İstanbul-İzmir Otoyolu İçin İmzalar Atıldı

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
İstanbul-İzmir arasını 3.5 saate indirecek Türkiye'nin en büyük otoyol projesi Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu'nda İzmit Körfez Geçiş Köprüsü Projesi için, OTOYOL AŞ. ile anlaşmaya varılan IHI-ITOCHU Konsorsiyumu arasında atılacak imza dolayısıyla Sait Halim Paşa Yalısı'nda tören düzenlendi. Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Kiyoshi Araki, Türkiye'nin tarihten beri doğu ile batının kesişme noktasında, Avrupa-Asya-Orta Doğu'nun geçiş noktasında stratejik bir bölgede bulunduğunu belirterek, ''Günümüzde Türkiye, coğrafi konumunu oldukça girişimci bir şekilde kullanarak, bölgenin istikrarı ve gelişimi amacıyla iç ve dış ilişkilerde oldukça canlı ve dinamik adımlar atmaktadır'' dedi.

Araki, İstanbul-İzmir arasını 3,5 saate indirecek Türkiye'nin en büyük otoyol projesi Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu İzmit Körfez Geçiş Köprüsü Projesi için OTOYOL A.Ş. ile anlaşmaya varılan IHI-ITOCHU Konsorsiyumu arasında sözleşme imzalanması dolayısıyla Sait Halim Paşa Yalısı'nda düzenlenen törende yaptığı konuşmada, bu projenin ihale aşamasında IHI-ITOCHU ortaklığından sonra Japon hükümeti olarak da ellerinden gelen desteği sağladıklarını söyledi.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın, geçen yıl Japonya'yı ziyaret ettiğini ve dünyanın en uzun asma köprüsü olan Akashi Köprüsü'nü görerek, Japonya'nın köprü teknolojisini yakından hissettiğini belirten Araki, IHI'nın, Akashi Köprüsü'nün inşası gibi birçok inşa tekniği tecrübesi bulunduğunu ve Türkiye'de ikinci Boğaz Köprüsü'nün inşası ve depremlere dayanıklı hale getirilmesi gibi 40 yılı aşan bir tecrübesi bulunduğunu anlattı.

IHI'nın bu tecrübeyi kullanarak, sorunsuz şekilde İzmit Körfez Geçiş Köprüsü'nü en kısa sürede tamamlayacağına inandığını dile getiren Araki, şunları kaydetti:

''Türkiye tarihten beri doğu ile batının kesişme noktasında, Avrupa-Asya-Orta Doğu'nun geçiş noktasında stratejik bir bölgede bulunmaktadır. Günümüzde Türkiye, coğrafi konumunu oldukça girişimci bir şekilde kullanarak, bölgenin istikrarı ve gelişimi amacıyla iç ve dış ilişkilerde oldukça canlı ve dinamik adımlar atmaktadır. Ayrıca ekonomik anlamda da herkesin bildiği gibi 2008 yılında yaşanan Lehman şokunu atlatarak, dünyada 17. büyük ekonomi oldu ve kişi başına düşen milli gelir 10 bin dolara ulaştı. 2023 yılında da dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına gireceğini düşünüyorum. Bu amaca yönelik üçüncü Boğaz Köprüsü başta olmak üzere, büyük çaptaki altyapı çalışmaları bundan sonra da gündeme gelecektir. Bu aşamada Japon hükümeti olarak da işbirliği konusunda gönüllüyüz. Ayrıca bu projeye, yüksek Japon teknolojisine sahip Japon şirketlerinin de destek verebileceğini düşünmekteyim. İzmit Köprüsü'nün, Türkiye'nin bundan sonraki dinamik gelişiminin temeli olması ve Japonya ile Türkiye'nin dostluk ilişkilerini geleceğe bağlayan bir köprü olmasını diliyorum.''

İTALYAN BÜYÜKELCİ SCARANTE
İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Gianpaolo Scarante de bugünkü törenin, Türkiye'nin ekonomisini daha modern ve daha rekabetçi hale getirecek olan yeni ve önemli bir altyapı projesinin başlangıcını simgelediğini söyledi.

