Obama 2. Kez Başkan

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
WASHINGTON — Resmi olmayan seçim sonuçlarına göre Barack Obama, Cumhuriyetçi rakibi Mitt Romney’i yenilgiye uğratarak ikinci kez başkanlığa seçilmeyi başardı. Başkan Obama’nın Chicago’daki seçim merkezinde bekleyen Demokrat Partili seçmenler haberi büyük sevinçle karşıladı. Obama, şu ana kadar seçilmesi için gerekli görülen 270 Seçiciler Kurulu oyunu aşmış durumda. İlk zafer açıklaması Obama’nın kampanya merkezinden atılan Twitter mesajıyla geldi ve mesajda “Dört yıl daha” ifadelerine yer verildi. New York’un simgesi Empire State gökdeleninin çatısı Demokrat Parti’nin simgesi mavi renkle aydınlatıldı.


Chicago'daki Demokrat Parti karargahinda zafer konuşması yapan Başkan Barack Obama, tüm seçmenlere, yardımcısı Joseph Biden'a ve rakibi Mitt Romney'e teşekkür etti. Obama, Romney'le sonuçların açıklanmasından sonra telefon görüşmesi yaptığını da belirtti.

Obama, "Oyunuzu hakettim ya da etmedim, sizi dinledim, sizden öğrendim. Beni daha iyi bir başkan yaptınız," diye konuştu. 300 milyonluk bir ülkede karışık zamanlardan geçtiklerini, bunların Amerika'nın özgürlüğünün temeli olduğunu söyleyen Obama, yaşanan görüş ayrılıklarına rağmen ülkenin geleceğinden umutlu olduğunu belirtti.

Barack Obama eşi Michelle'e, "Seni her zamankinden daha çok sevdim" diye hitap etti.

Obama'dan önce konuşan Cumhuriyetçi Partili aday Mitt Romney'in yenilgiyi kabul etmesi beklenenden uzun sürdü. Romney ekibinin Obama'ya başkanlığı kazandıran Ohio eyaletinin sonucu konusunda şüpheye düştüğü bildiriliyor.

Yenilgiyi kabul eden Mitt Romney, Boston'daki seçmenleri önünde yaptığı açıklamada Barack Obama'yı kutladı, "Başkan'ın (Obama) ülkeye başarılı liderlik etmesi içn dua ediyorum," diye konuştu.

Cumhuriyetçi aday yardımcısı, Temsilciler Meclisi Milletvekili Paul Ryan'ı da kutladı, genç politikacı için "Eşim Ann ile evlendikten sonra yaptığım en iyi seçimdi" dedi.

Romney ayrıca partizan kavgalardan kaçınılması çağrısında bulundu, "halkı siyasetin önüne koyun" mesajı verdi. Başkan Barack Obama'nın son iki yılına, Cumhuriyetçi Parti'nin idaresindeki Temsilciler Meclisi'yle anlaşmazlık damgasını vurmuştu.

Obama Amerika'nın yalnızca ilk siyah başkanı olmakla kalmadı, ikinci kez seçilmeyi başaran ilk siyah başkanı da oldu. Barack Obama, 1930'lu yıllardaki Büyük Buhran'dan bu yana en büyük ekonomik krizin yaşandığı Amerika'da ekonomik politikalarına, dört yıl öncesine göre daha az da olsa destek almayı başardı. Obama ayrıca Büyük Buhran'dan bu yana yüzde 7,9 gibi bir işsizlik oranıyla ilk kez yeniden seçilmeyi başaran başkan oldu. Daha önce Ronald Reagan yüzde 7,4 işsizlik oranıyla seçilmişti.
             
Ulusal televizyonların verdiği son tahminler, Obama’nın 538 Seçiciler Kurulu oyunun 303’ünü, Romney’in de 206'sını aldığını gösteriyor. Seçim sayımları hala devam ediyor. Seçiciler Kurulu oylarını garantileyen Obama, ülke genelindeki sayımlarda Romney’i geriden izlerken, şu anda önüne geçmiş durumda.
             
Tahminler Obama’nın 26 eyaleti ve başkent Washington’u aldığını gösteriyor. Bu eyaletler arasında kritik öneme sahip Ohio, Iowa, Virginia, New Hampshire ve Pennsylvania bulunuyor. Kararsız ve bağımsız seçmenlerin yoğun olduğu bu eyaletlerden Ohio’dan gelen açıklama Başkan Obama’nın 270 çıtasını aşarak seçimi ikinci kez kazanmasının yolunu açtı. Romney ise 23 eyaleti kazandı. Florida eyaletinde sayım devam ediyor.
             
