Eski Özel Harekâtçı Ayhan Çarkın'a, MİT'çi Tarık Ümit ve bazı kayıp kişilere ait ces..." />

 

Eski Özel Harekatçı Çarkın Yer Gösterdi Faili Meçhullere İlk Kazma Vuruldu

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
<img src="/images/stories/ftp/Ayhan_Carkin.jpg" style="float: left;" /> Eski Özel Harekâtçı Ayhan Çarkın'a, MİT'çi Tarık Ümit ve bazı kayıp kişilere ait cesetlerin bulunduğu öne sürülen yerlerde keşif yaptırıldı. Çarkın'ın Tekirdağ'ın Çerkezköy ilçesi kırsalında gösterdiği 5 ayrı noktada gerçekleştirilen kazılarda ceset bulunamadı. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi Nöbetçi Hakimliği'nin, bazı faili meçhul cinayetlere ilişkin yer gösterme işlemi yaptırılmasını kabul ettiği Ayhan Çarkın, dün sabaha karşı polis eşliğinde Ankara'dan İstanbul'a nakledildi. Uçakta Çarkın'a özel yetkili savcılar Hakan Yüksel ve Mehmet Özgür eşlik etti. Çarkın'ın koltuğa oturduğu esnada, "Bundan sonrası devletin işi." dediği öğrenildi.

Ayhan Çarkın, daha önce yaptığı bir açıklamada, Tarık Ümit'in sanıldığı gibi Susurluk çetesi tarafından öldürülüp denize atılmadığını, cesedinin Silivri yakınlarında bir kuyuda olduğunu söylemişti. MİT'çi Tarık Ümit'ten 2 Mart 1995'ten beri haber alınamıyordu. Ankara Savcılığı'na başvuruda bulunan Çarkın, Tarık Ümit ve Behçet Cantürk'ün öldürüldüğü yerleri gösterebileceğini açıklamıştı. Çarkın, ilk olarak Çerkezköy ilçesine bağlı Büyükçavuşlu köyüne götürüldü. Tarık Ümit'in aracının bulunduğu yeri gösteren Ayhan Çarkın, burada yaklaşık yarım saat boyunca savcıya bilgi verdi. Daha sonra köye yaklaşık 3 kilometre mesafedeki Kuşbahçe mevkiine geçildi. Polis, özel eğitimli köpekler ve dedektörlerle Çarkın'ın gösterdiği yerde yaklaşık 2 saat boyunca arama ve kazı çalışması yaptı. Cesede ulaşamayan ekipler çalışmayı sonlandırdı.

Çarkın'ın ifadeleri doğrultusunda Beyciler mezrasında da inceleme yapıldı. İlk olarak ormanın içerisinde bir yol kenarını gösteren Çarkın, daha sonra asfalt yol kenarındaki çalılıkları işaret etti. Ekipler kazma ve kürekler yardımıyla bir süre gösterilen alanda arama çalışması yaptı. Ekipler kazı çalışmasının hızlanması için bölgeye bir traktör getirtti. Toplam 5 farklı noktada arama çalışması yapıldı. Ancak herhangi bir bulguya ulaşılamadı. Aramaların tamamlanmasının ardından Çarkın, Silivri İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne getirildi. Aramalar sırasında Ayhan Çarkın'ın yanındaki polislere "Şu cesetler bulunsun da rahatlayayım, inşallah bulunur." dediği duyuldu. Güvenlik amacıyla çelik yelek giydirilen Çarkın'ın, bileğinden Terörle Mücadele polisine kelepçeli olduğu gözlendi. Çarkın, yer gösterme işlemi yaptırılmasının ardından Emniyet Müdürlüğüne götürüldü. Çarkın daha sonra güvenlik önlemleri altında Kadıköy'deki Fenerbahçe Orduevi'nin önüne getirildi. Orduevinin karşısındaki ışıklarda araç içerisinde kısa bir süre bilgi veren Çarkın, ardından polis ekipleri eşliğinde karayoluyla İstanbul'dan Sapanca'ya geçti. TEM otoyolundan ayrılan tali yoldaki bir bölgede cumhuriyet savcısı ve olay yeri inceleme ekiplerine yer gösterdi. Çarkın, daha önce Behçet Cantürk'ün Sapanca'da öldürüldüğünü söylemişti.

Umarım cesedi kaçırmamışlardır

Ankara Sincan Cezaevi'nde yatan Susurluk hükümlüsü eski Özel Harekâtçı Ayhan Çarkın, kendisiyle aynı uçakta bulunan Zaman muhabirine konuştu. "Ben savcıya söyleyeceklerimi söyledim, gerisi artık devlete kaldı." diyen Çarkın, artık her şeyin aydınlanmasını umduğunu söyledi. Çarkın'a göre eski MİT'çi Tarık Ümit'in cesedinin bulunması faili meçhul cinayetlere ilişkin sürecin seyri açısından büyük ehemmiyet arz ediyor. Ayrıca Ümit'in mezarı ile ilgili olarak da endişelerini dile getirmekten kaçınmıyor: "Umarım, cesedi gömülü olduğu yerden kaçırılmamıştır."

Ayhan Çarkın'ın izinli olduğu yedi gün içinde Ankara ve İstanbul'un ardından son durağı Sakarya'nın Sapanca ilçesindeki 'ölüm üçgeni' olarak adlandırılan yer olacak. Çarkın, Sapanca bölgesinde çok sayıda Kürt işadamının öldürüldüğü öne sürülen yerleri savcı ile birlikte TEM ekiplerine gösterecek. Savcının kanaat getirmesi üzerine ise toprağa kazma vurulacak. (Zaman, Kazım Pıynar)

Facebook

Youtube