Türkiye Giffords'a Saldırıyı Kınadı

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
Türkiye, Amerikan Temsilciler Meclisi Üyesi Gabrielle Giffords ve beraberindekilere, geçtiğimiz hafta sonunda Arizona'da yapılan saldırıyı kınadı. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Haince saldırıyı kuvvetle kınıyoruz." denildi. Açıklamada "Bu son derece üzücü vesileyle, halen yaşam mücadelesi veren Giffords'a ve diğer yaralılara acil şifa, başta saldırıda hayatını kaybedenlerin kederli aileleri olmak üzere, tüm Amerikan halkına derin başsağlığı diliyoruz." ifadeleri kullanıldı.

Bu arada Giffords’ın durumu ciddiyetini koruduğu açıklandı. Ancak Giffords’ı ameliyat eden doktorlar şu anki gidişatı olumlu olarak nitelendiriyor. Kameralar karşısına geçen Tucson’daki Üniversite Hastanesi beyin cerrahı Dr. Michael Lemole Giffords’ın iyileşeceğine dair iyimser olduğunu dile getirdi: ‘‘Milletvekili Giffords bizimle iletişim kurabiliyor. Sabah kendisine birkaç basit komut verdik ve yerine getirdi. Bu durum bizi olabildiğince ümitlendirdi. Ama hala çok kritik durumdayız. Beyindeki şişkinlik her an durumu kötüye çevirebilir. İhtiyatlı ama oldukça iyimserim.’‘

ABD Kongresi’nde Arizona Milletvekili olan Demokrat Partili Gabrielle Giffords, Arizona eyaletinin Tucson şehrinde bir alışveriş merkezinde gerçekleştirdiği seçmenle bütünleşme toplantısı sırasında silahlı saldırıya uğramıştı. Başından kurşun yarası alan Giffords’un kaldırıldığı hastanede öldüğü yolunda çelişkili haberler gelmiş, CNN, NPR, NY Times gibi haber kaynakları, Giffords’un öldüğü yolundaki manşetlerini son dakikada değiştirerek, hastanede yaşam mücadelesi verdiği bilgisine yer vermişlerdi. 

18-22 yaş arası olduğu tahmin edilen saldırganın yakın mesafeden gerçekleştirdiği silahlı saldırı sırasında altı kişi öldü. Olayda en az 12 kişinin yaralandı. Görgü tanıkları, Gifford’un bir çift ile konuştuğu sırada yanlarına gelen saldırganın 30 santimetre mesafeden Gifford’un kafasına ateş ettiğini ifade etti. Ayrıca saldırganın kaçmaya çalışırken olay yerinde bulunanların yardımıyla yakalandığı belirtildi.

3 GÜN ÖNCE KONGRE’DE YEMİN ETMİŞTİ
40 yaşındaki Giffords, Arizona’da aşırı sağcı unsurların tüm çabalarına rağmen Kasım ayında yapılan seçimde üçüncü kez ABD Temsilciler Meclisi üyeliğine seçilmiş, Çarşamba günü yemin ederek yeni dönem milletvekilliğine başlamıştı. Geçen yıl Mart ayında sağlık reformu kabul edildikten saatler sonra Arizona’daki ofisi basılmış ve tahrip edilmişti.

ABD’NİN EN KAMPLAŞMIŞ EYALETİ
Arizona, son yıllarda ABD’nin politik tartışmalarda en kamplaşmış eyaleti olarak öne çıktı. 2009 yılında yerel polise istediği kişiyi durdurup Amerikalı olup olmama sorgusu yetkisi veren yasanın eyalet meclisinde kabul edilmesinden sonra ABD çapında eyalete karşı boykot kampanyaları başlamıştı. 2008 Başkanlık seçiminde Cumhuriyetçi aday John McCain’in eyaleti olan Arizona’da, aşırı sağcı “Çay Partisi” hareketi son yıllarda büyük etkinlik kazanmıştı. NEW YORK (ANKA)  / CHA / EuroNews

Facebook

Youtube