Dünya Basınında AKP Zaferinin Yankıları

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın daha yüksek bir oyla üçüncü kez seçimi kazanması, yabancı medyada büyük yankı buldu. Haber ve yorumlarda özellikle AKP’nin oylarını artırmasına rağmen sandalye sayısı azaldığı için anayasa değiştirmek amacıyla “konsensüs” araması gerekeceği vurgulandı. Yabancı medya organları, “Erdoğan Türk siyasetinde rakipsiz”, “Güçlü galibiyetin özgürlükleri kısıtlamak için kullanılacağı kaygısı var”, “Ezici zafer Erdoğan’ın siyasetteki hakimiyetini teyid ediyor”, “Ezici zaferden sonra AKP’yı zorlu bir dönem bekliyor”, “İktidar değişmedi, basın özgürlüğü kaygıları da” gibi değerlendirmeler yapıldı.

WSJ: “ERDOĞAN TÜRK SİYASETİNDE RAKİPSİZ”
ABD’nin çok satan gazetesi Wall Street Journal, “ezici zafer” olarak nitelediği seçim sonucunun Başbakan Erdoğan’ın “Türk siyasetindeki rakipsiz konumu”nu teyit edeceğini belirttiği haberinde Erdoğan’ın yeni anayasa arzusu için “Bu, İslam’ın toplumdaki uygun rolü konusunda derin biçimde ayrışmış bir millet için potansiyel olarak bölücü bir hedef” değerlendirmesine yer verdi.

NYT: “GÜÇLÜ GABİLİYETİN ÖZGÜRLÜKLERİ KISITLAMAK İÇİN KULLANILACAĞI KAYGISI VAR”
New York Times, Başbakan Erdoğan’ı eleştirenlerin, güçlü galibiyetinin gücünü daha da sağlamlaştırmak ve özgürlükleri ve siyasi muhalefeti kısıtlamak için kullanmasından kaygılandığını yazdı. AKP’nin hızlı ekonomik büyümeyi sağladığını, dış politikasının destek gördüğünü kaydeden gazete “Ancak partinin iktidarının ilk yıllarındaki reformcu yaklaşımından uzaklaştığı” yorumunu da yaptı.

LA TIMES: “ERDOĞAN’A DİNDAR YOKSULLARDAN DESTEK DALGASI”
ABD’nin önde gelen gazetelerinden Los Angeles Times de Başbakan Erdoğan’ın liderliğindeki AKP’nin “dindar yoksullar ve Müslüman orta sınıftan destek dalgası” ile üçüncü bir dönem elde ettiğini yazdı. Haberde, seçim sonrası Erdoğan’ın uzlaştırıcı bir ton ile konuştuğuna da işaret edildi.

FT: “EZİCİ ZAFER ERDOĞAN’IN SİYASETTEKİ HAKİMİYETİNİN TEYİDİ”
Ekonomi gazetesi Financial Times, AKP’nin ezici zaferinin Erdoğan’ın Türk siyasetindeki hakimiyetini teyid ettiği” yorumunu yaptı. Gazete Erdoğan için “popülist söylem, otoriter davranışları ve muhafazakar değerleri, liberalleri kaygılandırıyor ama daha yoksul kentsel semtlerin, köylerin ve yükselen orta sınıfın kahramanı” diye yazdı. Gazete Kılıçdaroğlu’nun “CHP’yi canlandırmayı başardığı”nın altını çizdi.

GUARDİAN: “EZİCİ ZAFERDEN SONRA AKP’Yİ ZORLU DÖNEM BEKLİYOR''
“Erdoğan, ezici bir zafer elde etti” diyen The Guardian da, Erdoğan’ı “Türk tarihinin en başarılı başbakanı” olarak niteledi. İngiliz gazetesi, AKP’nin sandalye sayısının 330 altında kalmasının Erdoğan’ı “Putin” stili bir yönetimi istemekle suçlayan muhalifler için “iyi haber” olduğunu yazdı. Buna karşın “AKP’yi zorlu bir üçüncü dönem bekliyor” yorumunu da yapan gazete, bu bağlamla “fazla ısınan” ekonomi, dış politika ve Kürt sorununa dikkat çekti.

