WSJ'ye Göre En Düşük Kurumlar Vergisi Türkiye'de

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
Türkiye’de birçok ülkeden düşük kurumlar vergisi oranının bulunduğuna dikkat çekiliyor. Wall Street Journal tarafından yayınlanan verilere göre, seçilmiş 18 ülke arasında en düşük kanuni kurumlar vergisi oranları yüzde 19 ile Polonya ve yüzde 20 ile Türkiye’de uygulanıyor. En yüksek vergi oranlarının ise, yüzde 39.5 ile Japonya ve yüzde 39.1 ile ABD’de olduğu belirlendi.
ABD’nin borsa ve iş çevrelerinin gazetesi Wall Street Journal’ın, Washington’daki Peterson Uluslar arası Ekonomi Enstitüsü’nden uzman Gary Hufbauer’e kaynak göstererek yayımladığı tablodaki verilere göre, 2009 yılı itibariyle 18 seçilmiş ülke arasında en yüksek kanuni vergi oranı, yüzde 39.5 ile Japonya’da bulunuyor.

Japonya’yı yüzde 39.1 ile ABD, yüzde 34.6 ile Güney Afrika, yüzde 34.4 ile Fransa ve yüzde 34 ile Hindistan izliyor. En düşük vergi oranlarını uygulayan ülkeler ise, Polonya ( yüzde 19), Türkiye (yüzde 20), ve İsviçre’nin (yüzde 21.2) olduğu belirlendi.

FİİLİ VERGİ ORANLARI
Buna karşın, istisna ve indirimler gibi unsurlar dikkate alınarak hesaplanan, ortalama fiili kurumlar vergi yüküne göre, sıralamalarda bazı değişiklikler görülüyor. 2008’e ait veriler, en yüksek fiili vergi oranının, yüzde 33.9 ile Japonya’da uygulandığını ortaya koydu. ABD de yüzde 27.9 ile yine ikinci sırada yer alıyor.
Yüzde 25.1 ile Hindistan’ın üçüncü olduğu tabloda Türkiye’nin yüzde 17’lik bir fiili vergi yükü ile 13’üncü sırada bulunuyor. En düşük fiili vergi oranları ise Çin Halk Cumhuriyeti (yüzde 6.3), Fransa (yüzde 8.2) ve İsviçre’de (yüzde 9.7) uygulanıyor. (ANKA)

Facebook

Youtube