Beyannamenizi İncelemeden Korumak İçin 10 Tavsiye

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Ozan Bacak, CPA - IRS ile çekişme ihtimalinizi azaltacak adımlar mevcuttur. Genel olarak çoğu kimse IRS ile kavgalı olmak istemez. IRS İncelemeleri bu yuzden korkutucudur ve bu konuda yuzlerce tavsıye duyarsınız. Incelemeleri tetikleyen unsurlar çok fazla olsa dab u şansı azaltmak için veya inceleme sırasında IRS ile olan görişmelerinizi daha acsız geçirmeniz icin bilmeniz gereken bazı basit kuralar vardır. Bu kuralların bir garantisi yoktur. Fakat “Falanca şöyle dedi. Filanca şöyle yapmış bir şey olmamış” tarzı kulaktan dolma bilgierden daha faydalı olacağını düşünüyorum.


 

1. Tuhaf Masraf Düşüşlerinden Kaçınınız
Bunu açıklamaya fazla gerek olmasa da bır kaç satır yazmak isterim. Tahmin edebileceğiniz gibi vergilerden düsşebilceğimiz masraflar IRS kural ve kanunları ile sınırlıdır. Sadece size mantıklı gelmesi o masrafın düşülebileceği anlamına gelmez. “Ama kedi kumu.maması çok pahalı, düşebilmeliyim” diyeilirsiniz fakat bu masrafları düşebilmek icin bunların gelirinize katkı sağlıyor olması gerekir. Bazı masraf kalemleri *her ne kadar mantıklı ve/veya düşülebilir olsa da- kırmızı bayrak kaldıracaktır. Bunlara örnek olarak home office deduction (ev ofisi masrafarı), Auto Expense deduction (araba masrafları), Unreimbursed Employee Exense Deduction (Geri alınmamış çalışan masrafları), üniforma masraflarını verebiliriz. Özellikle çok sorulan ve genelde “fakat diğer muhasebeci düşmüştü” veya “falan kişi yıllardır düşüyormuş, hiç incelemeye alnmamış” yorumu ile düşülmeye çalışılan bu masraf üzerinde biraz durmak istiyorum. Üniforma masrafları evet, düşülebilir. Fakat yalnızca yaptığınız işin özel bir üniforma gerektiriyor olması –takım elbise özel üniforma değildir!-  ve bu üniformanın günlük hayatta iş dışında kullanımının gereksiz olduğu durumlarda bu masrafı düşebilirsiniz.

Önceki yıllarda kendilerine karşı hiç bir yaptırım bulunmayan lisanssız ve “bana verilen bilgileri işledim, sorumluluğum yoktur” diyerek üzerlerinde risk olmayan beyanname hazırlayan muhasebeciler mukelleflere daha fazla vergi geri dönüşü sağlamak ve bu konuda adını duyurabilmek amacı ile mükellefleri yanlış yönlendirebiliyırlardı. Sonuç itibarı ile vergi beyannamesine imzayı atan mukelleftir ve ana ve son sorumlu bu kişidir. Önceki yıllarda dememin sebebi son yıllarda IRS bu durumu engellemek veya azaltmak amacı ile beyanname hazırlayan kişilere de belli sorumluklar yükledı veya bulunan sorumlulukların kapsamını artırdı. Böylece hem piyasadaki haksız rekabet azalmış oldu hem de sırf geri dönecek vergilerin yüksekliği amaçlanarak doldurulan beyannameler azalmış oldu. Bu yeni kurallarla ümit ediyoruz ki bahsi geçen muhasebeciler sırf kendi gelirlerini artırmak amacı ile halkı yalış bilgilendirmeyi ve asılsız beyanname doldurarak mükellefleri risk altına atmaktan vazgeçerler.
    

Şüpheli veya kırmızı bayrak kaldıracak bir masrafı düşmeden önce kendinize sormanız gereken bazı sorular şunlar olmalıdır;
Bu masrafı gerçekten yaptım mı? IRS çoğu masrafı kanıtlamanızı isterken ödeme kanıtı ister. Bu genelde ya kredi kartı çıktısı veya banka hesabından çıktığı kanıtlanmış (cancelled) check kopyasıdır. Elinizde sadece fatura bulunması bu masrafı yapmış olduğunuz anlamına gelmez.
Elimde bu masrafın düşülürlüğüne dair kanıt var mı?  Örneğin otomobil masrafları. Bu masrafı düşebilmeniz için gerkekli olan kayıtlar (mileage and expense log) olmadığı ve otomobilinizi iş amaçlı kullandığınzı kanıtlayamadığınız sürece bu masraf düşüşünün reddedilme riski vardır. Aynı şey home office deduction için de geçerlidir.