TİMES: “İKTİDAR DEĞİŞMEDİ, BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ KAYGILARI DA”
İngiliz The Times ise, haber ve yorumlarında Türkiye’deki seçimi "Türkiye'de iktidar değişmedi, basın özgürlüğü kaygıları da” başlığını kullandığı haberde Başbakan Erdoğan'ın Fransız başkanlık sistemine benzer bir model hayal ettiğini belirtti. “Zaferden sonra basın ve ifade özgürlüğü sınırlamaları artacak" görüşüne de yer veren gazete, Türkiye’deki liberallerin Erdoğan'ın seçimlerden sonra reformcu çizgisine geri döneceğini düşündüklerini de kaydetti.

TELEGRAPH: “ERDOĞAN MEYDAN OKUMALARIN ÜSTESİNDEN GELDİ”
Büyük İngiliz gazetelerinden The Telegraph da, Erdoğan’ın üçüncü gabiliyetiyle “demir yumruğuna meydan okumaların üstesinde geldiği” yorumunu yaptı. Erdoğan’ı eleştirenlerin kendisini “giderek otoriter hale gelmekle suçladıkları”nı kaydeden gazete, Erdoğan’ın başkanlık sistemine geçilmesini sağlayıp yeni cumhurbaşkanı seçilmesi halinde bu on yılın sonuna kadar ülkenin liderliğini elinde tutacağına dikkat çekti.

AKP’nin oy oranını önemli ölçüde arttırdığı ama milletvekili sayısının azaldığı seçim için Fransız gazeteleri, “Erdoğan: Büyük Vezir”, “Başarı ama zafer değil” gibi yorumlar yaptı. Seçimleri aslında “Erdoğan’a mutlak güç vermeyi reddeden Türk demokrasisinin kazandığı”nı öne süren İspanyol basınında ise, “AKP’nin Pirik zaferi” nitelemesi yapıldı. Bu arada, Alman medyasında “Erdoğan’ın başarısı Türkiye için felaket” görüşü öne sürülürken El-Cezire, Erdoğan’ın gücünün “ekonomiden ve uluslar arası profilden” geldiğini düşünüyor.

LE FİGARO: “ERDOĞAN: BÜYÜK VEZİR”
Büyük Fransız gazetesi Le Figaro, “Erdoğan: Büyük Vezir” başlığıyla yayımladığı haberde “Pazar günü Başbakanın güçleri üçünçü bir parlamento zaferini elde ettiler” diye yazdı. Haber analizinde Erdoğan kendisini “Müslüman demokrat” olarak sunduğu belirtilirken ancak “reform iştahı, sanki kendisini terketti ve otokratik eğilimleri kaygılandırıyor” savları öne sürüldü.

LİBERATİON: “BAŞARI AMA ZAFER DEĞİL”
Önde gelen Fransız gazetelerinden Liberation da “Başarı, zafer değil” başlığını attığı haberinde AKP’nin seçimlerinde oy oranını daha da artırdığını, bunun bir başarı olduğunu ancak partinin anayasayı istediği gibi değiştiremeyeceğini vurguladı.

LE PARİSİEN: "ŞİMDİDEN KENDİNİ CUMHURBAŞKANI OLARAK GÖRÜYOR”
“Erdoğan büyük galip” diyen Fransız gazetesi Le Parisien de, “ezici bir zafer” elde eden Erdoğan için “Şimdiden kendini Türkiye Cumhurbaşkanı olarak görüyor” diye yazdı. Haberde seçmenlerin Erdoğan’ın Türkiye’nin siyasi istikrarı sağladığı gerçeğine de duyarlı davrandıkları görüşü aktarıldı.

