ABD Kongresinin Çalışmaları Eleştiriliyor

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Amerika’nın mali sorunları çok ciddi; ancak bunların aşılması için Washington’daki siyasi çekişmeye son verilmesi gerekiyor. Bu da şu an için uzak bir ihtimal. Ekonomik zorlukların aşılamadığı Amerika’da Kongre‘deki siyasetçilerin uzlaşmaz tutumu Amerikalılar’ı hayrete düşürmüş durumda. Bir seçmen şöyle konuşuyor: "Demokratlarla Cumhuriyekçiler birlikte çalışmıyorlar. Birbirlerine karşı çalışıyorlar. Bu çok saçma bir durum."


Bir başka Amerikalı şunları söylüyor: “Bir şey başaramıyorlar, çünkü sürekli tartışıyorlar…” Washington’daki kilitlenmenin nedeni, Temsilciler Meclisi’ni muhalefetin; Senato’yu iktidar partisinin kontrol etmesi. Tabii Washington’daki siyasetçilerin inatlaşması küresel anlamda Amerikan mali sisteminin konumuna büyük zarar verdi. Geçen yıl Amerika borçlarını ödeyemez duruma düşmek üzereyken bile Kongre üyeleri aylarca çekişmeye devam etti.

Cumhuriyetçiler bütçe kesintilerinin arttırılmasını istiyordu. Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner sık sık şunları söyledi geçen yıl: "Amerikan yönetimine daha fazla ödenek tahsis etmek, bir kokain bağımlısına uyuşturucu vermek gibi bir şeydir." Demokratlar ise Cumhuriyetçiler’i zenginleri korumakla suçladı. Demokrat Temsilciler Meclisi üyesi ve eski Meclis Başkanı Nancy Pelosi şöyle konuştu: “Kongre üyeleri Amerika’nın en yoksul öğrencileri için eğitim ödeneğini kesme konusunda ısrar ederken zenginlerden bir kuruş vergi istenmiyor.”


Demokrat Partili Başkan Barack Obama 10 yıl içinde 4 trilyon dolar tasarruf yapılmasını öngören bir plan hazırladı. Ancak müzakerelerin sonunda iktidarla muhalefet, bunun yarısı üzerine anlaşabildi. Çekişme sırasında Amerikan yönetimi borçlarını ödeyemez duruma düşmenin eşiğine gelmişti. Sonuçta, Standard and Poors kredi derecelendirme kuruluşu Amerika’nın kredi notunu kırdı.


Standard and Poor‘s şirketinden John Chambers açıklıyor: “Washington’daki siyasi tıkanıklık nedeniyle Amerikalı yetkililerin mali sistemi sağlıklı bir seyre sokamayacakları sonucuna vardık. Sebep, Washington’daki siyasi tıkanlığın aşılamamasıydı. Başkan Obama şöyle konuştu: “Siyasetteki uzlaşmaz yaklaşım nedeniyle Amerikan Kongresi hiçbir iş yapamıyor, hiçbir işten sonuç alamıyor.”


New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg şu yorumda bulundu: “Ekonomize en büyük tehdit Avrupa’daki istikrarsızlık veya Çin’in para politikası değil, siyasetçiler arasındaki partizanlık ve siyasi korkaklıktır.” Amerika’nın mali sorunları çok ciddi; ancak bunun aşılması için Washington’daki siyasi çekişmeye son verilmesi gerekiyor. Bu da şu an için uzak bir ihtimal olarak görünüyor. (Michael Bowman, Washington, DC, VoaNews)



 

Facebook

Youtube