Başkan adayları son dakikaya kadar kampanya yürüttü. 120 milyon  seçmenin oy kullanmasının beklendiği Amerika’da bazı oy sandıkları başında uzun kuyruklar oluştu. Yaklaşık 30 milyon seçmen oyunu erken kullandı.
              
Seçimler sırasında çok az sorun yaşandı. İki aday da seçim merkezlerindeki usulsüzlükleri denetlemesi için avukatlar görevlendirdi.
              
Adalet Bakanlığı da 23 eyalette seçim yolsuzluğu iddialarına karşı 800 gözlemci görevlendirdi.
              
Bir buçuk yıl süren kampanya sürecinde, başkan adayları üç büyük tartışmaya katıldı, Amerikan halkı televizyonlarında tarihin en karalayıcı televizyon ilanlarını izledi.
              
Kamuoyu yoklamaları iki adayı son dakikaya kadar başa baş gösteriyordu.
              
Amerikan başkanlarının seçilmesini sağlayan Seçiciler Kurulu sistemi 200 yılı aşkın süre önce oluşturuldu. Seçiciler Kurulu 50 eyaletin nüfus yoğunluğu temel alınarak paylaştırılıyor. Eyalet olmamasına rağmen başkent Washington da üç delegeye sahip.
              
Senato Demokrat Parti'nin kontrolünde

Başkanla birlikte Demokrat Parti, Amerikan Senatosu’nda çoğunluğunu korudu. Demokrat Parti önümüzdeki dönem 53 sandalye, Cumhuriyetçi Parti de 44 sandalyeyle temsil edilecek.

Senato'da dikkat çeken en önemli yeniliklerden biri, Cumhuriyetçi Başkan Yardımcısı adayı Paul Ryan'ın eyaleti Wisconsin'den seçilen Tammy Baldwin oldu. Demokrat Parti'den seçilen Baldwin, Amerika'nın eşcinsel olduğunu açıklayan ilk senatörü olacak.

Missouri eyaletinden Senato'ya girmeye çalışan Cumhuriyetçi Partili milletvekili Todd Akin, bu yarışı Demokrat Partili Rakibi Claire McCaskill'e kaybetti. Todd Akin, "meşru tecavüz" ifadesi ve tecavüze uğrayan kadınların hamile kalmalarını önleyecek biyolojik savunma mekanizmasına sahip olduğunu iddia etmesi büyük skandala yol açmıştı. Akin, Mitt Romney'den gelen çekilmesi yönündeki çağrıları reddederek, Cumhuriyetçi Parti'nin Senato'da bir sandalye daha kaybetmesine yol açtı.

Indiana eyaletinden Senato'ya girmeye çalışan Cumhuriyetçi Partili Richard Mourdock'un da tecavüzden kaynaklanan hamileliğin "Allah'ın işi" olduğunu açıklamasının ortaya çıkması da bu eyalette Cumhuriyetçilere puan kaybettirdi, senato sandalyesini Demokrat Parti kazandı.

Senato'daki bir diğer gelişmeyse Massachusets eyaletinden seçilen Demokrat Partili Elizabeth Warren oldu. Hukuk profesörü Warren, Obama yönetiminin finans şirketlerine verilen kurtarma paketini denetleyen komisyona başkanlık etmişti. Warren ayrıca Massachussets eyaletindeki iki senatörlük sandalyesinin, eski başkan adayı John Kerry'yle birlikte yeniden Demokrat Parti'nin kontrolüne geçmesini sağladı. Elizabeth Warren'dan önceki Cumhuriyetçi Partili Scott Brown, Massachussetts'ten yıllarca senatörlük yapan Demokrat Partili Ted Kennedy'nin ölümünün ardından eyaletin Cumhuriyetçi valisi tarafından atanmıştı.
              
Temsilciler Meclisi’nde muhalefetteki Cumhuriyetçi Parti’nin  çoğunluğunu koruması bekleniyor. Bu durum Obama'yı en az önümüzdeki iki yıl daha 1 trilyon dolarlık yıllık bütçe açığı ve 16 trilyonluk ulusal borçla mücadele çabalarında partizan kavgalardan kurtaramayabilir. (Voice of America, Melek Çağlar, Alparslan Esmer)

Facebook

Youtube