EL PAİS: “KAZANAN ERDOĞAN’A MUTLAK GÜÇ VERMEYİ REDDEDEN TÜRK DEMOKRASİSİ OLDU”
12 Haziran seçimini yakından izleyen en büyük İspanyol gazetesi El Pais ise, haber analizinde “Erdoğan iktidarını güçlendirdi ancak Anayasa için pakt yapması gerekecek” görüşünü öne sürdüğü haber analizinde "Erdoğan, oyların yüzde 50’sini alsa da en az 330 sandalye hedefiyle çıtayı fazla yüksek koyarak kendisine tarihi bir zaferden yoksun bıraktı” yorumuna yer verdi. Gazete, “Türk seçimleri, herkesin kazandığı bir oyun oldu” dedikten sonra “Ancak kazanan özellikle, Erdoğan gibi olağanüstü bir lidere mutlak güç vermeyi reddeden Türk demokrasisi oldu” değerlendirmesini yaptı.

ABC: “AKP’NİN PİRİK ZAFERİ”
Diğer İspanyol gazetesi ABC de “AKP, seçimlerde geniş ancak Pirik bir zafer (büyük kayıplarla kazanılan gabiliyet) elde etti” dedi. Yeni anayasayı tek başına yapabilmek için gereken sandalyeleri kazanamayan “AKP için sonuç hiç olumlu değil” görüşünü öne süren gazete, muhalefetin yükselişinin de “AKP için iyi haber olmadığı”nı savundu.

BBC: “EKONOMİK LİBERALİZM-DİNDAR MUHAFAZAKARLIĞA GÜÇLÜ ONAY”
İngiliz BBC seçim sonucunu, “ekonomik liberalizm ve dindar muhafazakarlığın karşımına güçlü onay” olarak yorumlarken Başbakan Erdoğan’ın zaferinden sonra yeni anayasanın tüm partileri kucaklayacağını söylediğine dikkat çekti. Haberde AKP’nin elde ettiği “süper çoğunluğa” karşı sandalye sayısının 2007 yılının altında kaldığı vurgulandı.

DEUTSCHE WELLE: “ERDOĞAN’IN BAŞARISI TÜRKİYE İÇİN FELAKET”
Alman radyosu Deutsche Welle, “Türk seçim zaferi iyi ki Erdoğan için yeterince iyi olmadı” başlıklı haberinde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın anayasayı tek başına değiştirmek için ihtiyacı olan oyu elde edemediğini ancak Başbakan Erdoğan’ın bu dikkat çekici başarısının Türkiye için bir “felaket” olduğunu savundu.

VOA: “AKP’NİN BAŞARISI HEM ACI HEM TATLI OLACAK”
Amerika’nın Sesi (VOA), AKP'nin daha önce benzeri görülmemiş bir şekilde ard arda üç dönem yeniden seçildiğini belirttiği haberinde, başarının “hem acı hem tatlı” olacağına dikkat çekti. Yeni anayasanın kilit bir seçim vaadi olduğunu ancak dışarıda ve içerde büyüyen bir endişe bulunduğunu kaydeden Amerika’nın Sesi, Başbakan Erdoğan amacını gerçekleştirirse eğer daha çok güçleneceği yorumunu yaptı.

EL-CEZİRE: “ERDOĞAN’IN GÜCÜ, EKONOMİDEN VE ULUSLAR ARASI PROFİLDEN GELİYOR”
El-Cezire de seçimleri kazanan AKP’nin anayasayı yeniden yazmak için gereken oyu alamadığına dikkat çekerek, "Başbakan Erdoğan’ın seçimlerde temel gücünün AKP dönemi boyunca büyüyen ekonomiden ve yükselen uluslar arası profilden geliyor gibi görüldüğünü" ifade etti.

PANARMENIAN: “ZAFER AKP’NİN SAHİP OLDUĞU GÜVENİN KANITI”
Ermeni medya organı, Panarmenian da, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ı AKP’nin “ikna edici zaferi için” tebrik ettiğini belirterek Aliyev’in Türkiye’nin uzun bir başarı yolundan geçtiğini ve bu zaferin partinin sahip olduğu güveni kanıtladığını söylediğini yazdı.

Facebook

Youtube