Türkiye Çocuk Yaşta Evlilikte İkinci Sırada

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
Türkiye’deki çocuk gelinler dünyayı endişelendiriyor. The Guardian gazetesi, yeni bir araştırmaya dikkat çekerek, her yıl dünyada 18 yaş altı 10 milyon çocuğun gelin olduğunu vurguladı. En yüksek çocuk gelin oranının ise, yüzde 17 ile Gürcistan’da ve yüzde 14 ile Türkiye’de olduğunu bildirdi. İngiliz The Guardian gazetesi’ne göre, yardım kuruluşları dünyayı her yıl 10 milyon çocuğun gelin olduğu konusunda uyarırken, Plan UK’in yayınladığı raporda, İngiltere’nin 18 yaşının altında zorla evlendirilen kızların oranının düşürülmesinde yardım etmesi gerektiğini söyledi.

Raporda, erken ve zorla evlendirme oranının Avrupa’da da yüksek olduğu belirtilerek, bu oranın en yüksek yüzde 17 ile Gürcistan’da ve yüzde 14 ile Türkiye’de olduğuna dikkat çekiliyor. Ayrıca, Güney Amerika, Kuzey Afrika ve Asya’nın bazı kısımlarındaki gelişmekte olan ülkelerde, 18 yaş altı çocukların üçte birinin ve 15 yaş altı kızların yedide birinin evlendirildiği ifade ediliyor.

YASAK OLSA DA GÖRMEZLİKTEN GELİNİYOR
Plan UK, İngiltere ve Fransa’da yetişkinlerin en az yüzde 10’unun 18 yaşının altında evlendiğini belirterek, erken evliliğin küresel bir endişe olduğunu vurguluyor.
Haberde, 18 yaş altı evliliğe izin verilmesine Birleşmiş Milletler toplantılarında karşı çıkıldığı ve uygulamanın birçok ülkedeki yasadışı olduğu belirtilerek, "Ancak diğerleri görmezlikten geliyor, özellikle fakir toplumlarda” ifadelerine yer veriliyor.

“ÇOCUK EVLİLİĞİ COCUK SUİİSTİMALİDİR”
“Genç annelerin çocukları da büyük risk altında. Bir anne 18 yaşının altında olduğu zaman bebeği ilk doğum gününden önce yüzde 60 oranında ölebilir” uyarısını yapan gazete, Plan’ın İngiltere yöneticisi Marie Staunton’un çocuk evliliğinin çocuk suiistimali olduğunu söylediğine dikkat çekiyor.(ANKA)

Facebook

Youtube