Türk İşadamı Adil Yargılama İstiyor

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Turk Avenue - New York'ta Amish Marketler zincirinin kurucularından olan ve 4 ay önce Küba'ya yatırım yapmakla suçlanarak göz altına alınan Türk işadamı Adem Arıcı, suçsuz olduğunu ve adil bir yargılama ile herşeyin kısa sürede ortaya çıkacağını söyledi.  Amerikan Başkan Barack Obama, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a  mektup yazdığını dile getiren Arıcı, tek isteğinin adil yargılama olduğunu vurguladı.


 

Küba'da herhangi bir yatırımı olmadığını savunan ve dört ayı aşkın süredir gözaltında bulunduğunu kaydeden Arıcı, aynı suçu işlemekle suçlanan birlikte Küba'da olduğu avukatın 1 milyon dolar kefaretle serbest bırakıldığını hatırlatarak, ''Bana neden kefaletle serbest bırakma şartı uygulanmıyor?,'' diye konuştu. Arıcı, tutuklu olduğu süre zarfında üç kez hakim karşısına çıkarıldı ve ülkeden kaçma riskini sebep gösterilerek kefaletle serbest bırakılmasına karşı çıkıldı. Arıcı, ''Ben Amerikan vatandaşıyım. Ailem, çocuklarım, işim bu ülkede, nereye kaçacağım? Eğer beni Amerikan vatandaşı olarak yargılıyorsanız, başka ülkeye kaçma riski gerekçesini öne sürerek kefalet uygulanması reddetmek adil değil. Eğer beni Türk vatandaşı olarak yargılıyorsanız, Küba'yla ilgili yasak bana uygulanamaz,'' dedi.

Mahkemede Küba'da bulunduğu süre zarfında harcadığı paranın, içtiği kokonat suyu ile ispata çalışıldığını kaydeden Arıcı, ''Küba'da her tarafta dalda yetişen kokonatı içerken resmim çekilmiş, o da delil olarak sunuluyor,'' diye sitem etti. Arıcı, 15 Nisan'da tekrar hakim karşısına çıkacak. Hakkında henüz kesinleşmiş bir hüküm bulunmayan işadamı, Aralık ayı başında başka bir davaya katılmak üzere mahkemeye gittiği sırada tutuklanmıştı. Arıcı ile birlikte Küba'ya giden avukatı Marc Verzani de göz altına alınmış, Avukat Verzani 1 milyon dolar kefaletle serbest bırakılmıştı.

New York'un The Westchester County Department of Correction merkezinde tutuklu bulunan Arıcı, Küba vatandaşlarıyla iş yapmayı yasaklayan ‘Düşmanla Ticaret Yasası’nı ihlal ve buna tanıklık eden bir kişiyi tehdit etme suçlamalarıyla yargılanacak.

Arıcı'nın avukatı ile birlikte Küba'ya gittiği ise 10 yıldır sigorta işlerini yapan ve yine kendileriyle Küba'ya giden sigorta acentasının Federal yetkililerle işbirliği yapması sonucu ortaya çıkmıştı. Department of Homeland Security tarafından açılan davada, Küba'ya yatırım yapma suçundan 5 ile 15 yıl arası cezayla yargılanan Arıcı, kendisine son 50 yıldır bu yasadan dolayı hapse atılan kimsenin olmadığının söylendiğini, adil bir yargılama karşısında suçsuzluğunun kısa sürede ortaya çıkacağını söylüyor.  

Bir komployla karşı karşıya olduğunu iddia eden Arıcı, kefaletle serbest bırakılması yönünde görüş bildiren hakimin de davadan çekildiğini, yerine başka bir hakim atandığına dikkat çekiyor.

2001 yılında yıkılan Dünya Ticaret Merkezi'nin altındaki Amish Market'i de sahibi olan ve olaydan kaçanlara dağıttığı bedava su ve yiyecek ile yerel yöneticilerin takdirini toplayan Arıcı, bölgede yeniden yatırım yapması için yerel yönetimden destek görmüştü.

Bir dönem sayıları 11'e kadar yükselen Amish Marketler zinciri, gurme market alanında ciddi yol katetmişti. Geçtiğimiz yıllarda 6'sı kapanan marketlerin halen beşi açık bulunuyor. Çok ortaklı bir yapıya sahip olan marketlerde ortak sayısı 53'e kadar çıkmıştı.  

 

Facebook

Youtube