İtalya’daki Deniz Kazasının Maliyeti Yüz Milyonlarca Dolar

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
Lüks yolcu gemisinin sahibi Amerikan şirketi hakkında çok sayıda maddi ve manevi tazminat davası açılması bekleniyor. Karaya oturan 450 milyon dolarlık Costa Concordia adlı gezi gemisi Amerikan Carnival şirketine ait. Merkezi Miami’de bulunan Carnival şirketi deniz turizminde dünya birincisi. Her yıl deniz turuna çıkan yaklaşık 15 milyon kişiden yarısını Carnival, Cunard, Holland America, Prenses ve başka şirketler adı altında 101 gemisiyle Carnival taşıyor.

Şirketin genel müdürü Micky Arison, aynı zamanda Amerika’nın ünlü basket takımlarından Miami Heat’in sahibi. 30 yıldır bu görevde bulunan Arison o zamandan beri rakip şirketleri ve gemileri satın alarak Carnival’ı büyütüyor.

Carnival şirketi kazadan kaptanı sorumlu tutuyor,  gemi Cuma gecesi limandan ayrıldıktan sonra kimseye danışmadan kendi başına rotayı değiştirdiğini öne sürüyor. Şu anda ölü sayısı 11 ve 24 kişi hâlâ kayıp.

Yarısı su altında bulunan 250 metre uzunluğundaki gemi tekrar hizmete sokulabilse de, Carnival, sigorta şirketlerine, tenzili muafiyetten en az 40 milyon dolar ödemek zorunda. Geminin uzun süre çalışamaması ise şirkete 95 milyon dolar mal olacak. Şirket yetkilileri ayrıca başka ve miktarı tahmin edilemeyecek masraflar çıkmasının beklendiğini de açıkladı.

Kaza ve kazayla ilgili haberler Canival hisselerinin bir gün içinde yüzde 14 değer kaybederek son bir yıldır ilk kez 30 dolara düştü.  Carnival hisselerinin yüzde 29’una sahip olan şirket genel müdürü Micky Arison için bu kendi cebinden yarım milyar dolar kayıp anlamına geliyor. Voa News

Facebook

Youtube