Göstericiler ABD Kongresi'ni 'İşgal' Etti

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
ABD'de "Washington'u İşgal Et" protestocuları sürpriz bir şekilde girdikleri ABD Kongresi'ni birkaç dakikalığına "İşgal" etti. Yaklaşık 2 aydır çadır kurdukları Özgürlük Meydanı'nda sabahın erken saatlerinden itibaren hazırlıklara başlayan protestocular, polisin dikkatini çekmeme adına kongre binasına yürüyüşlerine küçük gruplar halinde başladı. Birbirlerinden 3-5 dakika arayla kongrenin senato çalışma binalarından Dirksen'e giren protestocular, daha sonra koridorlarda üzerlerini değiştirip protesto tişörtlerini giydi.

Binanın holüne gelen protestocular, burada pankartlarını açıp slogan atmaya başladı. “Biz yüzde 99'uz, kongre yüzde 1'i temsil ediyor” gibi sloganlar atan protestoclar, daha sonra basın açıklaması yaptı. Binadaki çalışanların ara katlar ve merdivenlerden izlediği eylemde kongre polisi de herhangi bir olaya karşı hazırda bekledi. Protestocular, Kongre polisinin yaptıkları eylemin kanuna aykırı olduğu yönündeki uyarılarının ve son yapılan ikazın ardından slogan atmaya devam ederek kongre binasından ayrıldı.

BAŞKENTİN EN İŞLEK CADDESİNİ İŞGAL ETTİLER
Kongre binasının önünde de slogan atmayı sürdüren grup, daha sonra kaldırımda yürüyüşe geçti. Ancak “yollar kimin? bizim” sloganlarının ardından kaldırımdan inip anayolda yürümeye başlayan göstericilere polis arabaları ve motosikletli polisler eşlik etti. Kongrenin ana binasının önüne yürüyen göstericiler polisin kendilerine müdahale etmemesinden cesaret alarak bu kez de temsilciler meclisinin çalışma binasının önüne gitti.

Burada da yine temsilciler meclisi üyelerine açıklamaları ve sloganlarıyla seslerini duyurmaya çalısan protestocular, ardından şehrin en işlek caddelerinden Pennsylvania Bulvarı'nda yürüyüşe geçti.

Washingtonlıların merakla izlediği, bazılarının da destek verdiği yürüyüşte göstericiler, caddedeki Basın Müzesi'nin önünde durarak, duvarında yazılı olan Amerikan Anayasasının 1. ek maddesini hoparlörden okudu.

Göstericiler, eylemlerinin sonunda Özgürlük Meydanı'nda bekleyen diğer arkadaşları tarafından sevinç gösterileriyle karşılandı.

BEYAZ SARAY'IN ÖNÜNE SEMBOLİK ÇADIR
Grup daha sonra yine polis ekiplerinin eşliğinde Beyaz Saray'ın önüne geldi. Burada üzerinde “işgal”yazılı ABD bayrağı açan protestocular, “yüzde 99'u” temsilen sembolik çadır kurup içine oturdu. Göstericilerin Beyaz Saray önündeki eylemi de olaysız sona erdi.

“TUTUKLANACAĞIMIZ İÇİN ENDİŞE EDİYORDUK”
Göstericiler, sabahın erken saatlerinden itibaren protestolarını izleyen AA ekibine eylemlerini değerlendirdi.

“Washington'ı İşgal Et” grubunun direktörlerinden Margareth Flowers, eylemin beklediklerinden çok daha başarılı geçtiğini söyledi.

Kongre binasına girdiklerinde tutuklanabilecekleri endişesi taşıdıklarını belirten Flowers, “ancak polis gayet saygılı davrandı. Eylemimiz çok başarılı geçti. Bundan da cesaret alarak temsilciler meclisine de gitme kararı aldık. Orada da sesimizi duyurduk” dedi.

Eylemcilerden Kristen da ülkedeki gelir dağlımındaki eşitsizlik nedeniyle bu eylemlere katılmak istediğini söyledi. Eylemleri sırasında kongre üyelerinin veya ofis çalışanlarının kendilerini duymak istemediğini, ancak kamuoyunun kendilerini dinlediğini ve protestoların farkına vardığını düşündüğünü belirten Kristen, gösterilere devam edeceklerini belirtti.

50'li yaşlarda olan Karen adlı diğer bir eylemci de protestolarını çok başarılı bularak “eylemimiz sırasında ofis çalışanları pencerelerinden bizi izledi. Bizlerin sloganlarını duydu. O nedenle bu eylemi başarılı buluyorum çünkü sesimizi onlara duyurduk” dedi.

Protestoları sırasında birçok ofis çalışanının kendilerini izlemesinden memnun olduklarını dile getiren diğer bir eylemci Kenn de “Etki yarattığımızı düşünüyorum” diye konuştu. (AA)

Facebook

Youtube