Değer mi? Elinizdeki kanıtın yeterli olup olmadığından emin olmadığınız bir masrafı düşmekle olan kazancınızı bir veya daha fazla sene sonra IRS’in bu masrafı kabul etmeyip size ek vergi ve akabinde geç ödeme cezası ve faiz yüklemesi ile oluşacak kaybınız ile karşılaştırın.

Diyelim ki eviniz 1,000 sq ft ve ofis olarak gösterdiğiniz alan evinizin % 10’u. Yılda 15,000 kira ve diğer ev masrafınız var. Bu demektir kı bunun %10unu yani 1,500 dolarını masraf olarak düşebilirsiniz (ev masraflarını düşme koşullarını başka bir makalede açıklayacağım).

Şayet %15 vergi diliminde iseniz bu masrafın sıze sağlayacağı vergisel fayda sadece yaklaşık 225 dolardır. Bu mıktar için ileride bir incelemeyi ve dolayısı ile belki size üç dört katına malolabilecek bir riske giirmeye değer mi? Elinizde kanıtınız var ise ve bu masrafı düşebileceğinizden emin iseniz muhakkak bundan faydalanın. Fakat emin değilseniz bu fayda/risk muhasebesini yapmanızı tavsiye ederim.

2. Bir Profesyonel İle Çalışın Veya Beyanname Programı Kullanın.
Vergi hazırlama programları matemetiksel hatadan uzaktır. Kağıt üzerinde kendiniz hazırlamaktansa bir program kullanın. Bir profesyonelle çalışmak daha avantajlı olabilir. Vergi hazırlama programları genelde bir mülakat tarzı ile soruları sorar ve verdiğiniz cevaplara göre bildirdiğiniz rakamları gerekli formlara taşır. Bunun bir dezavantajı bu programların sizing gerekli kanun ve kuralları biliyor olduğunuzu ve hangi bilginin nereye uygun şekilde koyulacağınızı bildiğinizi varsaymasıdır. Örnek olarak yukarıdaki maddedeki ev ofisi masraflarını alalım. Rogram size soracak: Evinizi ofis olarak kullanıyormusunuz? Çoğu mükellefin otomatik cevabı “Evet” veya hayal gücü biraz daha yüksek ise “Neden olmasın/Kullanıyor olarak göstereyim daha fazla para geri alayım olacaktir.
Yukarıdaki maddeye göre sizce bu bir avantajmıdır dezavantaj mı?
Ev mortgage faizi konusunda da buna benzer bir problem yaşanabilir. Özellikle home equıty loan aldı iseniz ve bu parayı evi yenilemede/geliştirmekte kullanmadı iseniz.

3. Elektronik Bildirim
Electronik bildirim şu andaki koşullarda en hızlı, en masrafsız ve vergi iadesini en cabuk alabileceğimiz yöntem olarak görülüyor. Buna katılmamak elde değil zira elektronik yaptığınız bildirim hiç bir insane eli  değmeden bilgisayar tarafından işleniyor ve her şey hızlı bir şekilde işlem görüyor. Eğer basit bir beyannameniz var ise ve incelemeye takılmak gibi bir kaygınız yok ise izleyeceğiniz yol bu olmalıdır. Şimdi bunun alternatifini inceleyelim. Yai beyannameyi posta ilegöndermeyi. Bu şu demek oluyor; Beyannameniz bir IRS memurunun masasına gidiyor ve o kişi sizing beyannameye girmiş olduğunuz rakamları bir bir kendi programlarına aktarıyor. Dolayısı ile sağlamış olduğunuz bilgilere –ek işlemlerin gerekliliğinden dolayı- ulaşımları zorlaşıyor. O memurun iş yükünü,  dikkatini de göz önünde bulundurursanız bunun neden bir alterative olduğunu çözmek için hayal gücünüzü kullanabilirsiniz. Başka bir bakış açısı olarak memurlar ne kadar meşgul ise incelemeye ayıracakları zamanın o kadar azalacağını düşünebiliriz.

4. Hesaplamalarınızı Kontrol Edin.
Toplama, çıkarma, çarpma ve bölmelerinizi control edin. Matematikte bir hata var ise IRS’ten bir hesaplama düzeltme bildirisi gelecektir. Bu bir inceleme değildir fakat IRS ile yazışmalarınız ne kadar az olursa o kadar iyidir. Sonuç olarak bürokratik bir durum ile karşılaşacaksınız ve size ek iş cıkacaktır. Beyannamenizi gondermeden önce basit bir kontrolle bunun önüne geçebilirsiniz.

