ABD Ordusunu Küçültüyor

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
Kemer sıkma önlemleri baskısı altındaki Obama hükümeti orduyu daha çevik ve daha esnek hale getirmeyi hedefleyen bir strateji açıkladı. Savunma stratejisi de tehdit algılamalarını Orta Doğu odağından Asya'ya kaydıracak biçimde yeniden şekillendiriliyor. ABD Başkanı Barack Obama, orduyu küçültme planlarını açıkladı. Pentagon'da Savunma Bakanı Leon Panetta'yla bir basın toplantısı düzenleyen Obama, kapsamlı savunma stratejisini açıklarken, ABD'nin 10 yıldır devam eden savaş döneminin ardından yeni bir sayfa açtığını ve geçiş dönemiyle karşı karşıya kaldığını söyledi.

Obama, ABD'nin dünyadaki gücünün temelini oluşturduğunu vurguladığı ülke içinde ekonomik gücünü yenilemesi gerektiğini vurgularken, ''Buna mali durumumuza bir çekidüzen vermek de dahil'' dedi.

Obama, yeni stratejinin ''uzun dönemli askeri operasyonlarla ulus inşaası'' yaklaşımına son vereceğini, artık Pentagon'un ''daha küçük, konvansiyonel kara güçlerine dayalı'' bir ulusal güvenlik stratejisi izleyeceğini kaydetti. ABD Başkanı, ''Ama dünya şunu bilmeli. ABD, daha çevik, daha esnek ve her türlü duruma ve tehdide karşı hazır ordusunuyla askeri üstünlüğe sahip olmaya devam edecektir'' dedi.

Uzmanlara göre, yeni strateji Amerikan ordusunun aynı anda iki savaş icra edebilme kapasitesinden de vazgeçmesi anlamına gelecek. Pentagon önümüzdeki 10 yılda savunma bütçesinde 450 milyar dolarlık tasarruf yapmayı planlıyor.

Kongre'nin geçen yıl bütçe kesintileri konusunda uzlaşmaya varamaması nedeniyle 500 milyar dolarlık bir kesinti de 2013'te gündeme gelecek.

ÇİN ODAKLI YENİ STRATEJİ
BBC Diplomasi Editörü Jonathan Marcus, ABD'yi yeni stratejiye yönelten üç faktör olduğunu söylüyor. Bunlardan birincisi kemer sıkma önlemleri baskısı altındaki hükümetin savunma bütçesinde kesintiye yönelmesi.

İkincisi Irak'taki muharip güçlerin ayrılması ve Afganistan'daki Amerikan askeri sayısında azalmaya gidilmesinin yarattığı fırsat. Üçüncüsü de, Amerika Birleşik Devletleri'nin savunma politikasını Orta Doğu'dan Asya'ya yönlendirme planları.

Pentagon'un hava ve deniz savaşları üzerine odaklanacağına işaret eden Jonathan Marcus, ''Hedef Asya-Pasifik bölgesinde güçlenen askeri bir oyuncuyu kuşatma kapasitesi olan bir ordu yaratmak olacaktır. Kimse açık bir şekilde ifade etmiyor, ama akıllarındaki ülke Çin'' diyor.
       

Facebook

Youtube