olmasını potansiyelin altında görerek, “Bunun çok daha üstüne çıkmamız gerekiyor” diye konuştu.

Kim ne derse desin Türkiye yerli otoyu üretecek
ABD’li işadamlarını Türkiye’ye, ekonomiyi anlatarak davet eden Başbakan, Galataport ve havalimanı ihalelerini örnek gösterdi. Erdoğan, “Galataport ihalesi yaptık, 702 milyon dolar daha kısa sürede bitecek. Havaalanı yaptık, medya bunlara ‘Çılgın Türkler’ dedi, bizde ‘Çılgın Türkler’ vardır bazen kaderi değiştirirler” diye konuştu. Türkiye’nin dünyada Çin’in ardından enerji talebi en hızlı artan ülke olduğunu vurgulayan Erdoğan, “Türkiye’nin dünyada 16. büyük otomotiv üreticisi ve Avrupa’nın en büyük ticari araç üreticisi olduğunun altını da burada çizmek istiyorum. Ama hedef şu Türkiye kendi otomobilini de üretecektir. Kim ne dersin bu da olacak.

‘Çok çok iyi bir toplantı’
Toplantıya katılan ABD Başkan Yardımcısı Biden, ABD Başkanı Barack Obama ve Erdoğan’ın, bu süreçte ABD ile Türkiye arasında serbest ticaret anlaşmasına doğru çalışma yönünde çabalara başlama kararı aldığını bildirdi. Beyaz Saray’daki Kabine Odası’nda Başbakan Erdoğan’la yaptıkları görüşmeyi ‘çok çok iyi bir toplantı’ şeklinde nitelendiren Biden, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı uzun süredir tanıdığını ve hayranlık duyduğunu belirterek, “İnanılmaz derecede zor bir bölgede harikulade bir iş çıkardı” dedi. Biden, iki ülkenin güvenlik ve ekonomik refahının birbirine tamamen bağlı olduğunu belirtti.

ABD birinci olsun
ABD şirketlerinin Türkiye’ye artan ilgisinden memnun olduklarını kaydeden Başbakan Erdoğan, “2003-2012 yılları arasında ülkemize gelen 123 milyar dolarlık uluslararası doğrudan yatırım arasında ABD, 8.5 milyar dolara tekabül eden yüzde 8.4’lük payıyla 3. sırada yer alıyor. Biz isterdik iki ABD bu listede birinci sırada yer alsın ve açık ara alsın. Amerika’nın aslında bunu yapması lazım. Model ortaklık kolay değil” diye konuştu.

400 milyon dolar geldi
BAŞBAKAN Erdoğan özlerini şöyle sürdürdü: “2012 itibarıyla ABD’nin ülkemize yönelik yabancı yatırımı 400 milyon dolar tutarında kaldı. Çok düşük. ABD’li yatırımcıların ülkemizin ekonomik dostu ve siyasi ekonomik bakımdan istikrarlı ikliminden yararlanmasını istiyoruz. Türkiye güvenli bir limandır.”

Türkiye neden serbest ticaret için bu kadar ısrarcı?
ABD ile AB arasında imzalanması olası olan bir serbest ticaret anlaşması, Türkiye’nin ABD ile olan ticari ilişkilerine büyük zarar verecek. Bunun nedeni de 1996 yılında devreye giren Gümrük Birliği Anlaşması. Bu anlaşmaya konulan bir maddeyle, Türkiye, AB’nin serbest ticaret anlaşması imzaladığı ülkelere tek taraflı olarak gümrükleri indirmeyi taahhüt ediyor. Fakat bu uygulama tersi durumda geçerli olmuyor. Yani ABD Türkiye’ye mal satarken gümrük vergisi ödemezken, Türkiye ABD’ye mal satarken gümrük vergisi ödemeye devam ediyor.

Önce komisyon sonra anlaşma
ABD Ticaret Odası’nda verilen özel yemekte konuşan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, görüşmelerde önemli kararlar alındığını vurgularken şöyle devam etti: “Şimdi ABD ile Türkiye arasında serbest ticaret anlaşmasıyla ilgili bir etki değerlendirme çalışması yapmak üzere yüksek düzeyli bir çalışma komitesi komisyonu oluşturduk. Komisyon çalışmalarına yakında başlayacak. Aramızda yapacağımız çalışmalarla inşallah önümüzdeki süreçte ABD ile Türkiye arasında bir serbest ticaret anlaşması müzakerelerine başlanması bu çalışmaların arkasından gelecektir.”

K. Irak’ta 19 ülke var, ihlal eden tek Türkiye mi?
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a Washington ziyaretinde eşlik eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, burada kendi muhataplarıyla da bazı temaslarda bulundu. Türkiye’nin Kuzey Irak Bölgesel Kürt yönetimiyle enerji anlaşmaları yapmasına yönelik eleştirilere cevap veren Bakan Yıldız şunları söyledi: “19 ülke ve 39 firma var, o yüzden Irak Anayasası onların yaptığı işlerde ihlal edilmiyor da Türkiye’nin yaptığı işlerde mi ihlal ediliyor. Bu doğru bir yaklaşım değil.“

Facebook

Youtube