İstanbul'u İzmir'e bağlayacak otoban projesinin bir kısmını oluşturan İzmit Körfezi Geçiş Köprüsü'nün bugüne kadar inşa edilen en uzun asma köprülerden biri olacağını, köprünün, dünyanın en dinamik ekonomilerden bir tanesinin önde gelen lokomotiflerinden olan 2 önemli ekonomik ve sınai kutbunun daha da yakınlaşmasına katkı sağlayacağını belirten Scarante, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Ülke nüfusunun 3'te birinin daha kolay şekilde seyahat etmesine imkan verecek, hayat kalitesini yükseltecek, ulusal ekonomi sahnesinde büyük önem taşıyan 7 kenti etkin bir şekilde birbirleriyle irtibatlandıracaktır. Bu projeye İtalyanların da katkı sağlamasından onur duyuyorum. Bolu Tüneli dahil olmak üzere Ankara-İstanbul Otobanı, İstanbul Metrosu'nun önemli kısımları ve diğer birçok önemli altyapı projesine imza atarak Türkiye'de engin bir tecrübeye sahip olan Astaldi grubu, Türk hükümetinin 2023 yılı için öngördüğü tarihi hedeflere ulaşmasında da katkı sağlayacaktır. 50 yıldan bu yana kesintisiz şekilde devam eden İtalyan faaliyetleri, ülkenin ekonomik büyümesine, girişimcilik ve sınai dünyaları arasında tesis edilen ve giderek artan bir işbirliği ve entegrasyon ortamında katkı sağlamaya devam etmektedir.''

''YENİ YÜZYILIN EN ÖNEMLİ PROJESİ''
ITOCHU firmasının Yönetim Kurulu Başkanı Eizo Kobayashi de yarım asırlık olan ITOCHU firmasının önce Ankara, daha sonra da İstanbul'da 2 ofis kurduklarını anlattı.

Bu 50 yıllık süre içinde firma olarak gerek kimya, gerek altyapı, gerekse bina inşalarında önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirten Kobayashi, bugün de IHI ile bu konsorsiyuma dahil olmaktan mutluluk duyduklarını söyledi.

Kobayashi, yeni yüzyılın en önemli projesi olarak kabul ettikleri bu projenin başarıyla sona ermesi için ellerinden geleni yapacaklarını belirtti. Japon IHI firmasının üst yöneticisi (CEO) Kazuki Kama da firma olarak Türkiye'de 1974 yılında eski Galata Köprüsü, 1988'de Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, 1999 yılında yeni Galata Köprüsü'nün yapımını tamamladığını, ayrıca 2010 yılında da İstanbul'da uzun açıklı viyadüklerin desteklenmesi çalışmasında 15 noktada görev aldığını ifade etti.

IHI firması olarak, son derece önemli bir proje olan İzmit Projesi kapsamında altyapıyı esas almak üzere çeşitli kısımlarda da tüm Türk halkının refahı için gayret göstereceklerini belirten Kama, Türkiye ve Japonya arasındaki dostluk köprüsünü de bu şekilde oluşturacaklarına inandığını bildirdi.

OĞUZ ÇARMIKLI
OTOYOL A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Oğuz Çarmıklı da bölge ve ülke ekonomisi için önemi çok büyük olan bu dev projenin üstlenicisi olmanın verdiği sorumluluğun bilinciyle çalışmaları hızla sürdürdüklerini söyledi.

Çarmıklı, Türkiye'nin en stratejik güzergahlarından biri olan İstanbul-İzmir ulaşımını 3,5 saate indirecek olan Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyol Projesi'nin en önemli kısmı olan ve 3 kilometre uzunluğundaki İzmir Körfez Geçişi Asma Köprüsü tamamlandığında, İzmit Körfezi'ni kuzey kıyısında Dilovası'ndan, güney kıyısındaki Hersek Burnu'na bağlayacağını ve geçiş süresini bir saatten 6 dakikaya indireceğini belirtti.

Dünyanın sayılı, Türkiye'nin ise en uzun asma köprüsünün inşaatını gerçekleştirmek üzere bu konuda deneyimi olan Japon, Güney Kore ve Çinli firmalarıyla temasa geçtiklerini belirten Çarmıklı, uzun süren karşılıklı görüşmelerden ve çok önemli mühendislik ve finansman çalışmalardan sonra asma köprü konusunda Fatih Sultan Mehmet Köprüsü de dahil olmak üzere dünyadaki önemli asma köprülerin çoğunu tamamlamış olan Japon IHI-ITOCHU konsorsiyumuyla anlaşmaya vardıklarını söyledi.

Çarmıklı, finansman paketi tamamlandığında Gebze'den İzmir'e kadar bütün güzergahlarda aynı anda başlayacaklarını ve işi o şekilde yürüteceklerini kaydetti. Konuşmaların ardından Yıldırım'a, Japon IHI-ITOCU firmalarının yöneticileri tarafından Japonya'ya özgü geleneksel hediye verildi.

AA

Facebook

Youtube