Türk Demokrasi Tarihinin 50 Yıllık Hasreti Sonra Bitti

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Aydın Menderes, vedalaşamadan idam sehpasında kaybettiği babası Adnan Menderes'e 50 yıl sonra kavuştu. Devletin zirvesinin de yer aldı-ğı cenaze törenine akın eden binler-ce insan, dua ve gözyaşlarıyla Men-deres'i babasının yanına uğurladı. 27 Mayıs cuntası, Başbakan Adnan Men-deres'i Yassıada'da darağacına götürürken, millet onun emanetine 50 yıl sahip çıktı. Geçtiğimiz cuma gecesi vefat eden oğul Aydın Menderes, dün son yolculuğuna da bu duygularla uğurlandı. Cenaze töreni için Fatih Camii'ne akın eden binlerce insan, Menderesler'e sevgisini dua ve gözyaşlarıyla gösterdi.
Cenaze namazında da devlet ve millet yan yana saf tuttu. Başta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan olmak üzere siyaset dünyasının önemli şahsiyetleri törende hazır bulundu. Eşi Ümran Menderes ve aile efradı, namaz kılınıncaya kadar cami avlusunda taziyeleri kabul etti. Namazın ardından tekbirler eşliğinde cenaze arabasına konulan Menderes, Anıtmezar'a götürülerek babası Adnan ve annesi Berin Menderes'in yanında toprağa verildi. Çocuğunu kucağına alıp cenazeye gelen vatandaşların onunla ilgili görüşleri ise ortaktı: "Babası gibi dik durdu. Ailesinin soyadını layıkıyla taşıdı."

Ankara'da tedavi gördüğü hastanede cuma akşamı vefat eden eski başbakanlardan Adnan Menderes'in oğlu Aydın Menderes için Fatih Camii'nde cenaze töreni düzenlendi. Sabah saatlerinde Ankara'dan İstanbul'a getirilen Menderes'in cenazesi Atatürk Havalimanı'ndan alınarak Fatih Camii'ne götürüldü. Menderes'in Türk bayrağına sarılı tabutu, cami avlusundaki musalla taşına konuldu. Önüne Menderes'in fotoğrafı yerleştirilen tabutun başında polisler nöbet tuttu. Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan, cenazenin bulunduğu avluya birlikte giriş yaparken, cenazenin getirildiği uçakta bulunan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, camiye ilk gelen isimler arasında yer aldı. Menderes'in eşi Ümran Menderes de cenazeyle birlikte camiye ulaştı. Burada taziyeleri kabul eden Ümran Hanım'ı Başbakan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan tören boyunca yalnız bırakmadı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Başbakan Tayyip Erdoğan'ın da saf tuttuğu cenaze namazını, İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran kıldırdı. Öğle vakti kılınan cenaze namazının ardından bir konuşma yapan Yaran, dünya hayatının bir imtihan olduğunu, bu imtihanın hedefinin de iyi insan, iyi Müslüman olmak olduğunu belirterek, "Allah hepimize bu yolda yardımcı olsun. Aydın Menderes'in bu imtihanı başarmış olmasını umuyoruz. Kendisi milletin geniş teveccühüne mazhar olmuş bir devlet adamımızın evladıydı. Bunun yanı sıra kendi şahsiyetiyle de bizim için değerli bir insan. Onu şu yönleriyle hatırlayacağız, yaşadığı zorluklara rağmen devletine küsmemiş, milletine darılmamıştır. Ayakta kalmayı ve siyaset yapmayı başarmıştır. Milletin değerlerine bağlı, karşı düşüncelere saygılı, hoşgörülü, felsefî derinliğe sahip bir fikir adamıydı. Düşüncelerini düzgün bir şekilde ifade eden bir hatip, iyi bir yazar.'' dedi. Törenin ardından cami çıkışında Başbakan Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ile birlikte Menderes'in eşi Ümran Menderes'e taziyelerini iletti.

Helallik alınmasının ardından Menderes'in cenazesi, musalla taşından alınarak, tekbirler eşliğinde omuzlarda cenaze aracına taşındı. Merhumun tabutunu ilk omuzlayanlar eski DP Genel Başkanı Süleyman Soylu ve HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş oldu. Cenaze aracı daha sonra, Topkapı'daki Anıtmezar'a gitmek üzere yola çıktı. Aydın Menderes'in cenazesi, konvoyla babasının adını taşıyan bulvardan geçirilerek mezarlığa getirildi. Menderes, Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından okunan dualarla annesi Berin Menderes'in yanına defnedildi.

Fatih Camii ve Anıtmezar'daki törenlere Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, CHP Grup Başkan Vekili Akif Hamzaçebi, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, DP Genel Başkanı Namık Kemal Zeybek, eski DP lideri Süleyman Soylu, eski cumhurbaşkanlarından merhum Celal Bayar'ın torunu Emine Gürsoy Naskali, askerî erkân, eski başbakanlardan Tansu Çiller ve yurdun dört bir tarafından gelen binlerce vatandaş katıldı. (HÜSEYİN KELEŞ, YAKUP ÇETİN , METİN ÇOLAK, FATİH SINAR, ENSAR KORKMAZ İSTANBUL )

Facebook

Youtube