5. Gelen Her 1099’u İşleme Alın
Değişik 109 çeşidi vardır. 1099-INT faiz geliri ile, 1099-DIV dividend geliri ile, 1099-G vergi iadesi ile, 1099-MISC çeşitli gelirler ile ilgilidir. Size gelen bu formların bir kopysı da IRS’e gitmektedir. Bu ne demek oluyor? IRS sizin o form (veya formlar) ile bildirilen gelirinizi önceden biliyor. Bu 1098’ler yanş ev mortgage faiz bildirim formları için de işyerinizden gelen W2 formları için de geçerlidir. IRS bilgisayarları ellerindeki bu bilgileri beyannameniz ile karşılaştırır. IRS ile yazışmanın garantili olduğu durumlardan biri bu formlardan birini beyannamenize eklemeyi ihmal etmektir. IRS’in elindeki bilglier de yanlış olabilir fakat bunun itirazını yapabilmeniz için beyannamenizde bildirilmiş olması gerekir.

6. Gereğinden Fazla Bilgi Vermeyin.
Gerekenden fazla bilgi vermekten kaçının. Karmaşık bir beyannameniz var ise dip notlar olarak ek bilgi vermeniz gerekebilir. Kısa. öz, doğru ve gerçeleri yansıtan açıklamalar yapın fakat IRS sonradan istemediği sürece anlaşma kopyaları, banka ekstresi kopyaları vs. göndermeyin. Açıklamalar boş bir kağıtta yapılabileceği gibi  konuya özel IRS formlarında da yapılabilinir.
Bazı açıklama formları (Örneğin IRS veya diğer kurallarının dışına çıkıldığının ve bunun sebeplerinin bildirildiği Form 8275-R formu) bir profesyonele danışmadan doldurulmamalı veya bu pozısyonlar alınmamalıdır.
7. Beyannamenizi Doğru Şekilde Düzenleyin
Beyannamenizi düzenlerken IRS talımatlarına uyun. Bu genelde beyannamenin kendisi ve –varsa- ek formları (Schedule A-Itemizde Deductions, B Interest, C Business, vs.) alfabetik sıraya göre sunun. Numaralı olan formları da numara sırasına göre düzenleyin. Dip notlar ve açıklama formarını en sona bırakın. W2 Belgelerini gereken yerlere iliştirin fakat gereği olmayan formları -1099 gibi-beyannamenize eklemeyin.

8. Ufak Bir Ödeme Talimatı Geldi İse, Ödemeyi Yapın.
Her şeyi doğru yaptığınızı düşünüyor, matematiğinizden emin ve tamamı ile doğru bir beyanname verdi iseniz neden ödeme yapasınız? Buradaki amaç pratiklik. IRS ile tartışmak çoğu zaman fayda sağlamaz ve bir getirisi olmaz. Hatta bazı durumlarda hiç tahmin etmeyeceğiniz sonuçlar doğurabilir. Sisteme girip kayıt oluşturmaktansa ödemeyi yapın ve kafanızı rahatlatın.
Tabii ki kimi için ufak olan bir miktar başkası icin çok yiksek olabilir. Mükelleflerimiz arasında 500 dolar için IRS ile yazışanlar da var, 2,000 dolar için baş ağrıtmaya değmez diyenler de. Bunun bir standard yoktur fakat en azından ödememenin size en faydalı sonucu sağlayacağından emin olarak hareket edin.

9. Düşünmeden Değişiklik Beyannamesi Göndermeyin.
Yukarıdaki maddeye benzer olup tam tersi olan bir durum bu. Bir miktar daha fazla vergi iadesi alacağım diye düzelme beyannamesi verirken iyi düşünün. Düzeltme beyannameleri nispeten daha detaylı incelenir ve başınıza umduğunuzdan farklı sonuçlar gelebilir.

10. Paranızı Geri İstemeyin.
Eğer vergi iadesi alacaksanız –W2 ile çalışıyor ve büyük miktarda vergi iadesi alıyorsanız bu demektir ki sene içinde IRS’e gerektiğinden fazla para gönderiyorsunuz. W4 formu ile bu durumu düzeltin ve elinize sene içinde daha fazla para geçsin- ve bu rakam yüklü bir miktarsa iade almaktansa bu miktarı sonraki senenin vergisine saydırın. Bu şekilde daha az göze batarsınız. Bu normal beyannameler için de düzeltme beyannameleri için de geçerlidir.

Dip not olarak belirtmek isterim ki vergiler ile ilgili sorun çıkmaması garantisi diye bir şey yoktur. Bazen rastgeleincelemeler size denk gelebilir. Bazı beyanname çeşitleri için inceleme riski çok düşuk olsa bile son zamanlarda IRS atağa geçmiş ve kurallara uyumu zorlamak için ceza uygulamalarını artırmış vaziyette.
Beyannamenizi doldururken bu konulara dikkat etmenizi tavsiye ederiz.

 

Ozan Bacak'a ulaşmak için

Bacak, LLC / Atlantic Accounting
417 Totowa Rd (St. James Pl),
Totowa, NJ 07512
Tel: (973) 777-7723  
Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Twitter: @bacakllc   
 

Facebook

Youtube